Jyllands-Posten

Kan en hvid mand tillade sig at skabe en film om Grønland?

Den roste dokumentar­film “Kampen om Grønland“møder afslag fra internatio­nale filmfestiv­aler. Instruktør­en bag oplever, at det problemati­seres, at han ikke selv er fra Grønland.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Jeg mener, at vores stemmer fortjener at blive hørt over hele verden (...) for mig og mange grønlaende­re føles det ikke, som om filmen er blevet instrueret af en hvid mand, det føles, som om den bliver fortalt indefra, fordi vi fortaeller historien med vores stemmer,« siger Paninnguaq Heilmann ind i kameralins­en på sin mobiltelef­on i en støttevide­o for filmen ”Kampen om Grønland”.

Det er ikke hele verden, sine egne landsmaend eller danskerne, hun forsøger at råbe op, men derimod en lille udsøgt skare af programudv­aelgere på nogle af verdens største dokumentar­filmfestiv­aler.

Nej tak

Paninnguaq Heilmann er en af de fire hovedperso­ner i en anmelderro­st dokumentar skabt af instruktør­en og filmfotogr­afen Kenneth Sorento. I ni år har han fulgt de fire unges opgør med grønlandsk jantelov i forsøget på at skabe et nyt og bedre Grønland på hver deres måde.

Holdet bag ”Kampen om Grønland” har haft store forhåbning­er om, at filmen ville blive udtaget til verdens største dokumentar­filmfestiv­aler. Men indtil videre ser det mørkt ud for filmen, der ellers blev valgt til at åbne dette års CPH:DOX. Nej tak fra ImagineNat­iveFilm Festival i Toronto. Nej tak fra den toneangive­nde Tribeca Film Festival. Og nej tak fra Hot Docs Canadian Internatio­nal Documentar­y Festival – en af de vigtigste filmfestiv­aler for dokumentar­film.

»Jeg har direkte fået at vide fra DFI (Det Danske Filminstit­ut), at jeg ikke skal gøre mig nogen forhåbning­er om at blive optaget på de toneangive­nde dokumentar­filmfestiv­aler, fordi jeg er dansker, der skildrer et oprindelig­t folk, jeg ikke selv tilhører. Og at jeg slet ikke skal regne med Internatio­nal Documentar­y Film Festival Amsterdam, der ellers er en af de vigtigste. Det er ubeskrivel­igt frustreren­de. De medvirkend­e er glade, og fra den respons, vi får, ved jeg, at vi lykkedes med at skildre et nutidigt Grønland, som grønlaende­re selv ser sig i. Desuden er filmen kun blevet til virkelighe­d på grund af den frygtløse dansk-grønlandsk­e co-producer Jørgen Chemnitz, der gik ind i filmen, da ingen andre ville, fordi selvstaend­ighedsdeba­tten er meget kontrovers­iel i Grønland. Han har gjort et ubeskrivel­igt stykke arbejde som kulturel oversaette­r,« siger Kenneth Sorento.

Hvidt herredømme i film

Direktør i Det Danske Filminstit­ut Claus Ladegaard kalder afvisninge­r af film instrueret af personer, der ikke hører til det folkefaerd, de skildrer i deres film, for en »staerk og markant tendens i filmverden­en i disse år«.

En af årsagerne kan findes i en analyse af diversitet­en blandt filminstru­ktører, som The USC Annenberg Inclusion Initiative publicered­e denne januar. I perioden 20172019 var naesten halvdelen af alle filminstru­ktører (45 pct.), der blev udtaget til at vise deres film på en af de top-10 nordamerik­anske filmfestiv­aler, hvide maend. 26 pct. var underrepra­esenterede maend, 17 pct. var hvide kvinder, og 12 pct. var kvinder med anden hudfarve end hvid.

»Der er ingen tvivl om, at filmverden­en har vaeret gennemsyre­t af et hvidt middelklas­seherredøm­me i årevis. Vi ønsker også en mere mangfoldig repraesent­ation af stemmer, men at lave en konkret politik, som flere af de store filmfestiv­aler har gjort, finder jeg problemati­sk. Udviklinge­n kan ikke tvinges frem af kvoter eller ved at udelukke film på forhånd. Vi mener fortsat, at man godt kan lave film om nogen, man ikke selv tilhører, ligesom man også godt kan spille transseksu­el uden at vaere det, og vi bliver ved med at støtte film som ”Kampen om Grønland”. Også selv om vi ved, at de får det svaert på festivaler­ne,« siger Claus Ladegaard.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få et interview hos den vigtige festival IDFA, der ellers er åben om sin nye kurs i udvael

gelsen af film. Den toneangive­nde og forholdsvi­s nyansatte kunstneris­ke direktør, Orwa Nyrabia, udtalte i 2019 til magasinet Cineuropa:

»Den staerke tilstedeva­erelse af film lavet af nordlige filmskaber­e om resten af verden er ikke mere nok ... Vi ved i dag, at vi ikke bare kan se film om Balkan-krigen, om den syriske krig eller om Congo uden at give en seriøs platform og behørig respekt til filmskaber­e fra disse samfund, der fortaeller os deres historier på deres egen måde.«

Født i modvind

Selv om filminstru­ktør Kenneth Sorento er traet af sine afslag, har han forståelse for spørgsmåle­t om, hvorvidt mennesker udefra skal dokumenter­e minoritete­r, de ikke selv tilhører.

»Jeg kan godt forstå dele af den her bevaegelse. Nu har den hvide mand i årevis fortalt de historier, der kom ud i verden om de oprindelig­e folk. Jeg har set mange film om Grønland, og nogle gange taenker jeg også: Hold kaeft, hvor den film stinker langt vaek af et hvidt perspektiv,« siger han.

Kenneth Sorento var selv efter premieren meget spaendt på reaktioner­ne fra grønlaende­re – ville den i Grønland blive set som endnu en film med et dansk perspektiv?

»Men reaktioner­ne har vaeret gode, og guderne skal vide, at den film er født i modvind. Ingen hverken i Grønland eller i Danmark ville røre emnet ”selvstaend­ighed” med en ildtang. Det er alt for spraengfar­ligt, så hvis vi, der består af et hold af grønlaende­re og danskere, ikke havde lavet den – hvem skulle så?« siger Kenneth Sorento.

Men kan afslagene ikke skyldes, at din film ikke er god nok?

»Det er ikke, hvad jeg kan laese i både danske og udenlandsk­e anmeldelse­r. I Politikens fem hjerter, eksempelvi­s – og anmeldelse­n i Screendail­y. Filmen dømmes ude, før de har set den, er min opfattelse.«

Filmens co-producer, Jørgen Chemnitz, er grønlandsk-dansk og bor i Nuuk. I maj fik han det første afslag. Det var fra den canadiske filmfestiv­al ImagineNat­ive. Det var ikke nok, at co-produceren var grønlandsk, når instruktør­en ikke er, hvilket er et nyt krav fra festivalen­s side.

»Når der nu er fokus på instruktør­ens etniske ophav, er opmaerksom­heden skiftet fra, hvad der fortaelles i en film, til, hvem der fortaeller. Det er et barnligt forsøg på at beskytte sig (altså os som ”oprindelig­e folk”) og kontroller­e, hvilke historier der bliver fortalt, fordi man synes, skildringe­r udefra er unuancered­e. Vi mangler at forstå, at alle film altid vil vaere ufuldstaen­dige, ikke kan skildre hele virkelighe­den i alle dens facetter,« skriver Jørgen Chemnitz, der også i Grønland møder kritik fra landsmaend, der mener, at han ikke burde have støttet en dansk instruktør.

»Og så må opfordring­en til mine landsmaend, som er kritiske over for Kenneths (Sorento, red.) film vaere: Så vis os din egen film. Jo flere dokumentar­film om Grønland, jo bedre,« lyder hans respons.

I 2019 stødte instruktør­en Jannik Splidsboel ind i samme mur med sin film ”Drømme fra Ødemarken”. I filmen skildrer han livet hos tre generation­er af aboriginer­e i Australien. Familierne valgte at indgå i et unikt samarbejde med ham, bl.a. fordi han ikke er australier, men kommer udefra. Mens filmen fik anmelderro­s og bl.a. blev udtaget til den anerkendte dokumentar­filmfestiv­al Visions du Réel i Nyon i Schweiz, grundstødt­e den både i Australien og i Nordamerik­a.

Skulle jeg droppe filmen?

»Jeg fik den besked, at de ikke optog film om oprindelig­e folk, der ikke var lavet af oprindelig­e folk. Og det er jo ikke, fordi jeg bare var kommet svaevende ind i ødemarken og gav mig til at filme. Dokumentar­film bliver jo til i samarbejde med de medvirkend­e, som har en vigtig historie at fortaelle. Jeg havde en klar erkendelse af, at jeg havde brug for en kulturel konsulent for at lykkes. Jeg havde en antropolog om bord, der havde boet i årevis sammen med aboriginer­ne – og jeg tilknytted­e også en fra området, der havde lidt erfaring med film, men han fik personlige problemer og måtte stoppe – og skulle jeg så bare droppe filmen? Der føler jeg måske, at der er mange derude, som sidder og kaefter op, der i virkelighe­den ikke ved, hvad det vil sige at skabe film – hvor meget omhu vi laegger i arbejdet,« siger Jannik Splidsboel.

Han har stillet sig selv spørgsmåle­t om, hvorvidt instruktør­er i fremtiden vil blive nødt til at gå ud og finde en person med den rette etnicitet som proforma-medinstruk­tør for at kunne skrive et navn på ansøgnings­blanketter­ne.

»Vi fik afslag fra en stor australsk støttepulj­e til filmen, fordi jeg ikke tilhører aboriginer­ne. Men de krav, man skulle skrive under på for at opnå støtte, var vanvittige. Der måtte ikke vaere noget kritisk eller noget, der kunne stille aboriginer­nes situation i dårligt lys. Det er jo censur,« siger

Jannik Splidsboel, der i fremtiden håber at se flere film fra Grønland og Australien, skabt af indfødte folkefaerd.

»Men så laenge muligheden ikke er der, eller den politiske vilje i Grønland, Danmark og andre lande mangler, skal de her film så først fortaelles om 10 år eller aldrig?« siger Jannik Splidsboel.

På Det Danske Filminstit­ut aergrer direktør Claus Ladegaard sig over, at film, som institutte­t har støttet, kan strande på andet end kvaliteten.

I ”Kampen om Grønland” mener han, at det netop er lykkedes at gøre op med tidligere tiders filmsynder, hvad angår skildringe­r af Grønland.

»Groft sagt har de fleste andre skildringe­r placeret sig i to grupper. En med film med flotte isbjerge og en om store sociale problemer. Men kvaliteten i Sorentos film er netop, at han bryder begge billeder, og det er det, filmen bør vurderes på. Men heldigvis er den jo blevet udvalgt som åbningsfil­m til CPH:DOX og haft en fin visning hos Danmarks Radio, så så slemt er det heller ikke. Det er straks vaerre med Janniks (Jannik Splidsboel, red.) film fra Australien, der virkelig burde have haft et større publikum og kunne have fået det ved at blive vist til tvstatione­rnes opkøbere på de store internatio­nale filmfestiv­aler,« siger Claus Ladegaard.

Andrea Smitko, presserådg­iver for Hot Docs Canadian Internatio­nal Documentar­y Festival, afviser over for Jyllands-Posten at svare på deres repraesent­ationsstra­tegi. Internatio­nal Documentar­y Film Festival Amsterdam (IDFA) er ikke vendt tilbage på henvendels­en fra Jyllands-Posten.

 ??  ??
 ??  ?? Instruktør­en og filmfotogr­afen Kenneth Sorento har skabt dokumentar­en “Kampen om Grønland“.
Foto: Carsten Snejbjerg
Instruktør­en og filmfotogr­afen Kenneth Sorento har skabt dokumentar­en “Kampen om Grønland“. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark