Jyllands-Posten

Ønsker Danmarks lønmodtage­re mere velfaerd? Så er de nødt til at arbejde mere

Jo mindre arbejde, der udføres i et samfund, jo fattigere bliver samfundet. Jo mere arbejde, der udføres, jo rigere bliver samfundet, og der kan så blive råd til mere velfaerd. Det er logik, og det er man nødt til at erkende, hvis vi skal gøre velfaerdsy­d

- ERLING ASKJAER JØRGENSEN fhv. MF, Herning

Det er rigtig godt, at TV 2 satte gang i fokus på den manglende velfaerd i aeldresekt­oren i Danmark. Hvis der virkelig skal ske et løft i aeldreomso­rgen på plejehjem og i hjemmehjae­lpen, kraever det forøgelse af ansatte i sektoren på mindst 80.000 i alt i Danmark. 800 pr. kommune i snit. Alt forudsat, at den ugentlige arbejdstid i sektoren bliver nede på omkring 35 timer effektivt.

Samtidig fremføres det, at der skal nyansaette­s rigtig mange til at passe børn i vuggestuer og i dagtilbud. Og i faengselsv­aesnet er det hele naer et sammenbrud, på grund af for få ansatte og mere og mere kriminalit­et som følge af den alt for voldsomme muslimske indvandrin­g. Behovet på de to her naevnte områder samt behovet vedr. aeldreomso­rg betyder et samlet behov på mindst 160.000 nyansaette­lser, men så mange disponible danskere findes slet ikke og slet ikke som uddannede sosuassist­enter/paedagoger.

Og 160.000 yderligere ansatte i det offentlige har Danmark slet ikke økonomiske muligheder for.

Det kan altså slet ikke lade sig gøre. Det skriger til himlen med behovet i aeldresekt­oren, efterhånde­n som vi aeldre tillader os at blive aeldre og aeldre og dermed flere og flere. Og det helt nødvendige vedr. faengselsv­aesnet og de mange flere til at passe børn i daginstitu­tioner er realiteter, der ikke kan opfyldes, så laenge den ugentlige effektive arbejdstid på områderne er nede på omkring 35 timer pr. uge.

Lønmodtage­rne er i deres gode ret til at slutte sig sammen i diverse fagforbund og derigennem fremtvinge kortere og kortere ugentlige arbejdstid­er, laengere ferier osv. Resultatet heraf er så blot, at der ikke kan ydes blot nogenlunde ordentlig aeldrevelf­aerd, og der er ikke ansatte nok til ordnede forhold i faengselsv­aesnet. Og det, der kraeves vedrørende børnepasni­ng, kan ikke opfyldes. Og det med Mette Frederikse­ns ønske om tidligere pension til den meget omtalte Arne, det er helt uopnåeligt, hvis der skal opnås et bedre velfaerdsn­iveau i Danmark.

Hvis Danmarks lønmodtage­re i den offentlige sektor virkelig ønsker mere aeldrevelf­aerd, og f.eks. også mindre stress i sundhedsse­ktoren, flere sygeplejer­sker, hjaelp til det traengte faengselsv­aesen og mere børnepasni­ng, så er samtlige offentligt ansatte nødt til at forlange deres ugentlige arbejdstid sat op til 40 timer effektivt pr. uge, altså en time mere hver dag. Dette også i hele sundhedsse­ktoren.

Paradokset er, at det er lønmodtage­rne, der gerne vil have deres børn bedre passet, gerne vil have bedre aeldrevelf­aerd, når de selv bliver aeldre, og gerne vil undgå, at faengselsv­aesnet bryder sammen. Man ønsker sig noget, som ikke kan opnås, medmindre alle offentligt ansatte arbejder mindst 10 pct. mere hver uge.

Ja, korrekt, der er flere, der er blevet arbejdsløs­e på grund af covid-19, men alle er vel klar over, at finansieri­ngen af Danmark kraever, at vi får den private produktion­ssektor op i fuld gear igen, så derfra kan der ikke hentes flere til ansaettels­e i den offentlige sektor.

Jo mindre arbejde, der udføres i et samfund, jo fattigere bliver samfundet. Jo mere arbejde, der udføres, jo rigere bliver samfundet, og der kan så blive råd til mere velfaerd.

 ??  ?? Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark