Jyllands-Posten

Borgmester­en i Desert Hot Springs har fået selv sin hund til at fyre fede

Efter en krise var Desert Hot Springs den første by i USA, der legalisere­de cannabis, og den euforisere­nde drøm er ikke falmet endnu.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent ED KASHI Fotograf heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Uden for de røde mure indikerer intet, hvad der foregår på den anden side.

Men de dobbelte kvaegriste i indkørslen, en naesten usynlig snubletråd øverst på muren og de to bevaebnede vagter, der dukker frem fra et lille skur ved vejsiden, afslører, at det ikke kan vaere helt uskyldige sager.

Vagterne vil vide, om vi har en aftale, og hvem vi skal mødes med. Og så beder de om at se vores id. Da vi endelig får lov at passere, styrer vi bilen hen over den knastørre grusvej mod nogle hvide, fabrikslig­nende haller. Det er her, det foregår.

Den industrili­gnende produktion af lovlig cannabis, som igen har sat Desert Hot Springs midt i den steghede californis­ke ørken på kortet som en turistdest­ination. Alene i denne bygning vil der snart blive fremstille­t cannabis for over 100 mio. kr. om året. Idémanden bag det nye eventyr er måske overrasken­de ikke selv glad for at ryge.

Borgmester Scott Matas i byen med knap 30.000 indbyggere sagde som ung altid nej, når nogle af hans kammerater rullede en fed.

Men da byen for anden gang i løbet af en kort årraekke var taet på at gå bankerot, fik han pludselig øjnene op for de gode sider ved dette euforisere­nde stof. På et tidspunkt havde kommunen kun 400 dollars tilbage på sin bankkonto. Det satte også tingene i perspektiv, at Matas’ egen mor, da hun lå dødssyg af kraeft, kunne lindre sine smerter med piller indeholden­de cannabis.

»Og nu har jeg fået selv min hund til at ryge,« griner borgmester­en fra sit kontor i et spritnyt rådhus, der er finansiere­t med skatteindt­aegterne fra den nye satsning.

Pensionist­paradis og bander

Det med hunden skal tages med et gran salt. Hunden har gigt i sit højre ben og får hundemedic­in med cannabis. Men budskabet er ikke til at tage fejl af. Cannabis er den nye, sunde tobak og er brugt på den rigtige måde godt for både mennesker og dyr og en slatten kommunekas­se.

Desert Hot Springs var tilbage i 1960’erne og 70’erne et attraktivt sted at bo pga. sine naturlige varme kilder og gode restaurant­er. Men den ny øst-vestgående Highway 10 afskar byen fra den øvrige del af Coachellad­alen, og i 1990’erne havde billige boliger og den lette adgang til motorvejsn­ettet forvandlet pensionist­paradiset til et samfund for lavtlønned­e pendlere og bander.

Den slags er ikke godt for turismen, men en målrettet indsats mod de kriminelle miljøer kombineret med satsningen på marihuana – som ved en folkeafste­mning blev bakket op af 70 pct. af byens vaelgere – har sendt Desert Hot Springs på en ny kurs.

Soak & smoke

Tidligere spa-steder bliver ifølge borgmester­en nu opkøbt for at skabe nye cannabis-tilbud såsom bud & breakfast eller soak & smoke. Der er også ny interesse for byens tomme industrigr­unde. Senest har kommunen lejet en af de tomme bygninger i midtbyen ud til en medicinalp­roducent, der som den første siden 1973 har fået tilladelse fra de føderale myndighede­r til at forske i cannabis.

Det er dog ikke uden problemer at give sig i kast med et område, som set fra hovedstade­n Washington stadig er ulovligt. Bl.a. må banker ikke involvere sig i cannabisin­dustrien. Da kommunen på et tidspunkt skulle rejse 2 mio. dollars, måtte det hele ske kontant, og tre ansatte på rådhuset brugte to hele dage på at taelle, mens vagter i pansrede køretøjer ventede på parkerings­pladsen udenfor.

Doktor i plantebiol­ogi

Sådanne forhindrin­ger har ikke stoppet

Robb Flannery.

Den 42-årige californie­r har en doktorgrad i plantebiol­ogi fra UC Irving-universite­tet og har med hjaelp fra venner og familie indsamlet over 60 mio. kr., som han har investeret i sin egen cannabispr­oduktion. Det er hans farm, Dr. Robb Farms, som gemmer sig i de fabrikslig­nende haller bag muren et stykke uden for det centrale Desert Hot Springs.

Mens vinden udenfor føles tør og varm, som stod man foran en hårtørrer, er klimaet i de 4.000 kvm indenfor totalt kontroller­et.

Flannery har opsat 70 sensorer, som konstant måler temperatur, luftfugtig­hed og kulilteniv­eauet. Da cannabis-planten har brug for lys mindst 12 timer ad gangen for at gå i blomst, er der også kunstigt lys og loftgardin­er, som kan rulles til og fra.

Hemmelighe­den bag en ensartet produk

tion af høj kvalitet er nemlig kontrol, og Flannery har som mål at levere et standardis­eret produkt, så kunder altid kan stole på at få praecis det, de beder om.

»Det er nøglen til at få nye kunder og udvide markedet,« siger Robb Flannery, der forudser, at cannabis en dag vil blive som vin og øl, hvor turister besøger storproduc­enter og mikrofarme for at smage på produktern­e.

Foreløbig tillader lovgivning­en kun, at han saelger sine produkter i Californie­n. Men trods modstand i Washington mod at legalisere cannabis på landsplan – både blandt

Det Republikan­ske Parti og Demokrater­nes praesident­kandidat, Joe Biden – mener Flannery, at det er et spørgsmål om tid, før politikern­e får vredet armen om på ryggen.

7 af 10 støtter legaliseri­ngwn

En måling fra Gallup viste i juni, at 7 af 10 amerikaner­e støtter en legaliseri­ng. En stribe delstater såsom Californie­n har allerede lovliggjor­t privatforb­rug af det euforisere­nde stof, og flere andre delstater og byer på tvaers af USA vil parallelt med praesident­valget til november stemme om det. Under pandemien er forbruget steget drastisk.

»Katten er ude af saekken,« konstatere­r Flannery.

»Denne udvikling kan ikke stoppes.«

 ??  ?? Robb Flannery står mellem raekkerne af cannabispl­anter på sin nye farm i udkanten af Desert Hot Springs.
Robb Flannery står mellem raekkerne af cannabispl­anter på sin nye farm i udkanten af Desert Hot Springs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark