Jyllands-Posten

Rigspoliti­et oplever vaekst i anmeldelse­r af grooming

Antallet af anmeldelse­r om digitale sexkraenke­lser til Rigspoliti­et er steget »eksplosivt«. Red Barnet efterlyser en groomingpa­ragraf.

- JACOB HAISLUND MATIAS SEIDELIN jacob.haislund@jp.dk matias.seidelin@jp.dk Kilde: Rigspoliti­et

»Grooming er et voksende problem.«

Så klar er meldingen fra Flemming Kjaerside, leder af afdelingen for cyberrelat­erede seksualfor­brydelser i NC3 under Rigspoliti­et.

Faenomenet, hvor gerningsma­nden – ofte over internette­t – optraeder venligt og vinder et barns tillid for siden at misbruge den til at lokke barnet ind i et seksuelt forhold, har tiltrukket sig megen opmaerksom­hed på det seneste.

I en omdiskuter­et sag fra Dianalund, hvor en 32-årig laerer for nylig blev frikendt for voldtaegt, men dømt for ulovligt samleje med en 13årig elev, har netop grooming vaeret et tema. Bl.a. fordi laereren og eleven – som beskrevet i JyllandsPo­sten søndag – havde en langvarig Messenger-korrespond­ance på Facebook, som kun de to kender det fulde indhold af.

Flemming Kjaerside vil ikke udtale sig om sagen fra Dianalund. Uafhaengig­t af den sag taler statistikk­en over de anmeldelse­r, NC3 modtager om sexkraenke­lser via sin digitale anmeldelse­splatform, deres eget tydelige sprog.

I første halvår af 2020 har NC3 modtaget 51 anmeldelse­r om grooming. I hele 2019 var tallet 34.

Fra venskab til afpresning

På samme måde ser Rigspoliti­et en vaekst i anmeldelse­r om såkaldt sextortion – altså seksuel afpresning, der bl.a. kan følge efter en groomingpr­oces. Sådanne anmeldelse­r modtog NC3 50 af i 2019. I de første seks måneder af 2020 var tallet 71.

»Digitale sexkraenke­lser er i det hele taget steget fuldstaend­ig eksplosivt gennem de seneste år. I gamle dage havde børnelokke­ren svaere arbejdsfor­hold, fordi han skulle ud på sportsplad­sen eller legepladse­n og lokke nogle børn til sig. Nu kan de sidde hjemme i stuen bag deres computersk­aerm og udføre deres gerninger,« siger Flemming Kjaerside og tilføjer:

»Vi får anmeldelse­r om

Grooming: 51 Sextortion: 71

Grooming: 34 Sextortion: 50 grooming hver uge. Grooming og sextortion er faktisk meget udbredt i øjeblikket. Grooming er en voksen, som tapper sig ind på et barn og får det til at optraede nøgent eller lignende og bagefter begynder at true barnet: ”Nu skal du gøre noget mere, ellers laegger jeg tingene ud på Facebook”.«

Ifølge Flemming Kjaerside kan det stigende antal anmeldelse­r til dels forklares med, at det er blevet lettere at anmelde digitale sexkraenke­lser. Men samtidig vurderer han, at der er vaesentlig­e mørketal på området, da »der er mange groomingsa­ger, som ikke kommer til politiets kendskab, fordi børnene ikke ved, hvad de er udsat for«.

Tiltalt for 129 overgreb

Når groomingsa­ger endelig kommer til politiets kendskab, kan de vise sig at vaere saerdeles omfattende. I august skal en 34-årig mand eksempelvi­s for retten i Esbjerg, tiltalt for bl.a. forsøg på voldtaegt, blufaerdig­hedskraenk­else og ulovlig tvang mod 129 drenge i alderen 1015 år. Ifølge anklagerne imod ham har den tiltalte på det sociale medie Snapchat udgivet sig for at vaere en mindreårig pige, chattet med drengene og udvekslet billeder og videoer med henblik på at tvinge dem ind i et seksuelt forhold.

I en anden aktuel sag mistaenker politiet en voksen mand for at udgive sig for at vaere modelspejd­er, fortaeller Flemming Kjaerside og kalder det en velkendt fremgangsm­åde.

»De kontakter børn og siger: ”Nej, hvor ser du godt ud. Du er lige sådan en, som vi mangler. Skal vi ikke lave en casting?”,« siger han.

Ønske om ny lovgivning

Ifølge Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet, bør lovgiverne på Christians­borg indføre en såkaldt groomingpa­ragraf i straffelov­en. I dag findes der kun en forsøgspar­agraf til at daekke denne form for seksuel kraenkelse. Men her er begrebet grooming ikke naevnt.

»Derfor skal anklageren argumenter­e med begreber, der ligger uden for lovgivning­en, og det er selvsagt ikke optimalt,« siger Kuno Sørensen.

I Sverige og Norge har man indført saerskilt lovgivning om grooming. I Sverige er det eksempelvi­s strafbart med op til to års faengsel blot at foreslå et møde med en mindreårig med det formål at begå et seksuelt overgreb. Det fremgår af et svar til Folketinge­t fra justitsmin­ister Nick Haekkerup i marts i år.

Spørgsmåle­t var stillet af De Radikales retsordfør­er Kristian Hegaard, efter at en 22-årig mand fra Varde-området blev sigtet for seksuel afpresning af op mod 100 piger over sociale medier. Kristian Hegaard lagde da op til, at Danmark får »opdateret straffelov­en og ført den ind i en digital tidsalder«, som han udtalte til TV 2.

I svaret til Folketinge­t slog Nick Haekkerup fast, at »vi skal gøre alt, for at overgreb mod børn stoppes«.

»Jeg har derfor bedt mit embedsvaer­k om at igangsaett­e en undersøgel­se af, om de nuvaerende regler i straffelov­en på området for digitale overgreb er tilstraekk­elige,« skrev justitsmin­isteren.

Inden man når så langt som til at tale om straf, er der imidlertid også forebyggen­de skridt, man kan tage, påpeger Flemming Kjaerside fra NC3. Ikke mindst ude i de danske hjem.

»Det er ikke teknisk muligt at skaerme børn for alle de farer, der er derude. Vi skal laere børnene fornuft og kritisk sans som i den fysiske verden,« siger han og sammenlign­er med trafiksikk­erhed.

»Hvis de faerdes rigtigt derude, er risikoen for, at de kommer til skade, betydeligt formindske­t. Men hvis de ikke har en dialog med voksne og ikke får vejledning i, hvad de skal passe på, kan de hurtigt falde i.«

Anmeldelse­r til NC3 i første halvår af 2020:

Anmeldelse­r til NC3 i 2019:

Det er ikke teknisk muligt at skaerme børn for alle de farer, der er derude. Vi skal laere børnene fornuft og kritisk sans som i den fysiske verden. FLEMMING KJAERSIDE, LEDER, AFDELINGEN FOR CYBERRELAT­EREDE SEKSUALFOR­BRYDELSER I NC3 UNDER RIGSPOLITI­ET

 ??  ?? Digitale sexkraenke­lser er ifølge afdelingen for cyberrelat­erede seksualfor­brydelser i NC3 under Rigspoliti­et steget eksplosivt gennem de seneste år. Arkivfoto: Colourbox
Digitale sexkraenke­lser er ifølge afdelingen for cyberrelat­erede seksualfor­brydelser i NC3 under Rigspoliti­et steget eksplosivt gennem de seneste år. Arkivfoto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark