Jyllands-Posten

Lad vikarer gøre hovedrent hos aeldre

- BJARNE HASTRUP adm. direktør i AEldre Sagen BRIAN MIKKELSEN adm. direktør i Dansk Erhverv

Hvad venter kommunerne på? Hjemmehjae­lpsmodtage­re har ikke fået gjort rent i månedsvis. Pengene er afsat, og vikarburea­uerne har masser af ledige haender.

Da corona lukkede Danmark ned, betød det et flere uger langt stop for rengøring til tusinder af aeldre hjemmehjae­lpsmodtage­re. I over halvdelen af kommunerne blev rengøringe­n stoppet eller reduceret. Mange hjemmehjae­lpsmodtage­re måtte helt undvaere at få gjort rent – andre nøjes med mindre eller sjaeldnere rengøring. Det viser en rundringni­ng, som

AEldre Sagen har foretaget. Endnu må flere tusinde aeldre kigge langt efter grundig rengøring – efter mange ugers manglende rengøring. Halvdelen (i alt 28) af de kommuner, der sløjfede rengøringe­n, har endnu ikke tilbudt en grundig rengøring. Det drejer sig om 15 jyske, 5 fynske og 7 sjaellands­ke samt Bornholm, som ikke lever op til kravene i den hjaelpepak­ke, som Folketinge­ts partier vedtog 1. maj.

Kommunerne kunne lukke ned for rengøringe­n ved coronaens udbrud og begrunde det med personalem­angel som følge af smittede medarbejde­re eller behov for akutbereds­kab. Imidlertid kom det hurtigt til at stå klart, at der ikke var behov for dette beredskab. Sygefravae­ret

var langtfra stigende, tvaertimod. Der var masser af ledige haender i vikarerne til at svinge koste og gulvskrubb­er.

Vikarburea­uerne oplevede en markant nedgang i kommunerne­s brug af dem – fra en kapacitets­udnyttelse på cirka 75-80 pct. til 1020 pct. Det har påvirket kommunerne­s leverandør­er af vikarydels­er hårdt. De er kontraktli­gt forpligted­e på at opretholde et beredskab, men oplever nu, at det ikke anvendes. Vikarerne er en vigtig del i at opretholde et højt generelt serviceniv­eau i aeldreplej­en, og det kan derfor bekymre, om det generelle serviceniv­eau i aeldreplej­en nu også er reduceret.

Det undrer os, at kommunerne vaelger at ignorere Folketinge­ts krav om grundig rengøring. Hvorfor skynder de sig ikke at få rengøringe­n på plads, når de nu har haenderne, der skal til? Pengene har de. Dem fik de i forbindels­e med den årlige økonomiaft­ale som kompensati­on for ekstraudgi­fter til håndtering­en af corona. De skulle sikre, at serviceniv­eauet kom tilbage til normalt niveau. Kommunerne har overhovede­t ingen undskyldni­ng. Hvorfor skal svaekkede aeldre, som er defineret som en risikogrup­pe, løbe en helbredsma­essig risiko, fordi kommunen slaekker på hygiejnest­andarden?

Nogle kommuner vaelger at foretage individuel­le vurderinge­r om, hvem der skal have grundig rengøring. Det duer ikke. Denne praksis er ikke i overensste­mmelse med de retningsli­njer, der blev aftalt i AEldrepakk­en. Her står, at kommunerne »skal tilbyde berørte borgere en grundig rengøring efter en lang periode uden rengøring«. Tilbuddet skal gives til alle modtagere af rengørings­hjaelp, hvis kommunen har valgt at stoppe med rengøringe­n.

Det undrer os, at kommunerne vaelger at ignorere Folketinge­ts krav om grundig rengøring. Hvorfor skynder de sig ikke at få rengøringe­n på plads?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark