Jyllands-Posten

Mundbind i morgentraf­ikken: »Man føler sig lidt tosset«

Mundbinden­e er blevet revet fra hylderne rundtom i landet, men på Nørreport Station i København var det mandag morgen langtfra flertallet, som havde taget dem i brug.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Traengsel er der ikke mandag morgen på Nørreport Station i København. Den sidste rest af sommerferi­e saetter fortsat sit praeg på trafikken, men enkelte har ikke desto mindre taget Sundhedsst­yrelsens opfordring og dermed mundbindet til sig.

De er dog i undertal.

En af dem, der har lyttet, er Birgitte Grum Svendsen, som netop er ankommet med S-toget fra Birkerød.

»Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at vi ikke skal igennem disse forhold én gang til. Jeg synes, det har vaeret forfaerdel­igt,« siger hun med henvisning til nedlukning­en af samfundet.

Den 53-årige har dog ikke set synderligt mange andre som hende.

»Det er aergerligt, for man føler sig lidt tosset,« bemaerker hun.

Stormløb

Torsdag kom Sundhedsst­yrelsen med nye anbefaling­er vedrørende brug af mundbind. Her lød det, at det i tilfaelde med traengsel i den kollektive trafik, hvor det ikke er muligt at holde afstand, kan det vaere en god idé med et mundbind.

Det førte til et stormløb mod apoteker og andre forhandler­e af beskyttels­esudstyret, som pludselig steg i pris, og flere steder kunne man melde alt udsolgt. For Birgitte Grum Svendsen var det dog ikke det store problem at skaffe sig mundbind.

»Min søn købte vist nogle i Føtex.«

Indtil videre er der blot tale om en anbefaling fra myndighede­rnes side – ikke et påbud. Og det, mener Birgitte Grum Svendsen, er tilstraekk­eligt for nu.

»Men det kan da vaere, at det ville have lidt større gennemslag­skraft, hvis det var et påbud,« funderer hun.

De, som havde valgt mundbindet mandag morgen, har i de fleste tilfaelde lyttet til Sundhedsst­yrelsens anbefaling om at holde sig til engangsmun­dbind, men få har valgt en sort stofmodel. Ifølge Sundhedsst­yrelsen bør man dog vaelge mundbind, som kan ryge i skraldespa­nden efter brug.

Glemt det derhjemme

Den 21-årige Josefine Clark er en af de mange, som har holdt mund og naese fri. Den studerende forklarer, at hun har glemt det ene mundbind, som hun har, derhjemme. Men hun mener ikke desto mindre, at anbefaling­en er en god idé.

»Jeg ved ikke, om jeg vil gå med det hele tiden, men hvis det bliver lov, skal man jo.«

Synes du, det burde vaere lov?

»Det ved jeg ikke. Måske. Det er jo en god idé, hvis der er rigtig mange mennesker på ét sted,« siger Josefine Clark, som på sin tur fra DR Byen til Nørreport Station kun har set én med mundbind.

Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at vi ikke skal igennem disse forhold én gang til. Jeg synes, det har vaeret forfaerdel­igt. BIRGITTE GRUM SVENDSEN, TOGPASSAGE­R

Ifølge DSB er trafikken endnu ikke på det normale niveau, og man forventer først for alvor traengsel fra på mandag, når børnene begynder i skole efter ferien.

I Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er lyder det, at man skal vaske eller afspritte sine haender, før man tager mundbind på. Derudover må man ikke røre det, når først det er placeret foran ansigtet. Når man har fjernet mundbindet og skilt sig af med det, skal man endnu engang vaske eller afspritte haenderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark