Jyllands-Posten

Fylder meget i valget af robot

-

risiko, er omkostning­erne lavest i Sparinvest,« siger adm. direktør Marlene Nørgaard Carolus, Mybanker.

Mybanker har beregnet omkostning­er for en investor, der køber for 100.000 kr. i en af investerin­gsrobotter­ne og saelger ud et år senere, efter at investerin­gen er steget 10 pct.

Der er regnet på ÅOP, årlige omkostning­er i pct., og de er tillagt de indirekte omkostning­er.

Den samlede ÅOP er i Nord 0,75 pct. eller 750 kr. for Mybankers investerin­g. Og det gaelder, uanset hvilken fond kunderne investerer i.

I de øvrige investerin­gstjeneste­r stiger prisen med aktieandel­en. Hos Nora, Darwin og June er den samlede ÅOP meget taet på 1 pct. ved høj risiko.

Til gengaeld er Sparinvest Index med en ÅOP på 0,66 altså billigst at handle igennem for den investor, der har valgt lav risiko.

Afkastet

Det er stadig ikke muligt at se, hvordan investerin­gstjeneste­rne klarer sig over en lang periode. Den aeldste er June, som er over tre år gammel, mens Nora først kom til i slutningen af 2018.

Men afkastet fra januar 2019 til juni 2020 viser et taet felt. I oversigten indgår de traditione­lle investerin­gsrobotter, man kan få på sin telefon, og hvorpå der kan indskydes ned til 100 kr. ad gangen, nemlig Nora, June og Darwin.

Men andre lette investerin­gsløsninge­r som Nord, Sparindex og Coop Opsparing indgår også.

For perioden på halvanden år ligger de forskellig­e fonde taet.

Aktier har klaret sig bedst i perioden, og da der er tale om passive investerin­gsløsninge­r, der følger et indeks, er det dem med flest aktier, der generelt har klaret sig bedst.

De fleste danskere foretraekk­er at investere med mellem risiko og ca. 50 pct. aktier. Her ligger June, Nora, Darwin og Nord meget taet med afkast mellem 13,55 og 14,1 pct. Nord er dog et mulehår foran konkurrent­erne.

Størst spredning er der på afkastene ved lav risiko. Det skyldes bl.a., at lav risiko straekker sig vidt mellem 15 og 35 pct. aktier.

Darwin Lav har haft et af de mindste afkast for perioden, men har også kun en aktieandel på 15 pct.

Det kan vaere en god idé på forhånd at tjekke, hvor stor risikoen er i de forskellig­e investerin­gsringsløs­ninger.

Favoritter­ne

I disse baeredygti­ge tider er det ikke uvaesentli­gt, hvordan selskabern­e investerer. Men da passive fonde følger et indeks, er de ikke født baeredygti­ge, medmindre indekset er det.

Flere af de danske investerin­gstjeneste­r har valgt at screene deres fonde. Det gaelder bl.a. June og Nora. Mens Nord har både screenede og ikke screenede fonde.

Foreløbig er det June, der har fået bedst tag i kunderne med en formue, der nu er oppe på 1,4 mia. kr. Sparinvest Index har en formue taet på 500 mio. kr., mens Nord nu indtager tredjeplad­sen med 440 mio. kr.

Nordeas Nora naermer sig 350 mio. kr., mens Darwin er noget mindre med ca. 100 mio. kr.

Den kraftige aktieuro i februar og marts har ikke skraemt kunderne vaek, skønt mange hører til blandt de mindst erfarne investorer.

Ifølge Junes talsmand, Jacob Hvidberg Falkencron­e, solgte enkelte ud, da aktiekurse­rne faldt mest. Men nu investerer kunderne med samme risikovill­ighed som før.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark