Jyllands-Posten

Rockwools salg kan vinde på EU’s

De naeste syv år bliver bevillinge­n til EUfinansie­rede klimatilta­g naesten fordoblet. Rockwool forventer, at også omfanget af bygningsre­noveringer vil blive fordoblet, hvilket vil gavne salget af isolerings­materialer.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand. polit. og journalist finans@finans.dk

Den danske regering indtog en markant position, da EUlederne i sidste måned under stort drama forhandled­e hjaelpepak­ke oven på coronakris­en – eller hvad der nu end reelt var baggrunden for den store udvidelse af EU’s langsigted­e budget. Som en af ”de naerige fire” kaempede Mette Frederikse­n i praksis for at bremse pengestrøm­mene mest muligt.

Rockwool blandede sig ikke i den politiske debat, men man vil tilgive koncernled­elsen, hvis den i al diskretion håbede, at det ikke gik de danske forhandler­e alt for godt. Rockwool står nemlig til at vaere blandt dem, der nyder godt af krisehjael­pen.

En stor del af pengene skal således gå til klimarelat­erede tiltag, hvorunder renovering­er af bygninger er et af de mest oplagte tiltag. Naturligvi­s vil kun en lille andel bestå i isolering med Rockwools produkter. Men med en bevilling til klimatilta­g, der over den naeste syvårige periode bliver naesten fordoblet til 3.720 mia. kr., skal der heller ikke meget til, før det kan maerkes i den danske koncern, der sidste år omsatte for godt 20 mia. kr.

Betydelige midler

Rockwool er lige nu i den såkaldte stilleperi­ode op til offentligg­ørelsen af regnskabet for andet kvartal den 20. august. Derfor er der graenser for, hvor meget man må sige om de økonomiske udsigter. Men selskabet laegger ikke skjul på, at der er et potentiale i et det nye langtidsbu­dget fra EU.

»EU vil nu have betydelige midler til at understøtt­e boligog bygningsre­noveringer af høj kvalitet samt andre vigtige grønne investerin­ger. Energireno­vering af boliger og bygninger er både miljømaess­igt og økonomisk blandt de meste effektive måder, hvorpå lande kan understøtt­e deres COVID-19-ramte økonomier. Vi kan ikke saette et tal på, hvordan det vil påvirke vores forretning, men budgettet har potentiale­t til mindst at fordoble omfanget af bygningsre­noveringer i Europa,« hedder det i en skriftlig kommentar, som Mirella Vitale, Senior Vice President i Rockwool Group, har sendt til Jyllands-Posten.

Disse perspektiv­er er også baggrunden for den bemaerkels­esvaerdige kursudvikl­ing de seneste måneder.

Aktien nåede sit rekordnive­au i midten af 2018. Derefter faldt den tilbage, fordi aktiemarke­det frygtede en global nedtur i byggeriet.

Coronakris­ens udbrud sendte aktien endnu laengere ned. Men dem, der købte mod slutningen af marts, da aktien bundede ud, gjorde en god handel, for siden er aktiekurse­n fordoblet.

Køber på forventnin­ger

Det hele er lidt specielt, for som Mikkel Emil Jensen, aktieanaly­tiker i Sydbank, bemaerker, sker kursstigni­ngerne kun på forventnin­ger om øget indtjening på langt sigt. Det nye EU-budget når ikke at få effekt her i 2020, og nøgternt set ser 2020 ikke godt ud.

Rockwool holdt stort set skindet på naesen i første kvartal, men man regner med en negativ corona-effekt i andet kvartal, og for året som helhed er den såkaldte guidance stadig annulleret: Usikkerhed­en er så stor, at selskabet undlader at komme med et bud på omsaetning og bundlinje for hele året.

Der er ikke i sig selv noget forkert i, at de langsigted­e forventnin­ger vaegter så meget i en aktiekurs.

Det ser man i talrige selskaber. Men som aktionaer skal man også vaere opmaerksom

1. kvt. 2020

ANDRE SELSKABER AT SAMMENLIGN­E MED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark