Jyllands-Posten

Giv os noget dannelse

-

Når Dansk Folkeparti holder sommergrup­pemøde fra mandag, er skyggerne fra dårlige meningsmål­inger måske alligevel ikke laengere, end der bliver plads til en solstribe for nogle af folketings­medlemmern­e. I hvert fald har Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschm­idt gødet jorden med udspil, der både anslår klassiske DF-toner, men hvor der måske er mere musik i end blot til en enkelt gammel traver. Ikke mindst Messerschm­idt lancerede sig selv som noget naer partiets genstarter i et stort interview i Politiken, hvor han forsøger at manifester­e sig som partiets åndelige arvtager til de ret ledige pladser efter 00’ernes chefideolo­ger, Søren Krarup og Jesper Langballe. Messerschm­idt slår så fast, som ville han riste sin egen nye Jellingste­n, at Danmark er et kristent land. Hvilket jo i sig selv ikke berettiger til hverken gule breaking-bjaelker eller forsidepla­ceringer. Ej heller, at han benytter vores kristne herkomst til at blande den kendte cocktail, der skal holde faedreland­et på det rent danske spor.

Når der alligevel er god grund til at lytte til de dirrende kulturspor, Messerschm­idt laegger ud, er det, fordi snakken om Danmark som et kristent land, også i kulturel og åndelig forstand, ikke ligefrem lyder med eksprestog­sbuldren fra andre politiske partier. Socialdemo­kratiet har netop skiftet sin kulturordf­ører ud, muligvis efter forgaenger­ens alt andet end visionaere betragtnin­ger om, at der for ham var lige så meget kultur i en håndboldha­l som i Det Kgl. Teater. Den nye ordfører kom, samme dag som Messerschm­idt i øvrigt, med sin version af dansk kulturpoli­tik i Berlingske. Heller ikke her var der overvaelde­nde fasthed i kulturkalo­rierne. Partiet havde udtrykt sig uklart om sin kulturpoli­tik og var derfor blevet misforståe­t. Aha.

Morten Messerschm­idt hører til gengaeld til i anden og mere klar toneart. Den operaelske­nde tidligere EU-politiker er tydeligvis klar til at erobre de skrå braedder på hjemmefron­ten og har udset sig synspunkte­r, der for tiden er ret foraeldrel­øse. Vi har set det under coronakris­en, hvor kulturlive­t har revet sig i håret over kulturmini­sterens håndtering af branchens udfordring­er. En håndtering, som ikke var drevet af en synlig sikker hånd, og som i hvert fald ikke overbevist­e ret mange om kulturens vaesentlig­hed for danskerne.

En ting er Messerschm­idts forventeli­ge kobling mellem indvandrer­e og dansk kultur. Og man kan også spørge i folkekirke­n, hvordan man har det med – igen – at blive sat på et partipolit­isk tog. Men først og sidst er Morten Messerschm­idts energiske betoning af Danmark som et kristent samfund interessan­t som en øvelse i den dannelse, så mange taler så meget om i disse år. I et par generation­er har vi haft mere trang til at udforske verden end til at holde det hjemlige hus; vi har naermest ikke kunnet få det fjernt og eksotisk nok i vores globale langsyn.

På mange måder har vi glemt at forny medlemskab­et af den kulturarv, vi har i vores dna. Ja, nogle har vel naesten småskammet sig over det og anset begrebet danskhed som noget småpinligt altmodisch.

Men vi er et, om ikke andet, kulturkris­tent samfund, hvor en stor del af samfundets vaerdier, vores viden og tilgang til vore medmennesk­er oprinder fra. Det vil ikke vaere nogen skade til at støve arvegodset af, se det dybt i øjnene og diskutere med os selv og hinanden, hvad vi vil stille op med det. Og da den form for vaerdipoli­tik ikke har vaeret noget, der har optaget den borgerlige blok synderligt laenge, så tak for opfordring­en, Morten Messerschm­idt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark