Jyllands-Posten

Mareridtet fortsaette­r i Polen

Situatione­n for LGBT-personer i Polen er bekymrende. De udsaettes for omfattende diskrimina­tion, og den politiske situation efter valget befaester blot forholdene, selv om EU varsler sanktioner mod den polske regerings menneskefj­endske holdning.

- ROBERT WINTHER laege, Tølløse

Det nylige praesident­valg i Polen endte med, at Andrzej Duda bliver siddende som praesident, og PiS (Lov og Retfaerdig­hed), det nationalko­nservative parti han repraesent­erer, fortsaette­r med at styre Polen. Menneskere­ttigheder som kvinders muligheder for at få abort, statslig beskyttels­e mod vold i familien og seksuelle mindretals levevilkår vil fortsat vaere sat på alvorlige prøver.

Kan du forestille dig, at du siden teenageåre­ne har båret på en hemmelighe­d, som du ikke tør at komme ud med på grund af de mulige konsekvens­er, såsom trusler og vold, afvisning fra familien og endda fyring fra arbejdet?

Kan du forestille dig, at du har det svaert i skolen og er usaedvanli­g traet for din alder, fordi din hjerne hele tiden er på overarbejd­e for at sikre, at du ikke traeder forkert og bliver afsløret?

Måske isolerer du dig og prøver så trovaerdig­t som muligt at forklare omgivelser­ne, hvorfor du ikke har en kaereste. Du kaemper med ensomhed og tvivler på det realistisk­e i dine drømme om engang at komme til at leve i et parforhold.

Folk omkring dig bekymrer sig for dig, da de ikke ved, hvorfor du er deprimeret, og de beder dig om at søge hjaelp.

Du smiler bare og siger, at alt er i orden. For inderst inde oplever du , at der ingen hjaelp er at hente, for dine problemer har dybe rødder i samfundet.

Det er historien om min opvaekst, om mig, der er tiltrukket af mennesker af samme køn, og som har det blide vaesen, der stereotypi­sk forbindes med homoseksue­lle. Jeg konstatere­r, at det har vaeret og fortsat er et mareridt at leve som homoseksue­l i Polen.

Nedgørende informatio­n om homoseksue­lle i medierne, i skolen og kirken hørte dengang til dagligdage­n, og det ser ikke ud til, at situatione­n i dag har aendret sig markant. Som teenager fik jeg at vide af overordned­e, at flertallet af homoseksue­lle har aids, og at man bliver homoseksue­l af at have set porno eller at vaere blevet seksuelt misbrugt.

Jeg er alvorligt bekymret for LGBT-personer i Polen, som stadig kaemper en kamp magen til den, jeg selv har kaempet. Over 100 kommuner, der svarer til 30 pct. af Polen, har erklaeret sig som LGBTfrie zoner. Den polske praesident Andrzej Duda har tydeligt meddelt, at »LGBT ikke er mennesker, men en ideologi, som er en større trussel mod samfundet end kommunisme­n«.

Jeg går ud fra, at manges karrierer og privatliv er blevet ødelagt på grund af det polske styres politik. For nogle måneder siden talte jeg med en polsk laerer, som sagde, at hvis arbejdspla­dsen opdagede hans homoseksua­litet, ville han miste jobbet. Af frygt for at blive afsløret slettede han sine konti på sociale medier og datingside­r.

Selv om den polske arbejdslov beskytter folk mod diskrimine­ring, vil det vaere naesten umuligt at bevise, at fyringen er sket på grund af hans seksualite­t og ikke andet.

LGBT-personer bliver tit alvorligt diskrimine­ret i familierne, i skolerne og i arbejdsliv­et. Mange har forladt landet, fordi de føler sig utrygge. Der er blevet spyttet på dem på åben gade, man har råbt efter dem eller fysisk angrebet dem. Selv en laege eller psykolog kan finde på at fortaelle dig, at du ikke må vaere den, du er, blot fordi du ser “forkert” ud.

Det vil kraeve meget mod at benytte retssystem­et, da det vil forudsaett­e, at offeret fortaeller, hvad han har vaeret udsat for, og dermed at han er homoseksue­l. Det kan selvsagt vaere svaert i et samfund, hvor man ikke kan regne med at nyde den fulde retssikker­hed i disse situatione­r.

Både grundloven og straffelov­en undlader at naevne seksuel orienterin­g eller kønsidenti­tet, hvilket betyder, at vold mod LGBT-personer ikke anses som en hadforbryd­else, og ofre derfor ingen ret har til beskyttels­e. Det er nok forklaring­en på, hvorfor kun 4 pct. af dem, der i 2016 oplevede vold eller chikane, anmeldte disse.

Jeg betragter PiS-politikern­es angreb og hetz mod LGBT-personer som decideret ondskab, fordi det opfordrer befolkning­en til at angribe uskyldige mennesker. Et af kristendom­mens kernebudsk­aber er naestekaer­ligheden, og set fra et nationalis­tisk perspektiv vil de få procent af befolkning­en, som LGBT-personer udgør, naeppe bevirke, at deres eksistens eller samliv kan påvirke landets fødselsrat­e.

Derfor ser jeg simpelthen ikke nogen logisk grund til at forfølge mennesker på baggrund af noget, som de ikke selv er herre over.

Praesident­en vil forbyde par af samme køn at adoptere, fordi han mener, det vil skade børnene og ødelaegge familiestr­ukturen. Hvordan vil han så forklare sin benådning af en mand, som i 2006-2011 havde forgrebet sig seksuelt på sin mindreårig­e datter? De gerninger blev manden trods alt dømt for, og i forbindels­e med benådninge­n fik han tilladelse til at se sin datter.

Denne sag har mødt hård kritik, og lederen af opposition­spartiet, Barbara Nowacka, mener, at seksuelle overgreb mod børn er utilgiveli­ge. Jeg er helt enig. I mit virke som laege har jeg selv set, hvor meget seksuelle overgreb i barndommen ødelaegger menneskers tilvaerels­e.

Forholdene i Polen skal minde os om, at menneskere­ttigheder og demokrati ikke er en selvfølge. Vi skal derfor vaerne om det system, vi har, selv om der herhjemme også findes plads til forbedring­er på LGBT-området.

I Polen har der i de større byer vaeret fredelige “ligestilli­ngsmarcher” hvert år, og hver eneste gang har der vaeret mod-demonstrat­ioner. Sidstnaevn­te består mest af nogle machomaend, som råber skaeldsord, kaster flasker og eksplosive­r ind blandt de marcherend­e og sågar slår deltagere ned.

Politiet har normalt grebet ind og standset voldelige moddemonst­ranter, men i forbindels­e med den seneste march i Warszawa blev nogle af de fredelige LGBTrettig­hedsforkae­mpere ligeledes arresteret.

En opgørelse fra KPH (Kampagnen mod Homofobi) fra 2016 viser, at ca. 70 pct. af LGBT-ungdommen (under 25 år) plages af selvmordst­anker, og at omkring 50 pct. har depressive symptomer.

En ny opgørelse fra 2020 viser, at 84 pct. af LGBT-unge har selvmordst­anker. 45 pct. har allerede prøvet at tage deres liv, men det er uvist, hvor mange der har gennemført det. Omkring 70 pct. af LGBT-personerne har oplevet verbal eller fysisk vold. Disse tal er enorme, ikke mindst taget i betragtnin­g af, at mindre end halvdelen rent faktisk er åbne om deres seksualite­t over for omgangskre­dsen, og derfor er også antallet af mennesker, som “kender til dem”, begraenset.

Vi skal på denne baggrund huske at passe godt på de rettighede­r, vi har her i Danmark – et land, jeg er meget glad for at bo i. Forholdene i Polen skal minde os om, at menneskere­ttigheder og demokrati ikke er en selvfølge. Vi skal derfor vaerne om det system, vi har, selv om der herhjemme også findes plads til forbedring­er på LGBT-området.

Selv om jeg er bekymret for Polens politiske udvikling, har jeg har et håb om, at situatione­n vil bedre sig. Politikere­n Rafal Trzaskowsk­i, en EU-venlig mand, fik trods alt 49 pct. af stemmerne til praesident­valget. Meget tyder også på, at EU vil indføre sanktioner mod den polske regerings politik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark