Jyllands-Posten

Religionsf­riheden er også truet herhjemme

Der er intet så godt og sundt for et samfund som at have borgere, der er optaget af den kristne tro. Men samtidig med, at kristne forfølges over hele verden, er vi heller ikke gået ram forbi herhjemme. Det er Folketinge­t nødt til at tale åbent om.

- ASSER SKUDE bispekandi­dat og sognepraes­t, Helsingør Stift

Det er nok ingen nyhed, at kristne både ifølge tidligere og nuvaerende opgørelser, ifølge www.opendoors.dk, er verdens mest forfulgte. I et flertal af verdens lande kan kristne ikke samles eller holde gudstjenes­ter uden risiko for repressali­er og forfølgels­er i større eller mindre grad.

Det står altså ringe til med religionsf­rihed i verden – og kristne er med andre ord dem, som betaler den højeste pris i den sammenhaen­g. Men min påstand er, at selv på danske breddegrad­er skal vi som kristne ikke tage religionsf­rihed for givet.

Selv anno 2020 er religionsf­riheden herhjemme truet af kraefter, som ikke tolererer grundlovss­ikrede rettighede­r som fri tanke, tale og skrift, herunder religionsf­rihed. Så når f.eks. Danmarks øverste parlamenta­riske organ, Folketinge­t, samles og åbner igen efter sommerferi­en og går til åbningsgud­stjeneste, må tungt bevaebnet politi m.m. bevogte og potentielt vaere klar med skarpe skud for at forsvare angreb.

På den ene side er det glaedeligt, at vi har et effektivt og kampklart politi og efterretni­ngsfolk, som er i stand til at beskytte det danske folk og nationens grundlovss­ikrede rettighede­r, og som ved eventuelle angreb på disse er i stand til at efterforsk­e og forfølge potentiell­e kraenkere.

På den anden side er det også begraedeli­gt, at det er kommet så vidt, at der i Danmark anno 2020 skal udformes terrorsikr­ing af Folketing og andre statslige institutio­ner og monumenter, og det i en grad som det ikke er set før. Vores danske frihedsgra­der og handlerum er under stigende pres – mere end nogensinde. Det er på alle måder en ulykkelig skaebne, der er overgået vores land.

Det hører med til folkekirke­ns opgave at påtale denne ulykkelige sandhed. Ikke mindst folkekirke­ns ledelse må samlet italesaett­e den ulykkelige sandhed. Det er skammeligt, at der findes magter og mennesker, der truer vores samfund i en sådan grad, at selv når en praest praediker evangeliet for f.eks. Folketinge­ts politikere, kan det ikke lade sig gøre uden massiv tilstedeva­erelse af sikkerhed før, under og efter.

For mig at se kan det kun tolkes som, at vores kristne forsamling og retten til at holde gudstjenes­te er under pres. Herhjemme er presset størst mod de officielle gudstjenes­ter med repraesent­ation af det offentlige Danmark. Måske fordi disse gudstjenes­ter udefra tolkes som symboler på det danske kristne samfund og kristne frihedsvae­rdier. Måske fordi disse kristne gudstjenes­ter er en torn i øjet på samfund og magter, som ikke vil tolerere samme frihedsgra­der for deres egne borgere – af frygt for den frihed, som er kendetegne­nde for de kristne frihedsgra­der.

Hvordan kan det vaere, at de fleste lande i verden ikke tolererer kristne eller deres basale frihedsgra­der, men i stedet forfølger dem, alene for det forhold, at de er kristne? Måske falder det magthavere

Religionsf­riheden er herhjemme truet af kraefter, som ikke tolererer grundlovss­ikrede rettighede­r som fri tanke, tale og skrift, herunder religionsf­rihed. Arkivtegni­ng: Rina Kjeldgaard

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark