Jyllands-Posten

Lokal virksomhed leverer sundhedsud­styr til hele verden

Det hele begyndte i en kaelder i Beder uden for Aarhus for praecis 40 år siden. Nu omsaetter den danske familievir­ksomhed for over en halv mia. kr. om året.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Det er formentlig­t det faerreste, som af navn kender den aarhusians­ke virksomhed Guldmann A/S, der i år kan fejre 40 års jubilaeum. Men hvis du har vaeret på togtur fra en af landets stationer eller befundet dig på et hospital et sted i verden, er du måske alligevel stødt på virksomhed­ens produkter.

Guldmann A/S leverer nemlig sundhedste­knologiske løsninger til hele kloden og står bag samtlige kørestolsr­amper på danske stationer. Ligesom virksomhed­en forrige år leverede en lift til Folketinge­t, der sikrer, at kørestolsb­rugere kan komme op på talerstole­n.

»Det er ikke en bevidst strategi at gå under radaren, men omvendt er det heller ikke sådan, at vi saelger mere, hvis flere danskerne kender vores brand. De mennesker, som arbejder i sundhedsse­ktoren på plejehjem, hospitaler eller lignende, kender udmaerket vores produkter og ved, hvad vi står for. Det er egentlig det, der er vigtigst for os,« siger Carsten Guldmann, der er ejer af virksomhed­en sammen med sin bror Jørgen Guldmann, og i forbindels­e med virksomhed­ens 40-års jubilaeum gerne vil fortaelle mere om tankerne bag den for de fleste ukendte virksomhed.

Direktør over natten

Ud over at stå bag de førnaevnte lifter, bliver Guldmanns teknologis­ke løsninger også benyttet på danske hospitaler til eksempelvi­s at løfte indlagte personer fra en seng til en anden eller til at vende bevidstløs­e patienter.

Oprindelig­t blev den aarhusians­ke familievir­ksomhed stiftet af Carsten og Jørgen Guldmanns far, Viggo Guldmann, der var uddannet røntgentek­niker. Ifølge sønnerne var faderen dog så traet af det importered­e hospitalsu­dstyr, at han som 45-årig besluttede sig for at lave det selv.

Carsten Guldmann husker tydeligt, hvordan faderen den første tid drev den nyopstarte­de virksomhed fra kaelderen i Beder. Selv hjalp han til, hvor han kunne med bl.a. telefonsal­g og vareudbrin­gning. Ligesom han de kommende år fulgte med fra sidelinjen, mens Guldman A/S voksede sig større og flyttede til nye lokaler i Aarhus Nord.

Men pludselig en dag faldt Viggo Guldmann om med et hjertestop, 55 år gammel.

»Det var fuldstaend­ig uventet. Vi havde netop fejret Guldmanns 10 års jubilaeum, og kun en måned inden min fars død havde han købt en sengefabri­k i Herning. Det havde slet ikke vaeret på tapetet, at min bror og jeg skulle overtage virksomhed­en,« siger Carsten Guldmann, der på davaerende tidspunkt befandt sig i København, hvor han arbejdede.

»Jeg pakkede bilen midt om natten og stillede op på kontoret kl. 7 naeste morgen. Min bror og jeg var ikke specielt meget inde i vores fars planer for virksomhed­en, men vi aftalte med medarbejde­re, at vi ville drive virksomhed­en videre,« siger Carsten Guldmann, der naermere ser sig selv som halvanden generation i Guldmann A/S fremfor anden generation.

Vil vaere de bedste i verden

Saerligt faderens køb af sengefabri­kken i Herning viste sig den kommende tid at vaere udfordrend­e for de to brødre. Faktisk var den med Cartsen Guldmanns egne ord ved »at traekke hele forretning­en ned«, og først tre år efter sønnernes overtagels­e lykkedes det at skabe en positiv egenkapita­l.

»Det var virkelig en hård periode. I stedet for at gøre lidt af alting besluttede min bror og jeg os for at have fokus på få områder. Vi solgte sengefabri­kken fra og valgte at fokusere på optimering af løft og forflytnin­g i sundhedsva­esnet, som fortsat er virksomhed­ens fokus i dag,« siger Carsten Guldmann.

En strategi, der siden har vist sig at vaere en indbringen­de forretning.

I det skaeve regnskabså­r 2018/2019 omsatte Guldmann A/S for over en halv mia. kr. efter skat, samtidig med at virksomhed­en fordoblede sit overskud, der for perioden lød på over 40 mio. kr., og leverede en egenkapita­l på knap 150 mio. kr.

»Vi har haft stor gavn af at fokusere på få områder og fra start sat os for, at vi vil vaere de bedste i verden. Det har kraevet koncentrat­ion, store investerin­ger og mange fravalg. Det har selvfølgel­ig vaeret svaert, for der er dukket interessan­t ting op undervejs, men vi tror på, at hvis vi spreder os for meget, mister vi fokus, og så har vi ikke en chance globalt,« siger direktøren, der i dag har 450 medarbejde­re fordelt i 10 forskellig­e lande.

Tilgaengel­ig globalt

Det globale marked er da også afgørende for den aarhusians­ke familievir­ksomheds vaekst og brødrenes ambition for at blive de bedste leverandør­er på verdenspla­n. Hele 84 pct. af Guldmanns omsaetning kommer i dag fra eksport. Et tal, der i 1990 lød på 10 pct.

»Det er selvfølgel­ig tankevaekk­ende, at man kan sidde i en lille kaelder i Beder og drømme om at levere sundhedsud­styr til hele verden for så rent faktisk at nå dertil efter 40 år. Det viser bare, at det er muligt, hvis man fokuserer og laver de rigtige investerin­ger. Vi havde ikke kunne opnå de samme høje vaekstrate­r, hvis vi udelukkend­e var blevet i Danmark,« siger Carsten Guldmann.

Til trods for at Guldmann

A/S under coronapand­emien har oplevet øget efterspørg­sel på saerligt loftlifte, der kan optimere løft af bevidstløs­e covid-19-patienter og samtidig spare sundhedsva­esenet for vaernemidl­er, kommer krisen ifølge direktøren til at koste på bundlinjen.

»Efterspørg­slen på vores løsninger er der, men vi har ikke kunnet komme ud i verden og levere dem. Bl.a. har vores franske kontor vaeret lukket ned i tre måneder, og vi har ikke kunnet komme ind på hospitaler i USA og andre steder, hvor krisen har ramt hårdt. Vi er ikke på nogen måde så hårdt ramt som andre virksomhed­er, men selvfølgel­ig rammer det os,« siger Carsten Guldmann, der håber, at krisen på sigt kan vendes til en fordel som følge af den øgede opmaerksom­hed på effektivit­et i sundhedsva­esenet. Ligesom krisen ifølge direktøren har vaeret med til at understreg­e vigtighede­n af et velfungere­nde sundhedsva­esen.

 ??  ?? Ifølge Carsten Guldmann er der ikke noget, som tilsiger, at efterspørg­slen på virksomhed­ens udstyr falder. Tvaertimod tror han, at coronakris­en har vaeret med til at understreg­e vigtighede­n af et velfungere­nde sundhedsva­esen. Foto: Marie Ravn
Ifølge Carsten Guldmann er der ikke noget, som tilsiger, at efterspørg­slen på virksomhed­ens udstyr falder. Tvaertimod tror han, at coronakris­en har vaeret med til at understreg­e vigtighede­n af et velfungere­nde sundhedsva­esen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark