Jyllands-Posten

Hiroshima troede, den blev sparet – men det var for at øge chokeffekt­en

Torsdag er 75-årsdagen for verdens første atombombea­ngreb, som førte til afslutning­en af Anden Verdenskri­g.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Okinawa var begyndelse­n på enden. I 53 forfaerden­de, grusomme, blodige og utilgivend­e dage i forsommere­n 1945 erobrede den amerikansk­e invasionsh­aer den sydligste af de japanske øer.

I begyndelse­n lignede det en sommerudfl­ugt i forhold til Iwo Jima, Solomon-øerne, Guadalcana­l, og hvad de ellers hed de store slag, der karakteris­erede Stillehavs­krigen. Men japanerne havde en plan. De havde gravet sig ned i bjergene. I huler og huller. I bygninger, bag klipper og kunstige skydeskår. Her lå de parat til at modtage fjenden med et eneste formål: at tage så mange som muligt med sig i døden.

Ude på havet blev de amerikansk­e krigsskibe saenket og flaenset af kamikazepi­loterne. Unge maend, der sagde farvel til en verden, de dårligt nok havde laert at kende, med det samme formål: at den enkelte tog et stort antal fjender med sig i graven.

Da slaget var forbi, var de grusomme kendsgerni­nger, at verdens største land-, søog luftslag havde kostet 12.520 amerikaner­e livet, mens 36.000 var blevet såret. 110.000 japanske soldater mistede livet, en dødsrate på omkring 95 pct. Desuden omkom 100.000 civile, en fjerdedel af øens befolkning.

Parat til at gå i døden

Og det var bare Okinawa. Dørtrinnet til Japan. Forude lå store og små japanske øer og japanske byer, bjerge og landskaber.

Japans nederlag var kun et spørgsmål om tid. Det stod klart for den amerikansk­e haerledels­e. Men det stod lige så frysende klart, at forude ventede et blodbad til den sidste patron og den sidste flammekast­er.

Det var i det mentale rum, at beslutning­en blev truffet for 75 år siden.

Generalern­e Marshall og

MacArthur underskrev dokumenter, der beregnede, at det ville koste mellem 25.000 og 46.000 amerikaner­e livet at erobre Japan. En anden gruppe inden for haeren talte om mellem 400.000 og 800.000 døde amerikaner­e og mellem 5 og 10 mio. japanere.

Med tallene fra Okinawa og udsigt til en langvarig konfrontat­ion med 2,3 mio. japanske tropper og en civil milits på omkring 28 mio. – alle parat til at slås til døden – indledte USA forberedel­serne til verdens første og hidtil eneste atomangreb.

Det hemmelige Manhattan-projekt havde skabt det farligste og mest destruktiv­e våben, som menneskehe­den har kendt. Nu var tiden kommet til at bruge det.

Det hele blev samlet på den amerikansk­e base på Tinian, lillebror til Guam og Saipan i øgruppen Marianerne. Det var også her det modificere­de B-29-bombefly Silverplat­e blev klargjort til missionen.

Kyoto valgt fra

Der var diskussion­er om målet. Til sidst endte haerledels­en på fem japanske byer, Kokura, Hiroshima,

Yokohama, Niigata og Kyoto. Kyoto blev senere fjernet på grund af sin religiøse og kulturelle historik.

Tokyo og andre storbyer var ikke med af den simple grund, at de allerede var braendt ned til grunden.

I foråret 1945 blev op mod 100 japanske byer terrorbomb­et med napalm og fosfor. Tokyo var blevet udraderet natten mellem den 9. og 10. marts. Mindst 100.000 blev draebt, 267.000 bygninger braendt ned og 41 kvadratkil­ometer land lagt øde i en ildstorm i det mest ødelaeggen­de bombeangre­b nogensinde.

I Hiroshima undrede man sig. Byen havde en størrelse og en betydning, der gjorde den til et oplagt mål. Folk talte om, at byen måske blev sparet, fordi den var udset til at blive amerikansk hovedkvart­er efter erobringen af det sydlige Japan. Men den amerikansk­e strategi var, at ødelaeggel­serne skulle vaere maksimale, og chokeffekt­en skulle vaere så stor som mulig – for at fremtvinge en japansk overgivels­e. Derfor blev Hiroshima fredet. Det samme skete ikke for Nagasaki, der først kom på listen i stedet for Kyoto den 25. juli.

Den 6. august vågnede Hiroshima til en skyfri himmel. To rekognosce­ringsfly var fløjet ind over byen for at tjekke vejrforhol­dene. De udløste en luftalarm, som hurtigt blev afbrudt igen. Livet gik sin vante gang og kun ganske få tog notits af den enlige sølvglinse­nde maskine, der cirklede rundt i 9.470 meters højde. Det var Enola Gay, opkaldt efter piloten Paul W. Tibbits mor.

Efter seks timers flyvning fra Tinian brugte han seks minutter til indflyvnin­gen, inden bombekamme­ret blev åbnet klokken 8.15.

Praecis 44,4 sekunder senere detonerede verdens første atombombe, Little Boy, i 580 meters højde.

Total destruktio­n

Destruktio­nen var total. Alt blev lagt fladt i en radius af 1,6 km. Alt braendbart blev forvandlet til aske i en radius af 11 km. En tredjedel af befolkning­en, mellem 70.000 og 80.000, døde, og lige så mange blev kvaestet.

Chokeffekt­en udeblev. Der var mere forvirring og vrede end chok i Japans militaere ledelse. Tre dage senere satte B-29’eren Bockscar med Charles Sweeney som kaptajn kursen mod Kokura med atombomben Fat Man i lasten. På grund af røg og skyer måtte missionen opgives efter tre mislykkede forsøg. I stedet blev kursen sat mod det alternativ­e mål, Nagasaki. Bomben blev udløst langt fra det ideelle mål, og på grund af beskyttend­e bjerge blev skaderne mindre omfattende. Men dødstallet angives til mellem 40.000 og 80.000. Det naeste togt var planlagt til den 19. august og yderligere tre i både september og oktober.

Men hverken de eller den planlagte amerikansk­e invasion blev realiseret. Chokeffekt­en slog igennem.

Den 15. august 1945 bragte kejser Hirohito budskabet om Japans betingelse­sløse overgivels­e, og den 2. september blev sidste punktum sat for Anden Verdenskri­g med den japanske udenrigsmi­nisters underskriv­else af fredsbetin­gelserne på slagskibet ”USS Missouri” i Tokyobugte­n den 2. september 1945.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark