Jyllands-Posten

AEldreplej­en bløder og har udsigt til millionund­erskud

Aarhus Kommunes udgifter pr. aeldre er faldet med 36 pct. på 10 år.

- JONAS HVID MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Efter at aeldreplej­en i Aarhus har stået for skud i den seneste tid, har både aeldrerådm­and Jette Skive (DF) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) meldt ud, at området skal tilføres flere penge.

Det er staerkt tiltraengt, viser opgørelser fra Sundhed og Omsorg, der står for aeldreplej­en i Aarhus Kommune.

Fra 2009 og til 2018, der er de seneste sammenlign­elige tal, er kommunens udgifter pr. aeldre over 65 år faldet med 36 pct. – fra 51.537 kr. til 33.175 kr. Dermed skiller Aarhus sig ud blandt landets seks største kommuner ved at have haft det største fald i aeldreudgi­fterne.

Dertil har Sundhed og Omsorg i de kommende år udsigt til blodrøde tal i budgettern­e, hvis politikern­e ikke giver aeldreområ­det en saltvandsi­ndsprøjtni­ng. Ifølge magistrats­afdelingen­s udregninge­r kommer der i 2030 til at mangle 95 mio. kr., bl.a. fordi aeldre lever laengere, og flere af dem bliver kronisk syge og lever med begraensni­nger. Denne udvikling bliver Sundhed og Omsorg ikke kompensere­t tilstraekk­eligt for i kommunens budgetmode­l.

Samme udfordring gør sig gaeldende i forhold til aeldre handicappe­de, som ifølge Sundhed og Omsorg vil mangle 41 mio. kr. i 2023. Dertil kommer presset på plejehjemm­ene, hvor de ansatte skal tage sig af mere komplekse forløb med borgerne, ligesom kommunen i højere grad skal håndtere sygepleje af de aeldre.

På vegne af sit parti ønsker Jette Skive at tilføre området mindst 170 mio. kr. naeste år.

»Jeg så gerne, at aeldreområ­det i Aarhus fik de 300 mio. kr. tilbage, der er sparet de seneste 10 år. Aarhus Byråd har barberet økonomien på aeldreområ­det så langt ned, at der i dag simpelthen ikke er tid og plads til også at yde grundlaegg­ende omsorg,« konstatere­r Jette Skive i en skriftlig kommentar.

I et åbent brev til Aarhus Byråd kommer AEldreråde­t i Aarhus Kommune med en raekke ønsker til de foreståend­e forhandlin­ger.

»Serviceniv­eauet falder hele tiden. Vi mener, at man skal forlade tankerne om sund aldring, der ikke har hold i virkelighe­den, og at vi kan effektivis­ere mere. I stedet skal budgettern­e forøges og følge befolkning­sudvikling­en,« siger rådets formand, Jan Radzewicz.

 ??  ?? Foto: Marie Ravn
Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark