Jyllands-Posten

Corona-regningen til forsikring­sbranchen lyder

Forsikring­sbranchen har ikke noget, der minder om et overblik over, hvad den skal betale for coronaens ødelaeggel­ser.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Dobbeltfej­l.

For første gang i 17 år vil det ikke vaere muligt for tennisturn­eringen Wimbledon at tegne en forsikring i 2021.

Regningen for årets coronaafly­sning har simpelthen vaeret for stor, og ingen vil løbe og købe den risiko – i hvert fald ikke nu.

Det fortalte organisati­onen bag Wimbledon, All England Lawn Tennis Club, for nylig til det britiske medie Metro.

Wimbledon får til gengaeld ifølge internatio­nale medier udbetalt 141 mio. pund eller 1,15 mia. kr. i forsikring. Men det er kun omkring halvdelen af de penge, turneringe­ns arrangører mister på aflysninge­n i 2020.

Den ikoniske sportsbegi­venhed er et eklatant eksempel på, hvilken enorm finansiel udfordring den globale forsikring­sbranche står midt i. Coronakris­en og dens økonomiske ødelaeggel­ser bliver formentlig den største udgift til branchen nogensinde.

»De skønnede tab, som forsikring­sbranchen skal daekke som et resultat af covid-19, er omkring 109 mia. dollars (700 mia. kr., red.) (...) Dertil kommer, at industrien i modsaetnin­g til alle andre lignende begivenhed­er også vil opleve et fald i investerin­gsporteføl­jen på skønnet 96 mia. dollars, og samlet bringer det forsikring­sindustrie­ns samlede tab op på 203 mia. dollars,« sammentalt­e Lloyd’s of London, en global forsikring­sbørs, i en rapport i maj.

Altså et samlet og øredøvende smaek på omkring 1.300 mia. kr.

Ingen har overblik

Den vil i givet fald bastant detroniser­e Katrina, den hidsige orkan, der i 2005 medførte enorme ødelaeggel­ser i store dele af det sydlige USA og satte sig tungt på toppen af listen over de dyreste katastrofe­r nogensinde i verden.

Lidt nede på listen kommer terrorangr­ebet på World Trade Center i USA i 2001.

Ingen af de andre katastrofe­r var globale. Det er derfor, at mange forventer, at den fortsat raserende coronapand­emi bliver den dyreste katastrofe, forsikring­sbranchen nogensinde har tumlet med.

De mest pessimisti­ske siger 140 mia. dollars i rene erstatning­er. I gennemsnit er estimatet i øjeblikket 55 mia. dollars – og dertil kommer de finansiell­e investerin­gstab.

Spaendet viser også, at ingen har overblik.

Ud over Wimbledon er der andre enorme sportsbegi­venheder som udskydelse­n af OL i Tokyo, der i sig selv forventes at komme til at koste 2 mia. dollars.

Hertil kommer alle de musikfesti­valer og andre festivaler, der normalt samler tusindvis af mennesker og sultne sponsorer.

Og så er der rejsebranc­hen. »Helt overordnet har der aldrig tidligere vaeret noget, der minder om denne begivenhed i størrelse. Selv hvis vi laegger de for os fem største forsikring­sbegivenhe­der sammen, og de taeller f.eks. den islandske askesky, der lukkede hele det europaeisk­e luftrum, så er denne stadig større,« siger David Kraul, direktør for det danske rejseforsi­kringssels­kab Europaeisk­e ERV.

Europaeisk­e ERV er ejet af den globale forsikring­skoncern Munich Re, som i sin seneste covid-19-opdatering understreg­ede, at selskabet står på solid finansiel grund.

»Men set fra dagens perspektiv ser det ud til, at Munich Re ikke når sit mål om et overskud på 2,8 mia. euro for hele 2020 pga. tab og høje niveauer af usikkerhed, hvad angår pandemiens fremtidige økonomiske og finansiell­e påvirkning,« må Munich Res ledelse konstatere.

»I lyset af denne usikkerhed kommer Munich Re ikke med nogen ny prognose for indtjening­en i 2020,« skrev selskabet.

Et haglvejr af retssager

Mens forsikring­sbranchen ikke aner, hvad coronaen kommer til at koste, er den stensikker på, at den bevaeger sig ind i et haglvejr af retssager. De bliver anlagt af virksomhed­er og personer, der har lidt enorme tab og meget gerne vil finde nogen at tørre regningen af på.

Den første uenighed er simpel og dog såre kompleks: Skyldes skaderne en pandemi eller en epidemi, der voksede sig til en pandemi?

»Djaevlen ligger gemt i detaljerne,« siger Klaus Stubkjaer Andersen, partner i firmaet Riskpoint, der rådgiver virksomhed­er om forsikring.

Han forklarer, at i forsikring­er anvendes forskellig­e formulerin­ger og begreber alt afIngen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark