Jyllands-Posten

De borgerlige skulle overveje, hvad borgerlige vaerdier er for dem

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Dansk Folkeparti­s Morten Messerschm­idt har vakt opmaerksom­hed ved at udtale, at Danmark er et kristent land, og at kristendom fremover i højere grad skal definere hans partis vaerdipoli­tik. Som det fremgik af gårsdagens overvejend­e positive leder her i bladet, har »den form for vaerdipoli­tik ikke vaeret noget, der har optaget den borgerlige blok synderligt laenge«.

Nej, og det er egentlig underligt, for den holdning burde vel vaere indlysende hos borgerlige politikere. Den borgerlige side i Folketinge­t – man vaegrer sig ved p.t. at kalde den en blok – vinder ikke naeste valg. Det medgiver flere borgerlige politikere allerede selv, med uklaedelig defaitisme. Så meget mere betimeligt må det vaere for dem at overveje, hvad borgerlige vaerdier egentlig er for noget.

Man beklager sig over, at Socialdemo­kratiet lige har vundet et valg ved på traesk vis at overtage den borgerlige udlaending­epolitik.

Spørgsmåle­t er, om den borgerlige side overhovede­t er i stand til selv at vinde et valg udelukkend­e på borgerlige vaerdier – uden at overtage venstreflø­jens. Det har altid vaeret en borgerlig grundvaerd­i at få saenket skatterne og begraenset velfaerdss­tatens enorme ydelsespro­gram, men det vinder man ikke valg på i et demokratis­k samfund, hvor over halvdelen af vaelgerne lever af staten. (Her taenkes der ikke blot på dem, der modtager ydelserne, men også dem, der uddeler dem). Derfor har vi mest kun fået en borgerlig regering, når lokummet braendte – når landet var ved at gå fallit eller oversvømme­t af indvandrin­g. Og så var det under betingelse af, at der dybest set blev ført socialdemo­kratisk fordelings­politik.

Men hvad er borgerlig? Lad os i kort form kalde det et gemyt, som vil virke for orden og imod kaos, forstået som konsekvens­en af den ”afgrund af muligheder”, den globaliser­ede og teknologis­ke verden praesenter­er, når der ikke lige er coronakris­e. Objektivt set er vel mere end 60 pct. af befolkning­en borgerlig, men det fungerer ikke godt med den romantisk-oprørske selvopfatt­else, der praeger tiden. Så ”borgerlig” er på graensen til at vaere et skaeldsord, og for det meste noget folk går og putter med. Her er det en komplicere­nde faktor, at borgerligh­eden ikke er monolitisk som Socialdemo­kratiet, men har to modsatrett­ede ”fødder” – en liberal fod og en konservati­v fod – som den borgerlige politiker evigt skifter vaegten på.

Hvor det konservati­ve er borgerligt ordensorie­nteret, er der på visse punkter ikke stor forskel på ”liberal” og ”venstreori­enteret”. Det liberale forandring­sredskab er vaekst, mens det venstreori­enterede er omfordelin­g, hen imod en lighedsuto­pi. De borgerlige har evigt svaert ved at finde de etiske argumenter imod venstreflø­jens utopiske lighedspro­jekt. Det burde ikke vaere svaert.

Identitets­politikken er venstreflø­jens revanche som ren offerpolit­ik, men identitets­politikken har vist sig ikke blot at vaere et tveaegget svaerd, som også rammer den, der bruger det, men isaer at baere mod samfundsma­essigt og politisk kaos. Det er lige her, dette med en revaluerin­g af de traditione­lle borgerlige vaerdier kan få sin politiske chance. Det bliver måske det naeste lokum, der braender: når offervrøvl­et bliver for meget for de fleste. Den eneste måde, det nemlig lader sig gøre at daemme op for identitets­politikken­s atomiserin­g, er ved at tale assertivt for større, faelles identitete­r. Af sådanne byder to sig til: den nationale identitet og den kristne, gerne kulturkris­tne identitet.

Summen af dem er historisk rummelig borgerligh­ed.

De borgerlige har evigt svaert ved at finde de etiske argumenter imod venstreflø­jens utopiske lighedspro­jekt. Det burde ikke vaere svaert.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark