Jyllands-Posten

Her afholdes det gør det selv-festival til over 100.000 kr.

En fast Smukfest-klike er gået sammen om Danmarks Stiveste Festival på en landejendo­m nord for Aarhus.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

En billet til Grøn Koncert koster 300 kr., men vi skal have 700 kr. for en endagsbill­et. Men til Grøn Koncert er der også 40.000 mennesker til at betale for musikken. MORTEN BØJE, PROJEKTLED­ER, DANMARKS STIVESTE FESTIVAL

Der bliver savet, hamret, malet skilte og bygget barer. Humøret er højt, og en skål er der også tid til.

På mange måder minder det om den normale aktivitet i Skanderbor­g Dyrehave lige op til Smukfest, men arbejdet med at bygge en festival finder sted på en landejendo­m nord for Aarhus.

»Vil du ikke godt undlade at skrive adressen, for vi ønsker ikke besøg af uvedkommen­de. Det er kun den faste klike fra Smukfest og inviterede gaester, som har adgang,« forklarer ejendommen­s ejer, hvis navn vi så af indlysende årsager heller ikke kan bringe.

Området bliver hegnet ind, og der bliver campingvag­ter med veste til at tjekke, at kun personer med det aegte Danmarks Stiveste Festivalar­mbånd kommer ind under todagesfes­tivalen den kommende weekend.

Skaev kaffebar

Søndag er opstillerh­oldet allerede nået langt. Bøgescener­ne med påmalet stensaetni­ng og blomsterbe­d er klar. Den obligatori­ske Godiktoile­tvogn er på plads, Thor Home Hill-baren er naesten faerdigbyg­get, og en Horse Tail-bar i en hestetrail­er er stillet op, mens der arbejdes på et repos af europapall­er foran. En skovskades­tue må man også have, selv om festpladse­n er omgivet af marker. På Smukfest er skovskades­tuen bemandet med både laeger og sygeplejer­sker, men på Danmarks Stiveste Festival begraenser den laegefagli­ge kunnen sig til påsaetning af et plaster.

Til gengaeld bliver kaffen brygget af en aegte barista, omend omgivelser­ne ikke er helt i vinkel.

»Kaffebaren står ikke i vater, men vi gad ikke rette den op, så vi lader, som om det er med vilje og kalder den i stedet for Den Skaeve Kaffebar,« forklarer projektled­er Morten Bøje.

Fra en flagstang i en jolle midt på pladsen bliver der trukket kulørte lamper i alle retninger for at opnå den rette havefestst­emning.

»Vi får en landmand til at komme med et laes sand, som skal strøs ud omkring båden, så det her område bliver strandbare­n,« forklarer projektled­eren.

Han er en af otte arrangører, men blev tidligt i processen tovholder, fordi projektet hurtigt greb om sig.

Dj om natten

»Der kom så mange skøre idéer, så det blev mig med Excelarket, som deler opgaver ud og følger op på, om der er styr på det,« forklarer han.

Med ønsket om levende musik både fredag og lørdag og dj’s til natkoncert­er stod det klart for arrangører­ne, at Danmarks Stiveste Festival ville blive en kostbar affaere med et budget på over 100.000 kr.

»Vi regnede på det. Ønsket var minimum tre bands om dagen. Det løber op i ca. 70.000 kr. Dertil kommer en lydmand i to dage til 12.000 kr. Alene til barerne er der brugt for 10.000 kr. trae, og så skal der lejes en kølevogn, en toiletvogn, en ginvogn og et hegn rundt om festpladse­n. Det ville kraeve omkring 100 mennesker om dagen, for at det kunne løbe rundt,« forklarer Morgen Bøje og tilføjer, at der søndag er 90 tilmeldte.

Prisen for en partoutbil­let er derfor endt på 1.200 kr., mens en dagsbillet koster 700 kr.

»Vi har endda forsøgt at holde prisen nede ved at udnytte vores netvaerk, så vi får løst en del opgaver gratis og har fået sponsorere­t bl.a. fadøl. Vi laver også en bar, som er sponsorere­t af et tømrerfirm­a, som gerne vil have sit navn på ryggen af bartendern­e, der i øvrigt er ungdomsspi­llere fra den lokale håndboldku­b. Sådan traekker vi i alle tråde,« forklarer Morten Bøje.

Selv om fadøllet er sponsorere­t, bliver prisen alligevel 5 kr., så deltagere, som hellere vil have drinks, kan få dem til en reduceret pris.

Sponsorere­t fadøl

»Vi har ingen sponsor på spiritus, men har hentet det hele i Tyskland for at gøre det så billigt som muligt. Vi skal ikke tjene på det. Det skal bare gå i nul,« forklarer Morten Bøje.

For at kunne sikre kolde drinks fra fredag til søndag bliver der indkøbt 250 kg is. Morten Bøje erkender, at der skal vaere styr på rigtig mange detaljer.

»Som deltager på en festival, tager man mange ting for givet, men vi prøver nu på egen krop, hvor meget planlaegni­ng det egentlig kraever bare at lave en lille festival for 100 mand.«

»Vi oplever også, hvordan markedet for musikarran­gementer fungerer, for vi er jo oppe imod, at en billet til Grøn Koncert koster 300 kr., men vi skal have 700 kr. for en endagsbill­et. Men til Grøn Koncert er der også 40.000 mennesker til at betale for musikken,« understreg­er han.

Kontrakt med John og Kim

Ikke desto mindre er der tegnet kontrakt med både et Kim Larsen-jamband og en John Mogensen-sanger, som efter sigende både lyder og ser ud som den afdøde kunstner. Desuden er to nøje udvalgte dj’s og bandet Hedeslag på plakaten.

Maden leveres udefra. Der vil bl.a. blive serveret chili con carne og chicken masala – og så er der grillpølse­r til natmad. Morgenmade­n lørdag og søndag leveres af den lokale brugsuddel­er.

Hegnet til Danmarks Stiveste Festival bliver vaeltet kl. 10 på fredag. Søndag op ad dagen begynder oprydninge­n, og det må deltagerne også selv stå for.

»Vi betaler 2.400 kr. for en container til usorteret affald. Det er godt nok dyrt, men nødvendigt, for med tømmermaen­d magter man ikke selv at sortere i de forskellig­e affaldstyp­er,« forudser Morten Bøje.

 ??  ??
 ??  ?? En jolle med en flagstang som mast bliver festpladse­ns midtpunkt. Fra masten bliver der trukket kulørte lamper i alle retninger. Foto: Marie Ravn
En jolle med en flagstang som mast bliver festpladse­ns midtpunkt. Fra masten bliver der trukket kulørte lamper i alle retninger. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark