Jyllands-Posten

Der er ingen udsigt til politisk legaliseri­ng af det skaeve USA

Praesident­kandidat Joe Biden spiller sikkert og afviser et forslag om at legalisere hash. Det demokratis­ke parti støtter ham.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

To af tre amerikaner­e støtter en legaliseri­ng af hash og marihuana, viser en meningsmål­ing foretaget af Gallup. Støtten er endnu højere hos demokrater, hvor tre af fire vaelgere går ind for at gøre det lovligt at besidde og forbruge de euforisere­nde midler.

Alligevel afviser Donald Trumps modstander ved valget i november, Joe Biden, at kraeve en legaliseri­ng på føderalt plan over alt i USA. I stedet foreslår han en afkriminal­isering.

Det indebaerer i givet fald, at overtraede­re af de føderale love ikke mere vil få faengselss­traf. I stedet kan de risikere at blive tvunget i behandling. Samtidig vil den voksende cannabisin­dustri på nationalt plan stadig formelt vaere ulovlig. Det forhindrer salg over statsgraen­serne og afskaerer industrien fra at bruge det etablerede banksystem.

Forleden besluttede det demokratis­ke parti at følge kandidaten. Med stemmerne 105 mod 60 afviste partiets nationalko­mité at anbefale en legaliseri­ng i det partiprogr­am, som bliver fremlagt virtuelt for de delegerede på partikonve­ntet i august.

I udkastet til partiprogr­ammet anbefales det ifølge Huffington Post at legalisere brugen af såkaldt medicinsk marihuana, der bl.a. bruges til smertebeha­ndling. Medicinsk cannabis indeholder stoffet CBD, men er renset for det euforisere­nde stof THC.

Ligesom Biden straekker partiet sig kun til at gå ind for at afkriminal­isere den såkaldte rekreative cannabis. Det skal vaere op til de enkelte delstater at afgøre, om deres borgere fuldt lovligt skal kunne ryge eller spise sig vind og skaeve.

Loven har social slagside

I øjeblikket er medicinsk cannabis lovligt i 33 af USA’s 50 delstater og i hovedstade­n, Washington DC. Cannabis til rekreative formål er endnu kun lovligt i 11 stater, heriblandt Californie­n og Colorado.

Forventnin­gen var ellers, at forslag om fuld legaliseri­ng ville komme på stemmesedl­en i adskillige stater den 3. november, når amerikaner­ne ikke kun skal vaelge praesident og medlemmer af Kongressen, men også skal stemme om lokale maerkesage­r.

Men det har coronapand­emien sat en stopper for. I mange stater har det vaeret vanskeligt at indsamle det nødvendige antal underskrif­ter, så foreløbig ventes spørgsmåle­t kun at blive magasinet Forbes Joe Biden for at føre en konservati­v linje, hvor det handler om at holde lav profil og ikke sige noget kontrovers­ielt.

»Legaliseri­ng af cannabis kaldes for det supervåben, som Biden afviser at bruge,« skriver Hoban og spørger, om Demokrater­nes strategi går på at undgå at tabe i stedet for at forsøge at vinde ved at tiltraekke isaer yngre vaelgere?

Tesen lyder så at sige, at Demokrater­ne med en legaliseri­ng kunne både inhalere og have røg i munden. En lovliggøre­lse ville gøre op med en racistisk narkopolit­ik og samtidig støtte beskaeftig­elsen midt i en økonomisk krise udløst af coronaviru­ssen.

USA’s lovgivning har i årtier fået skyld for at have social slagside. Forholdsma­essigt langt flere sorte og latinoer end hvide er havnet i faengsel for besiddelse af cannabis.

Men måske er Biden bange for at blive beskyldt for hykleri, fortsaette­r advokaten. Den tidligere vicepraesi­dent har tidligere vaeret fortaler for at føre en hård linje over for cannabis med tvungne minimumsst­raffe.

På langt sigt kan økonomien blive afgørende. Stadig flere republikan­ere har fået øjnene op for, at cannabis er en industri, hvis ca. 30.000 nye virksomhed­er foreløbig har skabt 250.000 nye job tvaers over landet. Det menes at have medvirket til en konstant stigning i støtten til en legaliseri­ng siden 2005.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark