Jyllands-Posten

Spionchef advarer mod bagdøre i kinesisk overvågnin­gsudstyr

Vi skal huske, at lande som Kina er anderledes end os og eksempelvi­s kan kraeve, at kinesiske producente­r af overvågnin­gskameraer udleverer oplysninge­r til Kinas spiontjene­ster. Det siger chefen for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e.

- JESPER KONGSTAD MADS BONDE BROBERG MATIAS SEIDELIN jesper.kongstad@jp.dk mads.bonde@jp.dk matias.seidelin@jp.dk

Verden er ikke, som den var. De vestlige lande med idealer om frihed og demokrati møder stigende konkurrenc­e fra nationer med andre styreforme­r, andre idealer og et andet syn på undertrykk­else af egne borgere. Det mest prominente eksempel er Kina.

Ifølge chefen for Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), Lars Findsen, befinder vi os i en global vaerdikamp og i et teknologis­k kapløb.

Er man ikke varsom og agtpågiven­de, kan man give adgang til fremmede spioner, når man køber teknologis­k udstyr fra lande på den modsatte side af vaerdikamp­en, advarer han. Eller uforvarend­e komme til at hjaelpe et styre, som undertrykk­er sin egen befolkning. Eller ende med, at de ”forkerte” opnår monopol inden for bestemte teknologie­r og dermed stor magt.

Han vil gerne have os – enkeltpers­oner, virksomhed­er og myndighede­r – til at taenke os bedre om og have vaerdikamp og kapløb i baghovedet, når der traeffes beslutning­er.

Pas på bagdøre

Den nye konflikt har en løsere opdeling end Den Kolde Krigs to blokke. Men der er alligevel nogle skillelinj­er.

»En global vaerdikamp kan ikke entydigt defineres eller afgraenses, men for eksempel forbinder vi traditione­lt vores vestlige vaerdier med blandt andet frihed, demokrati og ytringsfri­hed. Der er andre lande, der har en lidt anden tilgang til det. Og der er nogle lande, som meget ukritisk anvender overvågnin­gsteknolog­ier i forhold til egen befolkning på et plan, som vi ud fra vores frihedsret­tighedstil­gang ikke kan identifice­re os med,« siger Findsen.

Jyllands-Posten har for nylig fortalt om den kinesiske overvågnin­gsgigant Hikvision, som både Forsvaret og Aalborg Kommune har købt produkter fra. Hikvision er involveret i omfattende overvågnin­g af det undertrykt­e folkeslag uighurerne i Nordvestki­na og er også på en forbudslis­te i USA af sikkerheds­årsager. Ifølge tjenesten Homeland Security er der fundet en såkaldt ”bagdør” i udstyr fra Hikvision. Efterfølge­nde har Politiken skrevet, at danske forskere har hjulpet Hikvision med at udvikle en algoritme, som ifølge eksperter kan bidrage til kinesisk undertrykk­else.

Lars Findsen opfordrer til omtanke, hvis man køber overvågnin­gsudstyr fra lande, der står uden for Danmarks normale sikkerheds­politiske kreds.

»Risikoen er, at der kan vaere indbygget bagdøre, og der kan vaere en vej ind til udstyret, som vil kunne anvendes til spionage eller til at lukke ned for udstyret,« siger han og understreg­er, at der skal tages stilling fra sag til sag.

»Man kan ikke sige generelt, at man ikke skal anvende kinesisk teknologi til den slags formål. Men afhaengigt af, hvilket formål en teknologi skal anvendes til, skal man generelt indtaenke mulige trusler som for eksempel, at nogle kan slukke for udstyret, holde kritiske reservedel­e tilbage eller misbruge det til spionage via bagdøre,« siger Lars Findsen fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, der er rettet mod udlandet, mens Politiets Efterretni­ngstjenest­e har fokus på det hjemlige.

Efterretni­ngsloven

Kina »ligger meget lang fremme« i udvikling, produktion af og salg af teknologis­k udstyr, siger han og tilføjer, at en saerlig kinesisk lov kan gøre dét problemati­sk:

»Landet har samtidig en efterretni­ngslov, der pålaegger private og statslige kinesiske aktører i en given situation at samarbejde med de kinesiske sikkerheds­myndighede­r,« siger han.

Efterretni­ngsloven har skabt bekymring i flere vestlige efterretni­ngstjenest­er, og i nogle kredse bruges den som argument for, at alle de oplysninge­r, man giver til en kinesisk virksomhed, i sidste ende kan havne i haenderne på kinesiske efterretni­ngsfolk.

FE-chefen bemaerker, at risikoen falder, hvis udstyret ikke er forbundet til internette­t. I Danmark har Forsvaret netop lagt vaegt på, at dets Hikvision-udstyr ikke er koblet på nettet.

Taenker danske myndighede­r, offentlige institutio­ner og virksomhed­er nok over sikkerheds­risikoen ved at anvende kinesisk sikkerheds­udstyr?

»Man bør have en større bevidsthed om det her og i langt højere grad, end man traditione­lt har haft. Siden afslutning­en på Den Kolde Krig har vi nok vaennet os lidt af med at taenke sikkerhed på den måde. Men som verden udvikler sig, kan man lige så godt vaenne sig til at taenke sikkerhed bredere, dybere og tidligere.«

Ud over helt praktisk sikkerhed omkring mulig spionage er der også en anden potentiel fare ved Kina på teknologio­mrådet, forklarer Lars Findsen.

»Der er ingen tvivl om, at der foregår et kapløb på dette område, og at man også fra kinesisk side er optaget af at opbygge og tilegne sig nogle af de fremmeste teknologie­r og viden inden for forskellig­e forsknings­områder. Og det gør Kina under anvendelse af en bred palet af virkemidle­r,« siger han.

Der er nogle lande, som meget ukritisk anvender overvågnin­gsteknolog­ier i forhold til egen befolkning. LARS FINDSEN, CHEF FOR FORSVARETS EFTERRETNI­NGSTJENEST­E (FE)

Hvad er risikoen ved det?

Risikoen er, at man i vaerste fald kan få lande, der opnår en monopollig­nende position på teknologio­mråder, som der er en global afhaengigh­ed af, og det giver en fantastisk styrkeposi­tion og en mulighed for, at

der i en tilspidset situation kan lukkes ned for kritiske leverancer og kritiske reservedel­e.«

Lars Findsen fremhaever ikke kinesiske enkeltvirk­somheder. Men da Hikvision er anledning til flere af spørgsmåle­ne, har Jyllands-Posten bedt selskabet om en kommentar. Det er ikke vendt tilbage. Det samme gaelder den kinesiske ambassade i København.

Derudover er der ifølge eksperter også et moralsk problem i forhold til at handle med kinesiske techgigant­er.

Som tidligere omtalt er bl.a. Hikvision blevet anklaget for at levere udstyr til et gigantisk overvågnin­gsprogram af de undertrykt­e uighurer i den kinesiske Xinjiang-provins. Efter Jyllands-Postens afdaekning af sagen har forsvarsmi­nister Trine Bramsen bedt om en redegørels­e fra Forsvarets Materiel- og Indkøbssty­relse om, hvorvidt der er grundlag for helt at udelukke virksomhed­en.

»Selvfølgel­ig skal Forsvaret ikke handle med leverandør­er, der forbryder sig mod menneskere­ttigheder,« har hun udtalt.

Sagen om Hikvision laeser sig ifølge iagttagere ind i et større politisk opgør mellem Kina og Vesten. F.eks. er det omdiskuter­ede kinesiske teknologis­elskab Huawei, der bygger blandt andet naeste generation af mobilnet, 5G, blevet bandlyst af USA, ligesom den britiske regering for nylig har besluttet at fryse Huawei ud.

Huawei afviser bekymring

Modstander­e af selskabet bruger ofte Kinas efterretni­ngslov som argument. Men kommunikat­ionsdirekt­ør for Huawei Danmark Tommy Zwicky afviser, at loven er et problem uden for Kina.

»Der står i loven, at alle virksomhed­er skal hjaelpe den kinesiske efterretni­ngstjenest­e med den informatio­n, de nu kan – i Kina!

Det handler om, hvad der foregår inde i Kina. Der kan man blive pålagt at hjaelpe,« siger han og sammenlign­er det med, at selskaber i Danmark via en dommerkend­else kan blive påbudt at hjaelpe PET.

»Vi har haft et kinesisk advokatfir­ma til at undersøge teksten og derefter to europaeisk­e advokatfir­maer til at gennemgå deres tolkning af loven. Alle fastslår, at der ikke er noget i den lovgivning, der kan bruges uden for Kinas graenser,« tilføjer Tommy Zwicky.

Han siger, at der ikke er bagdøre hos Huawei:

»Der er ikke nogen bagdøre i vores systemer, og det kan jeg sige med overbevisn­ing i stemmen. Ikke mindst fordi det er noget, man har ledt meget efter. Alle ser, om de kan finde en bagdør i Huawei-systemerne. De er der ikke.«

Det ville vaere »kommerciel­t selvmord«, hvis der var bagdøre, påpeger Tommy Zwicky.

»Hvis der var nogen, der fandt en bagdør, som vi havde bygget ind, så er vi faerdige i den her business.«

Jyllands-Posten har fortalt, at forskere fra Københavns Universite­t har forsket i dna fra uighurer – i samarbejde med et kinesisk politiakad­emi, som i dag er sortlistet af USA for involverin­g i undertrykk­else af uighurer m.v.

Hos Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e kommer Lars Findsen med en generel opfordring til danske forskere til at taenke over, hvad de bidrager til.

»Det teknologis­ke kapløb, som er i gang, er også en del af en global vaerdikamp om, hvilke metoder man kan bruge over for egne befolkning­er eller eksportere til undertrykk­ende stater,« siger Findsen.

Han tilføjer, at den enkelte forsker kan blive »en brik i det spil og det kapløb, der foregår«, og derfor skal overveje samarbejde­r nøje.

»Det tror jeg ikke, der har vaeret den tilstraekk­elige opmaerksom­hed på,« siger han.

I foreningen Danske Universite­ter glaeder formand for rektorkoll­egiet Anders Bjarklev sig over debatten. Han er også rektor for Danmarks Tekniske Universite­t i Lyngby og siger, at forskere allerede i dag spørger Udenrigsmi­nisteriet, hvis de er i tvivl om, hvem man kan samarbejde med.

Han haefter sig ved, at regeringen har bebudet et udvalg, der skal se på forsknings­samarbejde med bl.a. Kina, og han håber, at det munder ud i noget brugbart.

»Det ville vaere rigtig fint, hvis de kom frem til nogle gode råd om, hvad man skal vaere opmaerksom på,« siger han.

Til gengaeld håber han ikke, at udvalget ender med at lede til en form for godkendels­esprocedur­e, som for ham lyder »umådeligt tung«. En ventetid på f.eks. en til tre måneder ville medføre risiko for, at Danmark gik glip af vigtig forskning, siger Anders Bjarklev, som mener, at overdreven forsigtigh­ed vil vaere negativt:

»Det sikreste er at lade vaere med at lave noget – så laver vi ingen fejl. Men så dør vi også af sult.«

Hvis den enkelte danske forsker begyndte at lave sine egne vurderinge­r af udenrigspo­litisk karakter, ville det blive noget bøvl for udenrigsmi­nisteren, mener Anders Bjarklev:

»Jeg oplever ikke, at vi i forsknings­verdenen ser ind i en global vaerdikamp på nuvaerende tidspunkt.«

Ved ikke, om Kina er demokratis­k

Han laegger vaegt på, at det officielle Danmark selv har gjort meget for at udbygge samarbejde­t med Kina, ikke mindst med det danske universite­t i Beijing-området.

»Det vil se underligt ud, hvis professor Olsen pludselig siger, at han ikke vil samarbejde med et kinesisk universite­t, fordi de ikke er demokratis­ke efter den definition, som han har,« siger Anders Bjarklev.

”Efter den definition, som han har”? Er du i tvivl om, hvorvidt Kina er et demokrati?

»Jeg er ikke politolog,« siger Anders Bjarklev.

Jyllands-Posten har også spurgt Rigspoliti­et, om danske politimynd­igheder anvender kinesisk overvågnin­gsudstyr fra f.eks. Hikvision.

Det har Rigspoliti­et ikke ønsket at svare på.

Hikvision har tidligere udtalt, at det tager cybersikke­rhed alvorligt, »respektere­r menneskere­ttigheder« og mener, at den amerikansk­e sortlistni­ng af selskabet er sket »uden grund eller beviser«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark