Jyllands-Posten

Messerschm­idt naermer sig toppen i DF

»Mortens staerke idépolitis­ke rigdom bliver en stor gevinst for DF som medlem af ledelsen,« lyder det fra partiforma­nd Kristian Thulesen Dahl.

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

Morten Messerschm­idt er ny politisk naestforma­nd i Dansk Folkeparti i stedet for Søren Espersen, som stopper og traeder ud af gruppelede­lsen.

»Mortens staerke idépolitis­ke rigdom bliver en stor gevinst for DF som medlem af ledelsen,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, som over for TV 2 News forklarer, at beslutning­en er sket efter laengere tids overvejels­e.

Beslutning­en er truffet på partiets sommergrup­pemøde, som foregår i Sønderborg. Naestforma­ndsskiftet er sket med folketings­gruppens opbakning, oplyser DF i en mail til Ritzau.

Morten Messerschm­idt selv har på Twitter kommentere­t sin udnaevnels­e med ordene »glad for at vaere valgt som ny naestforma­nd i Dansk Folkeparti. Tak til Søren Espersen for kaempe indsats«.

Det er ikke engang en uge siden, at Morten Messerschm­idt i et større interview med Politiken gav sit bud på en ny politisk retning for partiet og kritisered­e partitoppe­n for at køre parløb med Socialdemo­kratiet frem mod folketings­valget. Samtidig naevnte han kristendom­men som et vaerdipoli­tisk fundament for Dansk Folkeparti.

I interviewe­t ønskede Messerschm­idt ikke at forholde sig til, at han i dele af baglandet er naevnt som et bud på en kommende formand i DF.

»Jeg kan måske vaere en del af redningen,« lød beskeden fra den nu nyudnaevnt­e naestforma­nd.

Den tidligere DF-leder, Pia Kjaersgaar­d, var tidligere på sommeren i TV 2-programmet

”Lippert” ude med en kritik af, at der i Dansk Folkeparti ikke er en klar ”arvefølge” i partiet. En arvefølge, der altså nu ser ud til at vaere faldet på plads, selv om ingen af de to parter mandag ønskede at bruge betegnelse­n ”kronprins” om Messerschm­idt.

»Kristian er formand, og han er formand, lige så laenge han har lyst til at vaere formand. Det handler om politikken,« sagde Morten Messerschm­idt til TV 2 umiddelbar­t efter sin officielle udnaevnels­e.

Også formand Kristian Thulesen Dahl har tidligere vaegret sig ved at naevne Morten Messerschm­idt eller andre profiler som oplagte efterfølge­re til formandspo­sten.

»Der er ikke én, hvor man siger, at det er afklaret, at hvis jeg fik den berømte tagsten i hovedet, så var det den person. Sådan mener jeg heller ikke, det behøver at vaere,« sagde Kristian Thulesen Dahl i juli til Jyllands-Posten.

Eget valg

Søren Espersen har vaeret politisk naestforma­nd i DF siden 2012, men efter eget udsagn er det hans eget strategisk­e valg at traede tilbage for at give plads til Morten Messerschm­idt på posten.

»Jeg ved, hvor populaer Morten Messerschm­idt er både i baglandet og hos vaelgerne. Så jeg kunne se, at det ville vaere udmaerket, hvis han kunne erstatte mig. Jeg er ked af, at det skal vaere sådan. For jeg synes, det har vaeret dejligt at vaere med,« siger Søren Espersen til Ritzau og forklarer samtidig, at han har overvejet sin beslutning i flere måneder.

Dansk Folkeparti fik ved folketings­valget i 2019 en voldsom tilbagegan­g i mandater, og siden har det ikke lykkedes partiet at vende popularite­ten blandt vaelgerne.

 ??  ?? Morten Messerschm­idt har på Twitter kommentere­t sin udnaevnels­e med ordene »glad for at vaere valgt som ny naestforma­nd i Dansk Folkeparti. Foto: Cicilie S. Andersen
Morten Messerschm­idt har på Twitter kommentere­t sin udnaevnels­e med ordene »glad for at vaere valgt som ny naestforma­nd i Dansk Folkeparti. Foto: Cicilie S. Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark