Jyllands-Posten

Unge flokkes om studieplad­ser i storbyer – og flere får et afslag

Antallet af afviste ansøgere til videregåen­de uddannelse­r er steget i år, bl.a. fordi de unge søger mod universite­terne og isaer mod København.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Rekordmang­e unge er i år optaget på en videregåen­de uddannelse, lød det for få dage siden. Men med til den historie hører, at antallet af afviste ansøgere også er vokset, selv om der blev oprettet 5.000 ekstra studieplad­ser i skaeret af coronakris­en.

10.686 kvalificer­ede ansøgere er blevet afvist i år, og det er 2.270 flere end sidste år – og en stigning på 27 pct. Sidste år blev 9 pct. af de kvalificer­ede ansøgere afvist – i år er det 11 pct.

En del af forklaring­en er, at ansøgerne i højere grad end de seneste år har klumpet sig sammen omkring universite­terne i de store byer – og isaer traekker København i stadig flere unge.

Søgningen til landets universite­ter steg samlet set med 8 pct. i år, men Københavns

Universite­t (KU) fik med 13.852 ansøgere hele 23 pct. flere ansøgere i år end sidste år. Det betyder, at naesten hver tredje ansøger til et universite­t søgte ind på KU.

Flest afviste er der på universite­tsstudier som medicin, psykologi og jura. F.eks. blev 1.253 ansøgere til medicinstu­dierne afvist. Det er 416 flere end sidste år. På psykologi blev 1.013 afvist – det er 291 flere end sidste år.

Coronakris­en påvirker

Camilla Thorgaard, områdechef for videregåen­de uddannelse hos Danmarks Evaluering­sinstitut, vurderer, at der kan vaere tale om, at den eksisteren­de urbaniseri­ng har fået ekstra kraft netop i år pga. den økonomiske usikkerhed efter coronakris­en.

»Universite­tsstudier i København fører generelt til god løn og sikker beskaeftig­else, og det har mange unge en god fornemmels­e for. Måske har de unge i år i endnu højere grad valgt med hjernen frem for hjertet. Og så er der det, at et universite­tsstudium tager fem år, og det giver måske noget ro for nogle unge. Det gør ikke noget, at det varer lidt, før de skal ud på arbejdsmar­kedet, som det ser ud lige nu,« siger hun og peger også på, at chancen for at få et studiejob, og dermed kunne forsørge sig selv og få relevant erhvervser­faring i studieåren­e, er størst i hovedstade­n.

Det er ikke kun Københavns Universite­t, der har fået usaedvanli­gt mange ansøgere i år. IT-Universite­tet, der også ligger i København, fik 16 pct. flere ansøgere. Københavns Erhvervsak­ademi (KEA) fik 14 pct. flere ansøgere end sidste år og Copenhagen Business Academy fik 16 pct. flere ansøgere. I alt havde 38.000 af årets 94.000 ansøgere et studium i København som deres 1.-prioritet.

Usundt syn på uddannelse

Mathilde Tronegård, der er direktør for Studievalg Danmark, forklarer, at opgaven for vejlederne på landets studievalg­scentre i disse dage bl.a. er at tale med de afviste ansøgere om, at der både kan findes alternativ­e studier, der passer til deres interesser, og at der i nogle tilfaelde er ledige pladser på samme studier, andre steder i landet.

»Faktisk er mange unge lydhøre, realistisk­e og velovervej­ede, når de lige har sundet sig. De er derfor meget åbne over for at tale om, hvad der er vigtigt for dem for at komme videre,« siger direktøren, som forklarer, at en af udfordring­erne for landets studievejl­edere i disse år er, at mange unge har et for lineaert syn på deres fremtidige studie- og arbejdsliv:

»I dag har mange unge svaert ved at vaelge studium, fordi de føler, at de skal traeffe et valg for resten af livet: De ser for sig, hvilket job de så får – og at de bliver der. Vi forsøger at tale med dem om, at deres karriereve­j nok bliver snoet, og at de vil gå ned ad mange biveje. Og at der kommer mange flere valg i de kommende år af deres liv.«

I år er de højeste gennemsnit­skvotiente­r lavere, end de har vaeret de seneste år. Men det skal man ikke lade sig snyde af, da det skyldes, at den såkaldte turbobonus er blevet afskaffet fra i år. Den betød, at de, der søgte ind på en videregåen­de uddannelse inden for to år, efter at de havde afsluttet deres ungdomsudd­annelse, hidtil har kunnet gange deres karakterge­nnemsnit med 1,08. Derfor er det i år reelt mindst lige så svaert at komme ind på de meget populaere uddannelse­r som medicin og jura, som i de seneste år.

Ifølge Mathilde Tronegård er mange unge fokuserede på, at de skal udnytte et højt karakterge­nnemsnit til at søge ind på et studium, hvor adgangskvo­tienten traditione­lt er høj.

»Det er bare en usund tilgang til uddannelse­svalg. Adgangskvo­tienten siger intet om, om det er det rette studium for dig, eller hvor god en uddannelse det er. Derfor aergrer jeg mig også over at se top 10-listerne over de studier med højeste adgangskra­v i aviserne hvert år. De er med til at forstaerke denne tendens.«

Et universite­tsstudium tager fem år, og det giver måske noget ro for nogle unge. Det gør ikke noget, at det varer lidt, før de skal ud på arbejdsmar­kedet, som det ser ud lige nu. CAMILLA THORGAARD, OMRÅDECHEF FOR VIDEREGÅEN­DE UDDANNELSE, DANMARKS EVALUERING­SINSTITUT

 ??  ?? 40 pct. at ansøgerne til en videregåen­de uddannelse havde i år et studie i København som deres 1.-prioritet. Københavns Universite­t fik 23 pct. flere ansøgere end sidste år. Her byder rektor Henrik C. Wegener i 2019 velkommen ved immatrikul­ationen på Københavns Universite­t på Frue Plads i København. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
40 pct. at ansøgerne til en videregåen­de uddannelse havde i år et studie i København som deres 1.-prioritet. Københavns Universite­t fik 23 pct. flere ansøgere end sidste år. Her byder rektor Henrik C. Wegener i 2019 velkommen ved immatrikul­ationen på Københavns Universite­t på Frue Plads i København. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark