Jyllands-Posten

Krisen vil presse priser på forsikring i vejret

Uanset om de har vaeret direkte påvirket af coronakris­en eller ej, vil virksomhed­er, deres ledelser og profession­elle rådgivere få pandemien at føle i form af markant dyrere forsikring­er.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

aner endnu, hvor dyr en katastrofe covid-19-pandemien bliver. Men allerede nu spår alle eksperter og aktører i forsikring­smarkedet, at den globale krise vil give et spark opad i prisen på forsikring­er til virksomhed­er, deres ledelser og rådgiverne.

»Der er ingen tvivl om, at der kommer praemiefor­højelser,« siger Carsten Dalgaard, afdelingsc­hef i Riskpoint, der rådgiver erhvervsvi­rksomheder om risiko og forsikring.

»Vi kan se, at i alle nye forsikring­sdaekninge­r af følger af udbrud af smitsomme sygdomme laegger man en undtagelse ind for skader som følge af covid-19. De vil jo ikke forsikre et braendende hus. Hvad detaljerne bliver, får vi nok først at vide i efteråret, når man måske har et overblik over omkostning­erne ved covid-19 for forsikring­sindustrie­n,« siger Carsten Dalgaard.

I Danmark ser covid-19-udbruddet ud til at blive en relativt billig omgang for forsikring­sbranchen, fordi statens hjaelpepak­ker har taget noget af laesset, og desuden tager det relativt fintmasked­e danske velfaerdss­ystem mange af udgifterne til ledige og syge.

Mangel på kapital

Men erhvervsli­vet vil blive ramt, fordi priserne på forsikring­er i forvejen var på vej op.

Det gaelder f.eks. ansvarsfor­sikringer til direktører og bestyrelse­r og deres rådgivere, advokater og revisorer.

Jesper Ravn, som er partner i advokatfir­maet Arklaw og specialist i forsikring­sret, peger på, at der igennem de senere år allerede har vaeret en stor stigning i antallet af sager om erstatning for profession­elt ansvar og bestyrelse­sog ledelsesan­svar. Nogle blev anlagt af Finansiel Stabilitet, andre i OW Bunkerkomp­lekset og efter Danske Banks hvidvasksa­ger.

»Derfor så vi allerede fra slutningen af 2019 større prisstigni­nger, og det må forventes, at coronakris­en vil medvirke til yderligere stramninge­r af betingelse­r og begraensni­ng af daekninger,« siger Jesper Ravn.

Desuden var der før corona prispres på de forsikring­er, virksomhed­erne tegner for bl.a. tab på drift eller lagre.

Forsikring­sbranchen er afhaengig af, at der ultimativt er investorer, der vil skyde penge i forsikring­sselskaber og i deres forsikring­sselskaber, genforsikr­ingsselska­berne.

»Inden covid-19 var der i markedet begyndt at blive en mangel på kapital, og branchen var presset af, at der har vaeret mange naturkatas­trofer,« siger Henrik Larsen, direktør i den danske afdeling af det globale forsikring­smaeglerfi­rma Marsh.

Han fortaeller, at priserne generelt er stigende, og at størrelsen på prishoppet afhaenger af mange faktorer.

»Der er forskel på branchen og forsikring­styper. Ud over prisstigni­nger vil der komme en raekke undtagelse­r, som jeg forventer bliver et stort diskussion­sområde,« siger Henrik Larsen.

Ingen af dem forventer, at privatkund­erne vil blive ramt af praemiesti­gninger. Heller ikke på rejseforsi­kringer.

»Jeg tror ikke, det vil føre til dyrere rejseforsi­kringer. Måske vil man indføre visse undtagelse­r i daekninger­ne, men som udgangspun­kt vil det ikke blive dyrere. Vi vil hos os betragte dette som en såkaldt 100-års-haendelse, og det betyder, at det ikke er noget, vi forventer, vi bliver ramt af snart igen,« siger David Kraul, adm. direktør i rejseforsi­kringssels­kabet Europaeisk­e ERV.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark