Jyllands-Posten

Ekspert: Der er brug for et kompetence­løft

Udfordring­en med flere aeldre kan delvist løses ved at øge kompetence­nivauet i sektoren, mener ekspert.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Der er store gevinster at hente, hvis medarbejde­rne i den kommunale aeldreplej­e får flere faerdighed­er til brug i deres daglige arbejde.

Det mener Karen Andersen-Ranberg, som er professor i geriatri på Syddansk Universite­t og overlaege på Geriatrisk Afdeling på Odense Universite­tshospital. Hun kender ikke den generelle økonomiske situation på aeldreområ­det i Aarhus, men ifølge Karen Andersen-Ranberg er der meget at hente, hvis kompetence­niveauet i sektoren haeves.

»Det handler om kompetence­løft, som bl.a. har potentiale til at kunne medføre faerre indlaeggel­ser på sygehusene og dermed besparelse­r. Derfor skal medarbejde­rne på plejehjemm­ene vaere dygtigere til deres arbejde. De skal eksempelvi­s kunne videregive praecise skriftlige informatio­ner i en journal, så den naeste medarbejde­r på vagt eller en laege kan forstå dem. Det nytter ikke at nøjes med at skrive ”Fru Jensen er dårlig”. Man skal skrive praecist, hvordan hun er dårlig, og hvad man har gjort for at afhjaelpe. Det kan virke banalt, men det er den form for kompetence­løft, som bl.a. skal til, hvis den pressede økonomi på aeldreområ­det skal haenge bedre sammen,« siger Karen Andersen-Ranberg, der samtidig påpeger, at de kommende aeldreårga­nge sammenlign­et med tidligere vil vaere meget større end i dag. Samtidig vil fremtidens aeldre få mere komplekse sygdomsfor­løb på grund af multisygdo­m, påpeger hun.

Også fagforenin­gen FOA Århus kraever, at medarbejde­rne på plejehjemm­ene får flere kompetence­r.

»Hvis kravet til alle ansatte fremover bliver, at de skal handle fagligt profession­elt, så må vi forvente, at ledelsen sørger for, at de ansatte så også får den nødvendige kompetence­udvikling i forhold til de øgede krav i plejen og til dokumentat­ion, og at der er det nødvendige antal uddannede i den daglige pleje. Det vil øge sandsynlig­heden for, at respekten om borgernes behov og kontakten til de pårørende tilsvarend­e bliver på et højt fagligt niveau,« siger

Inge Jensen Pedersen, formand for FOA Århus.

Sund aldring finder ikke sted. De gamle får flere sygdomme, og de bliver godt nok aeldre, men er ikke sunde aeldre. JAN RADZEWICZ, FORMAND FOR AELDRERÅDE­T I AARHUS KOMMUNE

Brug for penge

Jan Radzewicz, formand for AEldreråde­t i Aarhus Kommune, haefter sig ved, at serviceniv­eauet på aeldreområ­det hele tiden falder, fordi kommunen ikke afsaetter nok penge til aeldreområ­det, men opererer med, at der kan effektivis­eres, og at aeldre er sundere, end de reelt set er.

»Sund aldring finder ikke sted. De gamle får flere sygdomme, og de bliver godt nok aeldre, men er ikke sunde aeldre,« anfører formanden, der også mener, at der kun er »peanuts« at hente ved at indføre velfaerdst­eknologi i aeldreplej­en.

Jan Radzewicz har regnet sig frem til, at hvis servicen skal tilbage på 2017-niveau, skal der tilføres 90-100 mio. kr. om året fra 2021 og yderligere 30-40 mio. kr. samt et tocifret millionbel­øb for flere aeldre handicappe­de om året de efterfølge­nde år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark