Jyllands-Posten

S omfavner Søren Pape: »Det er udtryk for borgerligt lederskab«

Både Socialdemo­kratiet og SF roser De Konservati­ves leder for at spille sig selv på banen i kampen om regeringen­s prestigepr­ojekt – retten til tidlig pension. Det er »virkelig positivt, og vi vil da lytte til de ønsker, som De Konservati­ve måtte have«, ly

- THOMAS VIBJERG MARCHEN NEEL GJERTSEN thomas.vibjerg@jp.dk marchen@jp.dk

Der var ikke skyggen af et politisk flertal, da Socialdemo­kratiet op til sidste års folketings­valg annoncered­e, at »Nu er det Arnes tur«. Enhedslist­en og SF bakkede op om en tidligere pensionsal­der til nedslidte og folk, der har vaeret laenge på arbejdsmar­kedet, men både De Radikale og de blå partier haeldte forslaget ned ad braettet. Der var tale om et »bluffnumme­r«, lød det eksempelvi­s fra davaerende statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V).

Men kort før de politiske forhandlin­ger om Socialdemo­kratiets helt store maerkesag skydes i gang, bliver der sendt fremstrakt­e haender i regeringen­s retning.

Sidste uge meldte DF-formand Kristian Thulesen Dahl ud, at han gerne hjaelper regeringen med sin maerkesag, hvis finansieri­ngen vel at maerke bliver fundet med besparelse­r på udlaending­eområdet. I Socialdemo­kratiets oprindelig­e udspil fra januar

2019 var der afsat tre milliarder til ordningen – en vaesentlig del finansiere­t med en ekstra skat på bankerne.

»Der skal vaere et kryds mellem tidlig pension og udlaending­e,« lød det i sidste uge fra Thulesen, som kraevede hjemsendel­ser af flygtninge, lavere ydelser til udlaending­e, et loft over antallet af ikkevestli­ge indvandrer­e og krav om optjening på flere offentlige ydelser for at laegge stemmer til den tidligere pension.

DF-kravene fik straks SF til at melde pas: »SF ønsker ikke at finansiere det ved at skaere på dem, der har mindst,« lød det fra SF’s fungerende politiske ordfører, Kirsten Normann Andersen.

Hvis det virkelig er så vigtigt ...

Nu stempler De Konservati­ves leder, Søren Pape Poulsen, også ind i pensionsde­batten med en fremstrakt hånd til regeringen.

At Mette Frederikse­n og hendes tropper vil gøre tidlig folkepensi­on til en generel ret, som tildeles efter et bestemt antal år på arbejdsmar­kedet – uanset om man er nedslidt eller ej – forstår Pape grundlaegg­ende ikke.

Nogle bliver nedslidt og skal have hjaelp, men »det klarede vi med De Radikale inden valget«, siger Pape med henvisning til den justering af seniorpens­ionen, som blå blok og De Radikale blev enige om, få dage før Løkke i maj sidste år udskrev folketings­valg.

Med justeringe­n blev vejen til førtidspen­sion kortere. Nu tildeles den – efter en individuel vurdering – til personer, der har højst seks år til folkepensi­onsalderen, har haft mindst 20-25 års beskaeftig­else og har en arbejdsevn­e på højst 15 timer om ugen.

»Det er en gammeldags opfattelse, at når du som 16-årig går i laere som murer, skal du også vaere murer, når du er 67. Mange pedeller på skolerne har en håndvaerks­maessig baggrund. Man skifter spor i livet. Vi skal have respekt for, at folk kan blive slidte, men så skal vi løse det for den enkelte. Det skal ikke vaere en generel rettighed,« siger Pape.

»Jeg er uenig i, at vi skal lave det,« siger han og tilføjer:

»Men enhver forhandlin­g har en pris. Hvis det virkelig er så vigtigt for statsminis­teren at få Arne igennem, må hun invitere til forhandlin­ger, hvor man samtidig gør noget ved skatten. Så taler vi åbent om det,« siger han og bringer dermed de 13 konservati­ve mandater i spil.

Puljet sammen med mandaterne fra S, SF, Enhedslist­en og Alternativ­et kan der akkurat taelles til 90.

Hvilken skat?

»Det kan vaere på virksomhed­er, det kan vaere personskat­ten, det kan også vaere arveafgift­en. Jeg er ikke karrig med det.«

Så de konservati­ve mandater er i spil, hvis hun giver noget på skatten?

»De konservati­ve mandater er altid i konstrukti­vt spil. Jeg abonnerer på borgerlige stemmer, der arbejder,« siger Pape.

Så kan der laves noget på skattelett­elser, så er du der?

»Så er jeg i hvert fald i rummet. Om der kan laves en aftale, er ikke sikkert,« siger han og høster røde roser fra regeringen.

Ikke bange for skattelett­elser

Den konservati­ve leder udviser med sin melding borgerligt lederskab, mener beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d.

»Det er meget positivt, at endnu et borgerligt parti melder sig på banen og erklaerer sin kompromisv­illighed. Hele idéen med vores folkestyre i Danmark er, at vi forhandler med hinanden og forsøger at indgå kompromise­r sådan, at de aendringer og aftaler, som vi laver, har den bredest mulige opbakning,« siger han.

»Så synes jeg også i virkelighe­den, at det er udtryk for borgerligt lederskab. Det er demokratis­k sundt, hvis flere borgerlige partier kunne taenke sig at vaere med, så aftalen også afspejler den meget brede opbakning i befolkning­en på tvaers af partiskel til at skabe en differenti­eret ret til vaerdig tilbagetra­ekning. Det, synes jeg, er virkelig positivt, og vi vil da lytte til de ønsker, som De Konservati­ve måtte have. Dem er vi meget villige til at diskutere,« siger Peter Hummelgaar­d.

I har lagt op til, at pensionsor­dningen skal finansiere­s blandt andet ved en ny skat på den finansiell­e sektor, men Pape taler om skattelett­elser. Rimer det overhovede­t indholdsma­essigt?

»Ja, for det er jo ikke, fordi vi i Socialdemo­kratiet er bange for at lempe skatter og afgifter, hvis det sker de rette steder. Overhovede­t ikke. Så er der andre skatter og afgifter, hvor vi synes, at nogle kan bidrage mere. Men der er da områder, hvor vi åbenlyst mener, at det kan tjene et godt formål at lette skatter eller afgifter, hvad enten det er på enkeltpers­oner eller for bestemte dele af erhvervsli­vet, og det drøfter vi meget gerne med Søren Pape og de andre partier.«

Også SF glaeder sig over Papes udmelding: »Først og fremmest vil jeg anerkende det gode i, at De Konservati­ve hopper ind på banen og viser sig spilbare, når andre borgerlige hopper ud,« siger beskaeftig­elsesordfø­rer Karsten Hønge, der ser Dansk Folkeparti­s krav fra sidste uge som et udtryk for, at partiet er »hoppet ud af banen«.

DF-kravene var ganske enkelt urealistis­ke, mener Hønge, der ser større perspektiv i at forhandle med Pape.

»Pape har i flere sammenhaen­ge vist sig som en seriøs, pragmatisk, fremkommel­ig politiker, der vil bruge sine mandater. Det kan jeg godt lide. Jeg synes, skattelett­elser er et forkert udgangspun­kt, men lad os nu se, hvad de vil,« siger Karsten Hønge.

Billig til salg

Tidligere på sommeren afviste V-formand Jakob Ellemann-Jensen at laegge mandater til Socialdemo­kratiets prestigepr­ojekt.

Og Venstre har da heller ingen planer om parløb med Pape, lyder det fra finansordf­ører Troels Lund Poulsen (V).

»Jeg har ingen forventnin­g om, at den model, regeringen kommer med, er en god idé, heller ikke samfundsøk­onomisk,« siger han, mens Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, kalder det »en grundlaegg­ende dårlig idé« at indføre en objektiv ret til tidlig pension.

»Det er en dårlig idé, at mennesker, der ikke er nedslidte, men har vaeret mange år på arbejdsmar­kedet, skal ud af arbejdsmar­kedet. Men hvis de er nedslidte, skal de da have mulighed for at traekke sig tidligt tilbage. Så jeg er helt enig med Arne,« siger LA-leder Alex Vanopslagh, med henvisning til at Arne Juhl, ansigtet på Socialdemo­kratiets kampagne, i søndagens udgave af Jyllands-Posten gjorde det klart, at personer, der ikke er nedslidte, i hans optik ikke bør have ret til tidligere pension.

»Det med at vaere helt billig til salg må vi overlade til De Konservati­ve, hvis det er det, de vil vaere,« siger Vanopslagh uden helt at afvise, at også LA’s mandater kan havne på forhandlin­gsbordet.

»Hvis udgangspun­ktet er seriøse skattelett­elser, dukker vi selvfølgel­ig op med et konstrukti­vt mindset. Også belaert af fortiden er jeg ikke ultimativ, men der skal seriøse skattelett­elser til,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark