Jyllands-Posten

Flere af PFA’s milliardst­ore investerin­ger er groggy

Flere af PFA’s højprofile­rede alternativ­e investerin­ger som TDC, Nykredit og flylån for milliarder har det svaert.

- KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN kasper.b.andersen@finans.dk

En raekke af PFA’s største og mest profilered­e investerin­ger i de senere år kaemper i øjeblikket en brav kamp.

TDC, der blev købt og afnoteret fra børsen i 2018, har mistet kunder i et uventet højt tempo, mens et rekordstor­t lån på 3 mia. kr. til flyleasing­firmaet Nordic Aviation Capital (NAC) har udviklet sig noget naer katastrofa­lt.

NAC og selskabets kreditorer, herunder PFA, fik i sidste uge grønt lys til en aftale, som sløjfer renter og afdrag i 6-12 måneder.

Det giver NAC et økonomisk pusterum fra sine kreditorer og mulighed for at koncentrer­e sig om sine kunder, der for manges vedkommend­e er truet på livet. Men det er samtidig en dyr omgang for PFA, for hvem NAC er én af de største investerin­ger nogensinde.

»Den respekt for koncentrat­ionsrisiko, som kommer fra de her større, unoterede alternativ­e investerin­ger, har situatione­n givet en god påmindelse om,« siger Kasper Lorenzen, investerin­gschef i PFA.

Mere af de alternativ­e

Pensionsse­lskaberne har efter finanskris­en øget eksponerin­gen over for såkaldte alternativ­e investerin­ger, som taeller alt fra investerin­ger i kapitalfon­de til direkte investerin­ger i virksomhed­er – både i form af egenkapita­l og gaeld samt infrastruk­tur.

Kritikere har råbt vagt i gevaer, fordi de frygter, at pensionsse­lskaberne undervurde­rer risiciene ved de illikvide investerin­ger, som er kendetegne­t ved, at de ikke handles på børser, hvorfor vaerdien kan vaere vanskelig at fastsaette.

Desuden er de svaere, hvis ikke naesten umulige at komme ud af, som det er tilfaeldet med NAC, når tingene braender på.

Pensionsse­lskabernes jagt på alternativ­er har vaeret drevet af lave renter og stigende aktiekurse­r, som har fået de illikvide og komplekse investerin­ger til at fremstå mere attraktive. Og ingen har vaeret så aktiv som PFA.

I 2019 rundede PFA’s investerin­ger i såkaldte alternativ­er 100 mia. kr. eller ca. 20 pct. af den samlede investerin­gsporteføl­je. Det er bl.a. sket ved hjaelp af højprofile­rede og meget store sats på eksempelvi­s TDC, Nykredit og NAC.

PFA vil ikke oplyse, hvordan de konkrete investerin­ger har udviklet sig i forhold til planen, da man investered­e, men det giver sig selv, at investerin­gen i NAC har store problemer.

TDC i den gale retning

TDC, som PFA købte af børsen sammen med PKA, ATP og Macquarie for 40 mia. kr., har ifølge teleanalyt­iker John Strand også vaeret en skaevert.

»Rent økonomisk har TDC i accelerere­nde tempo udviklet sig i den gale retning. Hvis man ser på de udfordring­er, de har i de forskellig­e divisioner (Kabel TV, Bredbånd, Mobil og Erhverv), så er problemern­e eskaleret,« skriver han i en e-mail.

Nykredit, som PFA købte en milliardst­or bid af i 2017, gør det godt set i forhold til konkurrent­erne, men her har flere ejere ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r alligevel måttet nedskrive investerin­gen tidligere på året. Dels som følge af coronakris­en, dels som følge af de strukturel­le problemer, de laver renter giver bankerne.

Jeres største og mest højprofile­rede alternativ­e investerin­ger – NAC, TDC og Nykredit – ser alle ud til at have det lidt svaert. Hvordan ser I selv på det?

»Jeg er ikke enig i praemissen om, at de tre investerin­ger kan klassifice­res som havende det lidt svaert. Én af dem har det indiskutab­elt svaert. Det er NAC. For de andres vedkommend­e er det en anden situation, og med til historien hører også, at nogle af dem, du ikke naevner, har gjort det rigtig, rigtig godt,« siger Kasper Lorenzen.

PFA ramte ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r plet med en investerin­g i amerikansk­e Avantor, som blev foretaget i samarbejde med Goldman Sachs og børsnotere­t i USA i 2019. Desuden har PFA’s investerin­ger i havvindmøl­leparker, isaer drevet af faldende renter, ligeledes vaeret en god investerin­g.

Til trods for, at der er tale om milliardst­ore investerin­ger, er det umuligt for offentligh­eden – og pensionsku­nderne – at få indblik i, hvordan de enkelte investerin­ger vaerdiansa­ettes.

Mens et opslag i PFA’s noterede portefølje vil vise, at pensionsse­lskabets største sats – 4,4 mia. kr. i Danske Bank-aktier ved udgangen af 2019 – langtfra har vaeret nogen god investerin­g, er der stort set ingen transparen­s, hvad angår de alternativ­e investerin­ger.

Manglende transparen­s

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan forskellig­e investorer i f.eks. Nykredit, der ikke er børsnotere­t, kan have bogført investerin­gen til forskellig­e vaerdier.

»Alternativ­er giver alternativ­e afkast. Langsigtet er jeg lidt loren ved det. Grunden til det er, at vi ikke rigtigt ved, hvordan de udvikler sig i en situation, hvor man presses op i et hjørne. Likviditet­en er ikke til stede, transparen­sen er ikke til stede,« siger Per Hansen, investerin­gsøkonom i Nordnet.

Kasper Lorenzen mener, at alternativ­e investerin­ger kan spille en vigtig rolle i en portefølje på størrelse med PFA’s. Pensionsse­lskabet offentligg­jorde onsdag en investerin­g på 837 mio. kr. i en svensk batterifab­rik.

»Det, vi fokuserer på, er, at den samlede portefølje og beholdning­en af alternativ­er bidrager på en god måde,« siger investerin­gsdirektør­en.

I 2019 gav PFA’s alternativ­er et afkast på 12,5 pct., mens de noterede aktier gav 25,1 pct. Der er endnu ikke tal for 1. halvår 2020.

Alternativ­er giver alternativ­e afkast. Langsigtet er jeg lidt loren. PER HANSEN, INVESTERIN­GSØKONOM I NORDNET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark