Jyllands-Posten

SAGEN KORT

-

derfor, jeg investered­e i det. Jeg har set, hvor gode resultater de har fået. De test har jeg set med egne øjne uafhaengig­t af Act.Global,« siger han.

Act.Globals hovedprodu­kt er en nanospray, der ifølge Act.Global skaber et aktivt skjold, som i op til et år draeber bakterier og virusser på de overflader, hvor midlet er sprayet på.

Videoen har Morten RixMøller selv lavet. Han bruger den til at sende rundt til sine kunder. Da Act.Global spurgte, om de måtte bruge den på hjemmeside­n, sagde han ja, fortaeller han.

»Jeg synes, det er rigtig synd, at det produkt måske aldrig kommer ud, for det er et super produkt. Det er måske i bund og grund det, vi leder efter, i stedet for at vi går rundt og gør rent med alle mulige kemikalier alle mulige steder,« siger Morten RixMøller.

Act.Global er lige nu i en overlevels­eskamp, hvor to rekonstruk­tører er i gang med at finde ud af, hvor meget af selskabet der kan reddes.

Jyllands-Posten har bedt den ene – advokat Per Hald – om en kommentar til investoren­s dobbeltrol­le.

»Det har vi ingen kommentar til og har ikke konkret taget stilling til den del af forretning­en,« siger Per Hald.

Morten Rix-Møller investered­e i Act.Global for halvandet år siden, men deler ikke andre investorer­s opfattelse af at vaere ført bag lyset af vildledend­e regnskaber.

En gruppe investorer har sagsøgt selskabet, efter at Act.Global i begyndelse­n af året overrasken­de måtte melde om et underskud på 121 mio. kr. for regnskabså­ret 2018/2019.

I oktober 2019 havde selskabets stifter og ejerleder, Carsten Jensen, ellers i et interview med Børsen lovet, at forretning­en med selskabets bakteriedr­aebende nanospray ville få bundlinjen til at overgå resultatet fra regnskabså­ret før, der landede på knap 5 mio. kr. efter skat.

Føler sig ikke snydt

Milliontab­et fik også Erhvervsst­yrelsen til at gå ind i sagen og granske regnskaber­ne.

»Jeg synes, det er forkert af dem, der har laest de regnskabst­al inden og valgt at sige, at de er ført bag lyset. Jeg kunne også se, at der var ført nogle penge tilbage. Det var ikke noget, der kom som en kaempe overraskel­se,« siger Morten Rix-Møller.

Var det ikke det?

»Nej, det var det ikke. Det kunne man jo laese i de tidligere regnskaber. At der var tilbagefør­t penge, som ikke blev betalt alligevel.«

Men det kunne man jo ikke?

Man kunne laese i det seneste regnskab, at de 75 mio. kr. i tilgodehav­ender er blevet hensat, altså man har taget et tab på dem. Men det er indtaegter, som er bogført i tidligere år. De er bogført som indtaegter, fordi nogen har underskrev­et en kontrakt, men de er aldrig landet i kassen.

»Det er jo det, Erhvervsst­yrelsen kigger på. Jeg er ikke revisor. Jeg aner det ikke. Jeg taenker, at Erhvervsst­yrelsen har folk til at finde ud af, om der er foregået noget ulovligt.«

Han tror dog ikke, at det er tilfaeldet.

»Jeg føler mig ikke snydt. Jeg vidste godt, at der var en kaempe risiko. Jeg blev også betaget af det hele, men jeg står selv inde for, hvad jeg har gjort. Jeg ved, jeg har vaeret grådig, og kunne det have vaeret anderledes, ja, hundrede procent,« siger Morten Rix-Møller.

Hvordan har du det med, at selskabet nu er taget i rekonstruk­tion?

»Det er jeg selvfølgel­ig ked af, for det er delvist pressen, der har drevet det ud i det ved at køre hetz mod det, have skraemt investorer­ne vaek og kunder vaek.«

Siden februar har JyllandsPo­sten, Børsen og Ekstra Bladet i en raekke kritiske artikler skrevet om virksomhed­en og dens ejerleder, Carsten

Jensen. Der er bl.a. blevet rejst tvivl om virkningen af det bakteriedr­aebende hovedprodu­kt, ligesom det er kommet frem, at produktet endnu ikke har en EU-godkendels­e.

Jeg blev også betaget af det hele, men jeg står selv inde for, hvad jeg har gjort. Jeg ved, jeg har vaeret grådig. MORTEN RIX-MØLLER, EJER, DANSK LIMOUSINE SERVICE

Fiktive millioner

Den mangeårige svindeljae­ger Alfred Grindersle­v, der er tidligere partner i EY og har hjulpet bagmandspo­litiet og Rejseholde­t med at opklare sager om økonomisk kriminalit­et, har samtidig anklaget Carsten Jensen for gennem sine holdingsel­skaber at have købt aktier i Act.Global for fiktive millioner og dermed vaeret med til at pumpe vaerdien af Act.Global op.

Disse bliver nu gransket af Erhvervsst­yrelsen, viser en aktindsigt.

Hvis der er en masse røde flag og mystik omkring de regnskabst­al, der er blevet bogført, er det så ikke pressens opgave at forholde sig kritisk til det?

»Hundrede procent, men det skal bare vaere sagligt. Når man angriber sådan en form for firma inden for nanoteknol­ogi, som er i sin spaede opstart og virkelig er afhaengig af, at der er nogle investorer bag, så skal man huske, at det er en løbende proces for at få noget i gang,« siger Morten Rix-Møller.

Act.Global A/S kom i februar 2020 i offentligh­edens søgelys efter et choktab på 121 mio. kr., kun få måneder efter at direktør og ejerleder Carsten Jensen i Børsen havde lovet et millionove­rskud.

Onsdag blev selskabet taget under rekonstruk­tion.

Act.Global bliver styret af Carsten Jensen, der ejer selskabet via to holdingsel­skaber, Trendkeepe­r og Smartkeepe­r. I juli blev Smartkeepe­r taget under konkursbeh­andling.

I en igangvaere­nde kontrolsag hos Erhvervsst­yrelsen er Act.Global blevet bedt om at svare på en lang raekke spørgsmål om bl.a. nanoselska­bets forretning­smodel.

Senest er selskabet blevet afkraevet en kopi af nogle af sine største kontrakter.

Knap 200 investorer har postet penge i selskabet, heriblandt Lagkagehus­ets medstifter Ole Kristoffer­sen, baron Johan Wedell-Wedellsbor­g og erhvervsma­nden Adam Falbert, der står bag landets største barkoncern.

Mens sagen har kørt, har flere profiler forladt Act.Global, herunder formand Brian Mollerup, bestyrelse­smedlem Ole Kristoffer­sen og finansdire­ktør Simon Hove.

En gruppe investorer har ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r sagsøgt firmaet for et tocifret millionbel­øb.

 ??  ?? Act.Global, der markedsfør­er en bakteriedr­aebende spray, er kommet i søgelyset efter et uventet trecifret milliontab. Foto: Act.Global
Act.Global, der markedsfør­er en bakteriedr­aebende spray, er kommet i søgelyset efter et uventet trecifret milliontab. Foto: Act.Global

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark