Jyllands-Posten

Kan man genbruge mundbind, og skal man bruge dem for egen eller andres skyld?

Mundbind er blevet en del af danskernes hverdag efter Sundhedsst­yrelsens anbefaling om at bruge beskyttels­e i den kollektive transport. JyllandsPo­sten har stillet en raekke spørgsmål om brugen af mundbind til en raekke eksperter.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

i forbindels­e med den nye anbefaling om mundbind, naevner Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, faktisk også faerger som et sted, hvor det giver mening at beskytte sig selv og andre med mundbind. En anbefaling, som støttes af professor Jan Pravsgaard Christense­n, Københavns Universite­t. Ikke mindst, efter at han selv har vaeret på faergetur fra Odden til Ebeltoft på en ganske fyldt faerge. på uddannelse­sinstituti­oner. Desuden går genåbninge­n ind i fase 4.

Hvorfor daekker anbefaling­en ikke andre offentlige områder, hvor folk står taet – f.eks. kø til museer, stadions, indkøbscen­tre, forlystels­esparker?

En forklaring kan ifølge sektionsle­der Brian Kristensen, sektionsle­der hos Central Enhed for Infektions­hygiejne, Statens Serum Institut, vaere, at man på museer, stadions etc. har erfaring med og flere muligheder for at styre folks adfaerd og kontroller­e kø-adgange. Når det gaelder myldretids­trafik, er det svaerere at styre folks adfaerd, for her opererer man med tidsplaner og fartplaner, pladsen er trang, og folk har typisk travlt. Hvis man føler sig utryg på museer eller i indkøbscen­tre, kan man jo vaelge at tage et mundbind på.

Type 1 forhindrer, at baereren af mundbindet smitter andre omkring sig. Type 2-mundbindet forhindrer smitte begge veje – det vil sige, at virus hverken kan komme ud eller ind. Den tredje type er en egentlig operations­maske – kaldet type 2R – som beskytter, så baereren af mundbindet ikke smitter andre, men heller selv bliver udsat for smitte. Hvis typen ikke fremgår af pakningen, skal man spørge sig for og eventuelt søge råd om den type, man selv har bedst gavn af.

Mange butikker melder udsolgt af mundbind. Hvordan kan det vaere, og er der nye varer på vej?

Både ifølge Apotekerfo­reningen og direktør Henrik Kaastrup fra den ene af de store grosistvir­ksomheder på området, Nomeco, var de ikke på forhånd blevet varslet af Sundhedsst­yrelsen om, at en anbefaling var på vej. Derfor var hylderne hurtigt tomme, men ifølge direktøren er der nye leverancer på vej fra udlandet, ligesom der også er paene beholdning­er på lager, som er på vej ud i butikkerne. Akkurat som med testudstyr og vaernemidl­er er der stor efterspørg­sel på verdenspla­n, men Henrik Kaastrup er med egne ord »fortrøstni­ngsfuld« og forventer ikke generelt mangel på mundbind i de kommende uger. Nogle steder koster et mundbind få kroner, mens prisen er mange gange højere andre steder.

Hvad gør man, hvis man ikke kan få fat på mundbind, inden man stiger på det fyldte tog?

Hvis ens transport foregår i myldretide­n, og man ikke kan skaffe et mundbind, kan man jo overveje, om det er muligt at tage en senere afgang uden for myldretide­n, hvor der er knap så mange mennesker med toget, bussen, faergen etc. Man kan også undersøge muligheden for at lave en aftale med ens arbejdsgiv­er om i en periode at møde på andre tidspunkte­r eller arbejde hjemmefra.

Er det af hensyn til ens egen smitterisi­ko eller andre menneskers smitterisi­ko, at man skal bruge mundbindet?

Det er både-og. Hvis man har et mundbind på, vil det – hvis det bruges på den rigtige måde – mindske den maengde mikroorgan­ismer, som man afgiver til omgivelser­ne, når man taler eller hoster. Nogle mundbind beskytter alene den, som baerer det, mens andre beskytter begge veje – altså også beskytter baereren mod virus fra andre mennesker.

Hvordan bruger man mundbindet bedst?

Det er vigtigt ikke at røre ved selve mundbindet, når man tager det på og saetter de to elastikker bag ørerne, ligesom det også tilrådes at spritte eller vaske haender grundigt, inden man ifører sig masken. Og på samme måde, når masken skal af efter endt brug. Vask og sprit haender – og undgå at røre ved selve masken.

Kan man sy dem selv eller tage et tørklaede for munden?

Selvfølgel­ig må man sy en maske, men det er spildt arbejde. Den giver nemlig ingen ordentlig beskyttels­e, lyder det både fra sundhedsfa­glig konsulent og farmaceut i Apotekerfo­reningen Julie Mollerup, og professor i virologi Jan Pravsgaard Christense­n, Københavns Universite­t, er helt på linje. Han har et fiks lille forsøg, som afslører den hjemmesyed­e

maskes mangel på beskyttels­e: Hvis man puster ud gennem den hjemmesyed­e model, kan man slukke et stearinlys, og det dokumenter­er ifølge professore­n den manglende evne til at stoppe virus.

 ??  ??
 ??  ?? Kun et fåtal havde mandag morgen valgt at iføre sig mundbind i Metroen i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kun et fåtal havde mandag morgen valgt at iføre sig mundbind i Metroen i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark