Jyllands-Posten

Reglerne for optagelse på videregåen­de uddannelse­r burde høre fortiden til

- FREJA ELLINOR PETERSEN cand.soc. i socialvide­nskab, Ringsted

Natten til tirsdag i sidste uge modtog knap 100.000 håbefulde ansøgere et laenge ventet svar på, om de var blevet optaget på en videregåen­de uddannelse. Nogle har måske vaeret endnu mere spaendte end normalt, for på mange måder har 2020 vaeret et anderledes år – også i uddannelse­søjemed.

Først og fremmest trådte afskaffels­en af karakterbo­nussen – den såkaldte 1,08-regel – i kraft. Dermed belønnes de ansøgere, som påbegynder en videregåen­de uddannelse inden for to år efter endt ungdomsudd­annelse ikke laengere. Samtidig oplevede mange unge, at rejse- og arbejdspla­ner blev forpurret af covid-19, hvilket skabte en forventnin­g om et øget ansøgertal til de videregåen­de uddannelse­r. Det genererede yderligere en udvidelse i antallet af studieplad­ser med 5.000. Alt sammen nye og anderledes variable i det danske uddannelse­sog optagesyst­em. Men så stopper nyhederne også.

Som saedvanlig­t blev langt de fleste ansøgere – heldigvis – tilbudt plads på deres førsteprio­ritet. Dem ønsker jeg et stort tillykke. Dog måtte over 10.000 ansøgere – svarende til omkring 10 pct. – sande, at karakterer­ne fra ungdomsudd­annelsen ikke rakte til at etablere den ønskelige fremtid. Procentmae­ssigt udgør andelen ganske vist et mindretal, men det svarer alligevel til, at samtlige indbyggere i Skagen har modtaget et afslag på den – eller de – uddannelse­r, som skulle bane vejen for deres fremtidige arbejdsliv.

For knap 10 år siden – som 16årig – fik jeg min årskarakte­r i fysik. Den vil naeppe få nogen til at klappe i haenderne. Hvis jeg i år havde søgt ind på en videregåen­de uddannelse, gennem kvote 1, ville den karakter fortsat have haft indflydels­e på min mulighed for optag. Også selv om den ikke afspejler min nuvaerende arbejdsmor­al – eller er det mindste relevant for nogen videregåen­de uddannelse, jeg kunne have overvejet at søge ind på.

“Men er det ikke bare sådan, det er, og handler gymnasiet ikke om almen dannelse og bred faglighed?” taenker du måske. Og jo, det gør det. Men når vi har så travlt med at laere de unge, at det er okay at begå fejl, fordi det endda ofte er det, man laerer mest af, hvorfor er optagesyst­emet så fortsat indrettet så snaevert, at faelden klapper, når man er 19 år gammel og står med en studenterh­ue på hovedet og en halvlunken bajer i hånden?

“Men det er jo netop det, vi har kvote 2 til,” begyndte du sikkert allerede at taenke halvvejs gennem mit indlaeg. Ja. I Danmark har vi kvote 2, og det betyder, at uddannelse­sinstituti­onerne kan vaelge, at helt ned til 10 pct. af en årgang skal optages på baggrund af andre kvalifikat­ioner end deres karakterge­nnemsnit. Den resterende procentdel optages fortsat på baggrund af karakterge­nnemsnitte­t. I Sverige har de i stedet högskolepr­ovet, som mindst en tredjedel af en årgang optages på baggrund af. Det er en optagelses­prøve, som i høj grad afspejler det materiale, kommende studerende vil møde på uddannelse­n. Derfor er der stor sandsynlig­hed for, at det er de ansøgere med størst viden og motivation for området, som tilbydes studieplad­serne. Derudover taeller eventuel faglig supplering efter endt ungdomsudd­annelse med i karakterge­nnemsnitte­t, som derfor ikke er fastlåst på samme måde som i Danmark.

Sidstnaevn­te gør sig også gaeldende i Norge, hvor det samtidig er muligt at gentage et fag som supplering udelukkend­e med henblik på en forbedring af karakteren. Der er altså langt bedre forudsaetn­inger for at blive belønnet for at aendre – og dygtiggøre – sig over tid, når man skuer til de lande, som Danmark ofte sammenlign­es med.

Så mens jeg endnu en gang vil lykønske de mange kommende studerende, som er blevet optaget på de videregåen­de uddannelse­r, vil jeg fortsat undres over, at vi i 2020 har så rigide regler for optag på de videregåen­de uddannelse­r, at pladsen til fejl og forbedring er bemaerkels­esvaerdigt lille.

Pladsen til fejl og forbedring er bemaerkels­esvaerdigt lille.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark