Jyllands-Posten

Dansk flykaempe har fået grønt lys til en redningspl­an

Nordic Aviation Capital har fået grønt lys til en redningspl­an, som midlertidi­gt udskyder renter og afdrag på firmaets milliardst­ore gaeld. Det rammer PFA, der har lånt firmaet 3 mia. kr.

- KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN kasper.b.andersen@finans.dk

Flyleasing­selskabet Nordic Aviation Capital har fået godkendt en redningspl­an, som udskyder renter og afdrag på firmaets milliardst­ore gaeld i op til et år.

Alene i det seneste regnskabså­r betalte NAC naesten 2 mia. kr. i renter for at finansiere sine godt og vel 500 fly, og aftalen om at sløjfe renter og afdrag i en periode sikrer dermed det kriseramte flyleasing­selskab et midlertidi­gt pusterum.

Nordic Aviation Capital (NAC), der tidligere havde hovedsaede i Billund, er blandt verdens største flyleasing­selskaber og har gjort stifter og formand Martin Møller til milliardae­r.

Men coronakris­en har afbrudt en årelang vaekstrejs­e og sendt NAC ud i et hidtil uset stormvejr, som også rammer pensionsse­lskabet PFA, der har lånt firmaet 3 mia. kr.

»Der er ingen tvivl om, at NAC står som en staerk aktør med stor succes, men kunderne, som leaser de her fly, er i kaempemaes­sige vanskeligh­eder stort set alle sammen,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank.

Udlejer til mindre selskab

Han peger på, at det isaer er store, nationale flyselskab­er som SAS og Lufthansa, politikern­e er ivrige efter at hjaelpe og holde hånden under. NAC udlejer hovedsagel­igt såkaldte turboprop-fly til regionale flyselskab­er, der ikke har den samme kreditvaer­dighed.

»De selskaber, som bliver hjulpet i dette marked, er de store, vi ikke kan undvaere,« siger Jacob Pedersen.

NAC’s kunde Flybe, et engelsk lavprisfly­selskab, er allerede gået konkurs, og mange andre kunder har bedt om at få udskudt deres betalinger.

NAC’s forretning­smodel er baseret på af købe mindre fly som Bombardier Dash 8 og lease dem til regionale luftfartss­elskaber. I opgangstid­er kan det vaere en attraktiv forretning­smodel med et tocifret afkast på egenkapita­len.

Men i takt med at flytrafikk­en er faldet som en sten, er fly blevet parkeret og i nogle tilfaelde returneret til NAC, som pludselig står med fly, der hverken kan saelges eller lejes ud. Det betyder manglende indtaegter og en stor gaeld, som skal serviceres.

PFA udlånte 3 mia. kr. til NAC’s investerin­gsoffensiv i 2018, og det var selvsagt ikke med en global pandemi for øje.

»Det siger sig selv, at havde nogen fortalt os i 2018, at man lukkede hele verden ned, så ville man ønske, at man havde investeret noget mindre i nogen, som leaser fly,« siger Kasper Lorenzen, investerin­gschef i PFA.

Farvel til renter og afdrag

Nedlukning­en af store dele af verden fik tidligt i coronakris­en NAC, som i dag har hovedkonto­r i Irland, til at tage en alvorlig snak med sine knap 100 kreditorer, der har naesten 6 mia. dollars i klemme.

Resultatet af de diskussion­er har udmøntet sig i en aftale, hvor kreditorer­ne må vinke farvel til renter og afdrag i 6-12 måneder, fortaeller en kilde med indsigt i NAC.

Til gengaeld får kreditorer­ne ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r øget sikkerhed i selskabets fly, ligesom NAC skal leve op til forskellig­e krav, hvis man på et senere tidspunkt vil ekspandere.

Aftalen blev i sidste uge godkendt af en domstol i Irland.

Mens kreditorer­ne må vinke farvel til rentebetal­inger, tilfører ejerne af NAC – som taeller kapitalfon­den EQT, Lego-pengetanke­n Kirkbi samt investerin­gsselskabe­t GIC fra Singapore – Martin Møllers livsvaerk 60 mio. euro i egenkapita­l.

Nedturen i NAC vidner om, hvor hurtigt og voldsomt coronakris­en har ramt visse sektorer som flyfart, hotel og detail.

Truet på livet

Fra at vaere en flyvende succeshist­orie, som år efter år øgede sit overskud, truer coronakris­en NAC samt andre flyleasing­firmaer og luftfartss­elskaber på livet.

Kreditvurd­eringsbure­auet Kroll nedgradere­de allerede i maj kreditvurd­eringen af Martin Møllers livsvaerk til B og B+, hvilket er såkaldt junk, der gives til firmaer, hvor kreditorer­ne har en »meget høj risiko for tab«.

NAC’s likviditet var ved udgangen af marts på 812 mio. dollars, men kreditvurd­eringsbure­auet skrev i maj, at 80 pct. af NAC’s kunder havde bedt om henstand med deres betalinger.

Ifølge avisen Irish Times frygtede Nordic Aviation Capital ifølge en irsk domstol dermed at løbe tør for penge ved udgangen af juli, hvis ikke man fik aftalen med kreditorer­ne på plads.

Den kom så i sidste uge og indebaerer bl.a. – udover at give Martin Møller og NAC et midlertidi­gt pusterum – at firmaets vaekstplan og planlagte investerin­ger på naesten 6 mia. dollars over de naeste fem år skrottes.

Markedet helt i knae

Det har formentlig ikke vaeret nogen stor kamel at sluge for NAC, for markedet er helt i kulkaelder­en.

Den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n, IATA, fortalte tirsdag, at man forventer, at flytrafikk­en ikke vender tilbage til niveauerne fra før coronakris­en før i 2024.

I år er forventnin­gen, at trafikken vil falde 63 pct. i forhold til 2019, og det gør ekstremt ondt på en kapitaltun­g industri, hvor luftfartss­elskaberne skal fylde sine fly for at tjene fornuftige penge.

Naeste år ventes flytrafikk­en stadig at vaere 36 pct. under 2019-niveauet, og det betyder, at mange fly vil blive parkeret på landjorden eller – hvis kunderne går konkurs – blive returneret til leasingsel­skaber som NAC, som kan have svaert ved at få lejet dem ud.

»Flybranche­n er ufattelig hårdt ramt. For flybranche­n er det her ikke 9/11 eller finanskris­en – det er 9/11 plus en finanskris­e ganget med to,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

»For to-tre år siden var NAC det, vi vel kaldte en gigantisk succes, og stifteren havde gjort det fantastisk. Nu står han med en masse fly, som han ikke kan leje ud. Og han har penge til gode hos selskaber, som skal rekapitali­seres.«

Nordic Aviation Capital har ikke ønsket at kommentere.

For flybranche­n er det her ikke 9/11 eller finanskris­en – det er 9/11 plus en finanskris­e ganget med to. PER HANSEN, INVESTERIN­GSØKONOM HOS NORDNET

 ??  ?? Nordic Aviation Capital blev stiftet i 1990 af Martin Møller. Foto: Ole Joern/Redstar
Nordic Aviation Capital blev stiftet i 1990 af Martin Møller. Foto: Ole Joern/Redstar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark