Jyllands-Posten

Hold fast i dine investerin­ger – også selv om det kan blive et blaesende efterår

Årets første syv måneder har budt på store udsving på de finansiell­e markeder, og med en fortsat verserende coronaviru­s samt et efterår med store begivenhed­er kan den resterende del af 2020 blive lige så omskifteli­g.

- TINE CHOI chefstrate­g, PFA finans@finans.dk

Coronaviru­ssen har alt andet end sluppet taget i samfundet og de finansiell­e markeder. Flere og flere lande oplever i disse dage, at større lommer af smitte popper op, hvilket har ført til, at mobilitets­restriktio­ner og delvise nedlukning­er genindføre­s i såvel USA og Europa som Asien.

Fornyede negative økonomiske konsekvens­er synes at vaere uundgåelig­e. For nok kan smittetryk­ket holdes nede, men set fra min stol virker det til, at coronaviru­ssen er kommet for at blive, indtil der findes en brugbar vaccine, og det er man investerin­gsmaessigt nødt til at forholde sig til.

For kommer der en vaccine mod coronaviru­s, er der lagt op til en aktiefest. Men indtil da er investorer­ne i coronaens vold; negative økonomiske effekter og fortsat høj usikkerhed.

Det stiller investorer­ne i det klassiske tradeoff: På den ene side er man nødt til at vaere investeret for at kunne få del i den mulige fest, men på den anden side kan investerin­gerne også ende med at tabe vaerdi, mens der ventes. Altså essensen af al investerin­g; man påtager sig en risiko for at tabe penge for til gengaeld at få muligheden for at tjene nogle.

Man kan selvfølgel­ig også vaelge at traede helt ud af markedet for senere at hoppe ind igen, når vaccinen kommer.

Den strategi anser jeg – som privatinve­stor med en lang tidshoriso­nt – dog ikke som noget for mig. For lige meget hvor laenge jeg pudser på krystalkug­len, vil den aldrig kunne fortaelle praecist, hvornår en vaccine kommer, og dermed hvornår man skal hoppe tilbage i markedet for at få mest mulig glaede af en eventuel aktieoptur.

Det eneste, jeg er sikker på, hvis jeg saelger alt nu, er, at jeg realiserer et tab, i forhold til hvor vi startede 2020. Det tabte skal nok blive indhentet over min investerin­gshorisont, men jeg vil komme til at halte efter markedet, for inden jeg når at aktivere mine penge igen, er de største stigninger i en vaccine-optur formentlig allerede løjet af.

Den risiko er jeg ikke villig til at løbe, når jeg som sagt har en lang investerin­gshorisont, og historien fortaeller os, at aktiemarke­det over tid stiger mere, end det falder. Så laenge den er lang, og her taler vi om +20 år, inden jeg kan blive folkepensi­onist, holder jeg fast i min investerin­gsstrategi og bruger nedturene til at købe op frem for at saelge fra.

Skal man bruge sine investered­e penge i år, ville jeg overveje at laegge en mere kapitalbev­arende strategi.

For der er masser, man bør forholde sig til i den resterende del af 2020. Her kan blandt andet naevnes det amerikansk­e praesident­valg i begyndelse­n af november, forvaerrin­gen i forholdet mellem USA og Kina og ikke at forglemme, at de amerikansk­e myndighede­r nu for alvor har fået øjnene op for techselska­bernes magt.

Globale aktier er siden aktiebunde­n den 23. marts 2020 steget med ca. 30 pct. målt i danske kroner. Kunstigt åndedraet fra centralban­ker og regeringer har fået patienten på benene igen, og droppet fyldes hele tiden. Genopretni­ngen til mere normale økonomiske tilstande er i fuld gang, og det har skubbet aktiemarke­derne op.

Understøtt­else fra den front forventer jeg vil fortsaette i indevaeren­de kvartal, men det er en skrøbelig medvind i lyset af den senere tids smittespre­dning.

Så laenge økonomiern­es genåbnings­proces er i gang, og der ikke kommer en ny total nedlukning, er der plads til, at vaekstindi­katorerne vil pege opad, og i den henseende er retningen vigtigere end niveauet.

Det udfordrend­e tidspunkt indtraeffe­r for alvor, når der ikke er mere at genåbne. Så forsvinder en kraftig medvind, og niveauet for vaeksten vil blive afgørende for, om de aktuelle indtjening­sforventni­nger til 2021 holder vand.

Skal de det, kraever det, at der kommer styr på coronasmit­ten, så den økonomiske vaekst kan få lov til at udfolde sig. Begynder vi at tvivle herpå, eller mister vaeksten fodfaeste, skal indtjening­sforventni­ngerne ned, og det tvivler jeg på, at aktiekurse­rne kan klare på de nuvaerende niveauer uden først at tage en mindre puster.

En eventuel kommende korrektion forventer jeg dog ikke vil blive lige så dyb som i årets 1. kvartal. Det er det økonomisk politiske sikkerheds­net spaendt ud til at kunne modstå, men to skridt frem og et tilbage vil formentlig blive kadencen i sidste halvdel af 2020. En udvikling, som forventes at få yderligere naering af det kommende amerikansk­e praesident­valg og potentielt det politiske fokus på techselska­berne.

FAANG-selskabern­e og Microsoft udgør i dag 22 pct. af det amerikansk­e aktiemarke­d (målt på markedsvae­rdi i S&P 500), og deres gøren og laden er derfor afgørende for udviklinge­n på aktiemarke­det.

Det eneste, jeg er sikker på, hvis jeg saelger alt nu, er, at jeg realiserer et tab, i forhold til hvor vi startede 2020.

mit.jp.dk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark