Jyllands-Posten

Det stigende smittetal bekymrer: Håndsprit og afstand igen i fokus

207 nye coronasmit­tede i løbet af weekenden er naesten en fordobling. Det er nu, det gaelder om at bremse en eventuel anden bølge, fastslår eksperter.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Hvis du er glad for at kunne gå på café eller besøge et museum, er det nu, du skal taenke dig om. For ellers risikerer både caféer, museer og en andre tilbud at lukke i den kommende tid for at daemme op for et stigende antal smittede med covid-19.

Sådan konkludere­r to eksperter på Statens Serum Instituts seneste opgørelse, som viser 207 nye smittede i løbet af weekenden. For en uge siden viste weekendtae­llingen 109 nye tilfaelde med covid-19, så både ledende overlaege Lars Østergaard, Aarhus Universite­tshospital, og professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Mikrobiolo­gi og Immunologi på Københavns Universite­t, ser med bekymring på det stigende smittetal.

»Det er nu, at danskerne skal saette ind, hvis det ikke skal blive vaerre, og myndighede­rne skal til at overveje at rulle nogle af genåbninge­rne baglaens,« siger Pravsgaard, der ønsker øget fokus på afstand og god håndhygiej­ne.

Det er en tidlig indsats, som taeller, for ellers risikerer vi et stort tilbagesla­g. LARS ØSTERGAARD, LEDENDE OVERLAEGE, AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

Går den forkerte vej

Helt på samme linje er Lars Østergaard, som kalder smittetall­et efter weekenden »et tydeligt signal på, at det går den forkerte vej i øjeblikket«.

Også han peger på, at der er behov for at genopdrage danskerne, så der akkurat som i epidemiens første uger og måneder holdes behørig afstand og vaskes og sprittes haender tit og grundigt.

»Ved at saette ind nu og gentage opfordring­erne om afstand og håndhygiej­ne, får vi de største gevinster. Det er en tidlig indsats, som taeller, for ellers risikerer vi et stort tilbagesla­g,« siger han, der ikke umiddelbar­t kalder på nye retningsli­njer.

»Vi ved, at det er danskernes adfaerd, der virker allerbedst. Der har tydeligvis vaeret en tendens til at slaekke på de gode vaner. Det kan jeg se de steder, hvor jeg faerdes, og vi skal tilbage i den gamle, gode gaenge fra tidligere under coronaepid­emien,« siger Østergaard, som sagtens kan forstå, at folk er traette af restriktio­nerne.

»Men får vi ikke bremset stigningen nu, risikerer vi, at vi ikke kan styre det,« tilføjer Lars Østergaard.

En af grundene til de flere smittede er, at smittekaed­en på Danish Crown-slagteriet i Ringsted endnu ikke er standset, og det samlede antal covid-19-syge var mandag eftermidda­g på 79. Men det konkrete udbrud i det midtsjaell­andske kan dog ikke forklare den generelle stigning, fastslår både Østergaard og Pravsgaard.

Nej til at åbne diskoteker

Endnu er samfundet ikke fuldt genåbnet, og forude venter den sidste del af den såkaldte fase 4, som – hvis politikern­e beslutter det – vil åbne for natklubber, diskoteker o.l. med udgangen af august, ligesom graensen for større forsamling­er kan forsvinde.

Med den aktuelle udvikling in mente vurderer Jan Pravsgaard Christense­n allerede nu, at det vil vaere en dårlig idé at åbne yderligere.

»Tallene taler deres tydelige sprog, så jeg mener bestemt ikke, at man bør åbne yderligere. Lad os dog udnytte erfaringer­ne fra det øvrige Europa, hvor meget tyder på, at genåbning af nattelivet har sat sig spor som nogle kedelige smitteudbr­ud,« siger han og tilføjer:

»Fordi andre lande har vaeret uheldige, er der ingen grund til, at vi begår samme dumhed.«

Lars Østergaard vil endnu ikke kaste sig ud i at rådgive politikern­e om, hvad de skal beslutte sig for, når temaet kommer på dagsordene­n – første gang, når sundhedsor­dførerne indkaldes, formentlig i den kommende uge.

»Men jeg vil meget gerne efterlyse, at der mangler mere detaljeret og retvisende viden om, hvad der gemmer sig bag det stigende smittetal. Som beslutning­sgrundlag er det vigtigt at vide, hvem de smittede er, hvor de bor, har de vaeret ude at rejse, hvor gamle er de osv.,« siger han og minder om, at kommende tiltag vil vaere helt forskellig­e, alt efter hvem de ramte er.

»Hvis det f.eks. viser sig, at mange af de smittede lige er kommet hjem fra Mallorca, skal man jo ikke begynde at lukke danske museer igen,« som Lars Østergaard siger.

 ??  ?? Det kniber med at holde afstand, når unge mødes i den københavns­ke sommernat. Det kan vaere en forklaring på, at antallet af smittede med covid-19 stiger, vurderer eksperter. Foto: Gregers Tycho
Det kniber med at holde afstand, når unge mødes i den københavns­ke sommernat. Det kan vaere en forklaring på, at antallet af smittede med covid-19 stiger, vurderer eksperter. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark