Jyllands-Posten

Turen går trygt til Indien

Der venter ingen farveekspl­osioner i maden hos Indisk, der til gengaeld er tilsynelad­ende oprindelig og gemmer på vidt forskellig­e smagsoplev­elser.

- MORTEN NYSTRUP morten.nystrup@jp.dk

Ved første øjekast var der ikke megen forskel på de fire bøtter mad, vi havde hentet med hjem fra ”inderen” i busgaragen hos Aarhus Street Food. Alle retter bestod af ris og kød i en brunlig sovs og lignede hinanden så meget, at der opstod lidt forvirring, da retterne skulle fordeles. Når man henter maden med hjem fra Indisk, leveres den i mikroovnse­gnede bøtter, og den friske koriander i sin egen pose. Herligt praktisk, men det ville en angivelse af bøtternes indhold også vaere.

Vi havde bestilt fire gryderette­r, og der gik ikke lang tid fra bestilling til udlevering. Den ene af retterne havde vi valgt i en såkaldt tallerkenv­ersion, hvor der også følger fladbrød, en pappadam, to samosaer og mangochutn­ey med. Fint og hyggeligt tilbehør, men ikke noget must.

Vi havde valgt, hvad der må vaere Indiens største kulinarisk­e eksportsuc­ces, butterchic­ken. I en taet sovs fandt vi fine, men ikke mange stykker kylling, der var tilberedt i en sovs med bl.a. løg og tomat. Sovsen havde, som de øvrige vi smagte denne aften, fået et ordentligt skud fra skuffen med de varme krydderier; kardemomme, kanel og stjerneani­s smagte tydeligt igennem. Staerkhede­n i retten var moderat; måske fløde og smør bidrog til at daempe styrkegemy­tterne.

Oprindelig­t

En anden klassiker, chicken tikka masala. Stykker af kylling (”tikka”) var i en sovs med dyb og krydret smag, hvor også cashewnødd­er dukkede op. Der hersker uenighed om, hvorvidt første udgave af denne ret nu også blev tilberedt i Indien, eller om det i virkelighe­den var indiske immigrante­r, der fandt på den, efter at de var landet i Storbritan­nien. Denne aften forekom historien ligegyldig, for oplevelsen var smagsmaess­igt mangefacet­teret og umiddelbar­t langt fra de fordansked­e versioner, man af og til støder på – også i sit eget køkken.

Der var endnu mere spark i madras beef curry, hvor oksekødsst­rimler åbenbart var tilberedt, som man gør det i den indiske delstat Goa; autenticit­eten vil jeg ikke begive mig ud i at vurdere, kun konstatere, at det møre kød var smagfuldt og dybt, som det var spicet op med bl.a.

 ??  ?? Der venter ingen farveekspl­osion i mødet med Indisk. Foto: Morten Nystrup
Der venter ingen farveekspl­osion i mødet med Indisk. Foto: Morten Nystrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark