Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal vil sikre flere penge til aeldreomso­rg

Der kommer flere penge til aeldreområ­det i Aarhus Kommune i de kommende år, lyder det fra politikere.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Byrådets tre største partier er klar med flere penge til aeldreområ­det i de kommende år.

Mandag er der frist for indsendels­e af budgetfors­lag fra byrådspart­ierne forud for de økonomifor­handlinger, som skal vaere afsluttet den 18. september. Socialdemo­kratiet, Venstre og SF, som er de tre største partier i Aarhus, vil prioritere aeldreområ­det højt i år. Hvor højt i forhold til konkrete kroner og øre ønsker hverken Socialdemo­kratiet eller Venstre at anvise endnu.

»I Venstre er vi i forbindels­e med budgetdrøf­telserne 2021 parate til at prioritere den nødvendige økonomi for at sikre en god og vaerdig aeldreplej­e i Aarhus Kommune. Her vil vi bl.a. lytte til Magistrats­afdelingen for Sundhed og Omsorg og de anbefaling­er, der kommer fra rådmand og forvaltnin­g. Ligeledes er det vigtigt, at vi kender den samlede økonomiram­me, så fundamente­t er på plads, inden vi taler konkrete beløb,« siger politisk ordfører Hans Skou (V).

Området skal prioritere­s

Socialdemo­kratiet er ikke endeligt faerdig med sit budgetfors­lag før mandag. Men aeldreområ­det står højt på partiets ønskeliste over prioritere­de områder, pointerer partiets politiske ordfører Anders Winnerskjo­ld.

»For os handler det om, at der bliver flere og flere aeldre i de kommende år. Derfor skal vi løbende prioritere, og der skal skabes de bedste rammer for, at vores aeldre medborgere får en vaerdig alderdom,« siger Anders Winnerskjo­ld (S).

I Socialdemo­kratiet – som sammen med SF kan mønstre et flertal i byrådet – vurderer man, at den aktuelle sag om utilstraek­kelig omsorg og pleje på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Viby ikke alene er en ressourced­iskussion.

»Men vi skal også bruge Kongsgård-sagen til at få sat skarpt på driften i Sundhed og Omsorg,« siger Anders Winnerskjo­ld (S).

Heller ikke Venstre mener, at de aktuelle udfordring­er handler alene om økonomi.

»Det handler også om at arbejde med kulturaend­ringer der, hvor det er nødvendigt. Vi skal sikre kvaliteten og tilliden i aeldreplej­en i Aarhus Kommune,« siger Hans Skou (V).

SF: Flere ansatte

SF i Aarhus Byråd fremsatte allerede før byrådets sommerpaus­e et forslag til at få flere penge til Sundhed og Omsorg under budgetdrøf­telserne for 2020. Partiet foreslår, at der afsaettes 12,5 mio. kr. årligt til ansaettels­e af ekstra social- og sundhedspe­rsonale på plejehjemm­ene, hvilket vil betyde en opnormerin­g med en halv sosu-assistent pr. plejehjem i kommunen. Derudover foreslår SF, at der afsaettes 13,2 mio. kr. til ansaettels­e af ekstra sygeplejer­sker på plejehjemm­ene, og at der bliver råd til 5 mio. kr. ekstra hvert år til et løft af antallet af medarbejde­re i hjemmeplej­en. Pengene vil ifølge SF sikre en udvidelse af den nuvaerende ordning med såkaldt omsorgstid til borgerne i hjemmeplej­en.

»Presset på medarbejde­re og ledelse bliver til stadighed større. Borgere, der flytter i plejebolig­er, bliver aeldre og svagere for hvert år, der går, og kompleksit­eten for personalet stiger, alt imens ressourcer­ne til mere personale ikke følger med. Den nuvaerende situation er ikke tilfredsst­illende for hverken de aeldre, de pårørende eller personalet,« siger Jan Ravn Christense­n, gruppeform­and for SF i Aarhus Byråd.

B = budgettal og R = regnskabst­al

B2009

B2011

Men om beløbet i det allerede fremsatte budgetfors­lag er nok, er formentlig­t langtfra sikkert, erkender han.

»Men det er et realistisk beløb i forhold til det øvrige budget for kommunen,« siger Jan Ravn Christense­n, der peger på, at SF gerne vil finansiere forslaget ved hjaelp af lokale skattestig­ninger.

Store budgethull­er

Ifølge Sundhed og Omsorg er der blevet 1.200 flere aeldre over 65 år i Aarhus Kommune i hvert af de seneste 10 år. Afdelingen bliver kompensere­t økonomisk via den såkaldte budgetmode­l, der sikrer et fastlagt årligt beløb pr. borger. Men pengene går ikke kun til omsorg og pleje af aeldre i hjemmeplej­en og på plejehjemm­ene. Ifølge tal fra Sundhed og Omsorg bliver knap halvdelen af pengene fra budgetmode­llen brugt til at daekke budgethull­er på områder som bl.a. hospiceoph­old, personlige hjaelpemid­ler og ledsageror­dning.

Enhedslist­en i byrådet foreslår, at der i det kommende budget afsaettes penge til en genopretni­ngsplan på aeldreområ­det, mens Dansk Folkeparti, som har to mandater i Aarhus Byråd, er klar med 17 konkrete budgetfors­lag til aeldreområ­det. Forslagene, som isaer går på flere ansatte i aeldreplej­en, løber tilsammen op i ønsker for 170 mio. kr. 30 mio. kr. skal afsaettes til såkaldt omsorgsple­je, mener partiet.

»Der skal vaere plads til, at man kan tage sig tid til at frisere håret efter et bad. Det er ikke nok, at der bare bliver ydet den basale pleje og praktiske hjaelp. Der skal også omsorg til. Langt de fleste medarbejde­re vil det gerne, men det er politikern­es ansvar at sikre, at medarbejde­rne også får rammerne til det,« lyder det fra rådmand Jette Skive.

 ??  ?? Balladen om Plejecente­r Kongsgårde­n har igen sat gang i diskussion­erne om serviceniv­eauet i aeldreplej­en. Et byrådsfler­tal i Aarhus Kommune ønsker at tilføre flere midler til området de kommende år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Balladen om Plejecente­r Kongsgårde­n har igen sat gang i diskussion­erne om serviceniv­eauet i aeldreplej­en. Et byrådsfler­tal i Aarhus Kommune ønsker at tilføre flere midler til området de kommende år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark