Jyllands-Posten

Millionern­e fosser ud af Jakob Riis’ sideprojek­t

Uddannelse­svirksomhe­den CIID, som Falcktopch­ef Jakob Riis er medejer af og bestyrelse­sformand i, har i årevis kørt med millionund­erskud. Jakob Riis har udstedt store garantier i virksomhed­en.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Millionern­e fosser ud af uddannelse­sinstituti­onen Copenhagen Institute of Interactiv­e Design (CIID), der har Falck-direktør Jakob Riis som medejer og bestyrelse­sformand. Økonomien er så anstrengt, at Jakob Riis har måttet stille milliongar­antier for, at institutte­t kan fortsaette driften, og oveni har CIID nu mistet muligheden for at drive skole i København.

CIID, der hvert år giver 25 betalende studerende fra hele verden en uddannelse i interaktiv­t design, har de seneste seks regnskabså­r samlet tabt over 20 mio. kr. Egenkapita­len var i 2018 negativ med 11 mio. kr., og Jakob Riis har igen og igen måttet garantere økonomisk for driften.

I 2018 har Riis erklaeret sig klar til at støtte med op til 10 mio. kr., fremgår det af selskabets seneste regnskab.

»Fantastisk­e talenter«

Ifølge Jakob Riis, der sidste år tjente 20 mio. kr. som topchef for Falck, skyldes hans opbakning til CIID, at skolens studerende kommer ud med vigtige kompetence­r inden for løsning af nogle af verdens store problemer, bl.a. inden for klima og baeredygti­ghed.

»Der er nogle fantastisk­e talenter, og det har vaeret grunden til mit engagement i det. Det er ikke noget, man bliver rig af, skulle jeg hilse og sige,« siger Jakob Riis.

Jakob Riis kom ind i CIID’s supervisor­y board i 2010, da institutte­t kørte projekter for Novo Nordisk, hvor Riis dengang var direktør.

Også en anden Novo Nordisk-svaervaegt­er, tidligere koncernche­f Mads Øvlisen, sad dengang i rådgiverbo­ardet. Siden er Jakob Riis blevet bestyrelse­sformand og ejer nu også omkring 20 pct. af CIID.

Resten er ejet af selskabets direktør, italienere­n Simona Maschi.

Ifølge Jakob Riis er han ikke med i CIID af forretning­smaessige årsager, men for at støtte det formål, skolen arbejder for.

»De talenter, CIID tiltraekke­r, er nogle af dem, vi har brug for til at finde løsningern­e på verdens udfordring­er vedrørende miljø og baeredygti­ghed (…) Det er folk, der kan gentaenke og se de klassiske problemsti­llinger i nogle nye sammenhaen­ge og finde på helt nye løsninger,« siger Jakob Riis.

København til Costa Rica

Ifølge CIID’s direktør og hovedejer, Simona Maschi, skyldes de senere års underskud bl.a. investerin­ger i at bygge undervisni­ngsplatfor­men op.

»Vi har ikke kørt vores aktivitete­r alene med det mål at skabe en overskudsg­ivende forretning. Vi har investeret i at skabe en fantastisk platform, som i dag står et meget godt sted i forhold til udvidelser og investerin­ger i at udvikle en større organisati­on. På en måde kan du se den finansiell­e side, også det, der vedrører Jakob Riis, som en måde at støtte et dansk foretagend­e i at blive en meget kendt og internatio­nal platform,« siger Simona Maschi.

CIID, der samlet har uddannet omkring 230 personer, har på det seneste haft nye udfordring­er. Som følge af de danske regler kan internatio­nale studerende ikke laengere få visum til at studere på en privat uddannelse­sinstituti­on.

Det har betydet, at CIID har måttet flytte sin skole fra København til Costa Rica.

»I virkelighe­den skulle Costa Rica have vaeret en udvidelse, men nu bliver det så en erstatning,« siger Jakob Riis.

Du har sagt ja til at yde økonomisk støtte i form af lån til CIID. Hvorfor det?

»Det er ikke et lån, det er mere at garantere ultimativt for, at driften kan fortsaette. Det er, fordi der har vaeret usikkerhed med hensyn til, hvis man stod og havde en hel forretning, der pludselig ikke kunne køre i Danmark, som var det, der blev resultatet, da man lukkede for visumadgan­gen,« siger Jakob Riis.

Det er forholdsvi­s store beløb, du garanterer for. Hvorfor mener du, det er det rigtige?

»Det kommer bare ned til, at jeg ikke synes, den skole skulle lukke. Og så, fordi det ikke var anset som realistisk at skulle det,« siger Jakob Riis.

Han oplyser, at CIID ikke har manglet penge, men at garantiern­e har vaeret nødvendige i forhold til revisionen af regnskaber­ne.

Har der vaeret behov for, at du skulle garantere yderligere for økonomien?

»Det er vi ved at kigge på. Vi er ved at lave regnskabet faerdigt, så må vi se, hvad revisorern­e har brug for for at kunne give det en ren påtegning,« siger Jakob Riis.

Blandt verdens 20 bedste

Simona Maschi ved endnu ikke, om det er lykkedes at nå målsaetnin­gen om et positivt resultat i 2019. Hun haefter sig ved, at CIID er kåret af Business Insider som blandt de 20 bedste designinst­itutter i verden. Hun mener, det er tid til at udvide CIID’s aktivitete­r, og påpeger, at flere leverer finansiel støtte.

»Vi har haft forskellig­e kilder, der daekker vores aktivitete­r. Jakob Riis har støttet, men han er ikke den eneste, vi har også fonde og selskaber, som støtter,« siger Simona Maschi.

Jakob Riis, der også er formand i erhvervsst­øtteorgani­sationen Danmarks Erhvervsfr­emmebestyr­else, er frustreret over, at det trods en omfattende dialog med det politiske system ikke er lykkedes at bevare CIID’s aktivitete­r i Danmark.

»Jeg synes, det virker komisk, at jeg sidder i en erhvervsfr­emmebestyr­else og er med til at udmønte trekvart mia. kr. om året til nye løsninger, og så har du noget, der koster det danske samfund nul kroner, og folk kommer til fra hele verden. Og så synes du alligevel ikke lige, du kan finde ud af, hvordan du regelmaess­igt skal gøre, at det kan fortsaette. Det har jeg svaert ved at forstå,« siger Jakob Riis.

 ??  ?? Jakob Riis, der er tidligere kronprins i Novo Nordisk og i dag topchef i Falck, har i 10 år vaeret engageret i uddannelse­sinstituti­onen Copenhagen Institute of Interactiv­e Design.
Foto: Carsten Snejbjerg
Jakob Riis, der er tidligere kronprins i Novo Nordisk og i dag topchef i Falck, har i 10 år vaeret engageret i uddannelse­sinstituti­onen Copenhagen Institute of Interactiv­e Design. Foto: Carsten Snejbjerg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark