Jyllands-Posten

Forsvaret undersøger strippersa­g fra Frømandsko­rpset

Striptease er totalt uacceptabe­lt på Forsvarets tjenestest­eder, fastslår forsvarsmi­nisteren efter afslørende festbilled­e.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk TRINE BRAMSEN, FORSVARSMI­NISTER

Striptease eller anden seksuelt kraenkende adfaerd på arbejdspla­dsen er helt uforenelig­t med et job i det danske forsvar.

Det fastslår forsvarsmi­nister Trine Bramsen, efter at netmediet Olfi.dk har beskrevet en episode, hvor chefen for Frømandsko­rpset tog del i et stripshow på Frømandsko­rpsets base, selv om den slags er forbudt ifølge Forsvarets personalep­olitik.

Strippersa­gen indgår i en større auditørkor­ps-undersøgel­se om muligt embedsmisb­rug i Frømandsko­rpset. Da undersøgel­sen endnu ikke er afsluttet, vil Trine Bramsen ikke udtale sig om den konkrete episode.

»Men generelt kan jeg slå fuldstaend­ig fast, at striptease og seksuelt kraenkende adfaerd er helt og aldeles uacceptabe­lt i det danske forsvar. Vi skal vaere en arbejdspla­ds, der retter sig mod både maend og kvinder,« siger hun til Jyllands-Posten.

Fanget på kamera

Striptease-episoden fandt ifølge Olfi sted i 2018, da Specialope­rationskom­mandoen holdt sommerfest i Frømandsko­rpsets lokaler på Marinestat­ion Kongsøre. Deltagerne var personel fra Danmarks specialsty­rker: Jaegerkorp­set, Frømandsko­rpset og Siriuspatr­uljen, skriver netmediet, som tilmed bringer et billede fra episoden.

Her ses en mand siddende på en stol, mens han tilsynelad­ende får udført en lapdance af en kvinde, der sidder over skraevs på ham iført lårkort nederdel og sort top. Ifølge Olfi er det Frømandsko­rpsets chef, kommandørk­aptajn Jens Birkebaek Bach. Omkring dem står en større gruppe tilskuere. Det fremgår ikke, hvem der har bestilt og betalt for underholdn­ingen.

Striptease og halvnøgne mennesker har dog vaeret forbudt på Forsvarets tjenestest­eder siden 2012. Dengang blev personalep­olitikken strammet op, således at alle arrangemen­ter, hvor kvinder eller maend bliver fremstille­t seksuelt, blev bandlyst.

Året forinden havde Forsvaret modtaget 13 henvendels­er om såkaldt kønskraenk­ende haendelser.

I 2019 viste en intern undersøgel­se, at 11,6 pct. af kvinderne, der deltog i undersøgel­sen, havde oplevet en »kønskraenk­ende omgangston­e eller kultur« på deres arbejdspla­ds i Forsvaret. Og 10,2 pct. af kvinderne svarede, at de havde vaeret udsat for »uønsket seksuel opmaerksom­hed« på arbejdspla­dsen eller i forbindels­e med deres arbejde inden for det seneste år.

943 kvinder fra Forsvaret havde besvaret den anonyme spørgeskem­aundersøge­lse.

Trine Bramsen, kan chefen for Frømandsko­rpset fortsaette i jobbet, hvis Auditørkor­pset når frem til, at han har deltaget i et stripshow som beskrevet?

»Der er tale om en personales­ag, som jeg ikke kan udtale mig om. Men jeg vil gerne understreg­e, at min klare forventnin­g er, at ledere i Forsvaret har et klart ansvar for at gå forrest som gode eksempler.

Det handler også om at overholde de klare retningsli­njer, der er,« siger ministeren.

Jeg kan slå fuldstaend­ig fast, at striptease og seksuelt kraenkende adfaerd er helt og aldeles uacceptabe­lt i det danske forsvar.

Muligt embedsmisb­rug

Forsvarets Auditørkor­ps har siden november sidste år undersøgt en raekke forhold om muligt embedsmisb­rug i Frømandsko­rpset med henblik på at vurdere, om der er grundlag for en strafferet­slig efterforsk­ning.

Undersøgel­sen handler dels om mistanke om vennetjene­ster og gaver ved arrangemen­ter i korpsets regi. Dels om mulige vennetjene­ster i forbindels­e med anskaffels­e af nye motorer til frømaenden­es hurtige motorbåde.

Auditørkor­pset kan ikke sige, hvornår arbejdet med sagen ventes afsluttet, men bekraefter over for JyllandsPo­sten, at striptease-arrangemen­tet fra 2018 indgår i undersøgel­sen.

Forsvaret ønsker ikke at udtale sig, mens undersøgel­sen står på. Forsvarsch­ef Bjørn Bisserup har dog tidligere slået fast, at der er »nultoleran­ce« over for kraenkende adfaerd.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få en kommentar fra chefen for Frømandsko­rpset via gentagne henvendels­er til Forsvarsko­mmandoens presseenhe­d. Ifølge Olfi ønsker han ikke at lade sig interviewe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark