Jyllands-Posten

Basses store dag på byens torv

Ninna Bojesen og Emma Kjaer Tilsted Bojesen skulle for første gang i evigheder ikke vise deres dyr frem på det årlige dyrskue i Thy. Da corona ramte Danmark, opstod muligheden alligevel for at blaere sig med dyrene, da handelsfor­eningen Thisted By fik en

- RANE VON BENZON rane.v.benzon@jp.dk

Naervaer med dyr og viden om mad. Det er noget af det, som den landsdaekk­ende fritidsorg­anisation 4H forsøger at laere børn og unge i hele landet gennem aktivitete­r, der som regel foregår under åben himmel og indimellem under traeernes kroner.

Emma Kjaer Tilsted Bojesen er 11 år, går snart i 5. klasse på Nors Skole og har vaeret medlem af Nordthy 4H, siden hun var fire år. Det årlige dyrskue i Thy-Mors er en af de vigtigste begivenhed­er som 4H’er, og Emma Kjaer Tilsted Bojesen har vaeret med i lige så mange år, som hun har vaeret medlem.

»Sidste år dyppede Ninna min ene fod i maling og lavede et fodaftryk på Dusty,« griner Emma Kjaer Tilsted Bojesen.

Dusty er en hest. Og Ninna Bojesen er Emma Kjaer Tilsted Bojesens kusine.

Slagtet gris

Ninna Bojesen er 22 år og laeser til sygeplejer­ske. I dag sidder hun i landsledel­sen i 4H, men har vaeret 4H’er, siden hun var fem.

»Vi står bl.a. for at arrangere ”Dyrskue i børnehøjde” om fredagen til Dyrskuet Thy-Mors, hvor der kommer et par tusinde folkeskole­elever ud og ser og klapper dyrene. Det plejer at vaere megahyggel­igt,« fortaeller hun.

De to har begge deres faste gang på Nordthy 4H’s gård, der ligger i byen Nors et stykke uden for Thisted. På gården laver de mad over bål og tager på et utal af ture, hvor de unge mennesker får en forståelse af, hvor maden kommer fra, hvordan man spiser sundt og behandler dyr ordentligt.

»Vi har f.eks. vaeret på Landbrugsm­useet Skarregaar­d og oplevet, hvordan man høstede i gamle dage, og set en gris blive slagtet,« fortaeller Ninna Bojesen, hvortil Emma Kjaer Tilsted Bojesen prompte udbryder et »uf!« ved gensynet af det minde.

Og så er der alle dyrene på gården. Der er kaninerne Basse og Bertil, hestene Bella og Dosty, marsvinene Luna og Pjuske, hunden Tiggi og de to geder Mads og Pelle.

»Mads er den fedeste,« indskyder Emma Kjaer Tilsted Bojesen.

Dyrskuet aflyst

Det er netop disse dyr, som hun og Ninna Bojesen plejer at vise frem på Dyrskuet ThyMors sammen med resten af 4H.

Men det skulle de to sådan set slet ikke i år.

Ninna Bojesen skulle nemlig giftes den 13. juni – den samme dag, hvor Dyrskuet Thy-Mors skulle have fundet sted. Skulle have. For ligesom Roskilde Festival, Zirkus

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark