Jyllands-Posten

Du kan sagtens vaere hvid og efterkomme­r af en slave

- KAREN ENGELL DALSGAARD blogger og landhusmor, Galten

Jeg har laest en del avis her i sommerferi­en, og jeg har kigget lidt i historiebø­gerne. Der var nemlig noget, der spøgte i baghovedet.

Noget om traeheste og pisk. Noget om tvangsarbe­jde, noget om at vaere – i enhver praktisk forstand – slave. Noget om at kunne saelges med godset, arves med godset og behandles efter forgodtbef­indende af godsejeren og hans ridefoged. Noget med godsejeren­s ret til første nat med bruden og noget med at blive straffet med vold og faengsel, hvis man forsøgte at forlade den landsby, man var født i. Livet i Danmark før ophaevelse­n af stavnsbånd­et.

Når vi snakker om vores danske fortid, er det oftest de entreprena­nte vikinger, vi helst vil identifice­re os med. De var stolte og sejrrige. Men den blødende, piskede landbrugss­lave på traehesten er meget taettere på os tidsmaessi­gt. Det har vi mere eller mindre fortraengt. Stavnsbånd­et blev trods alt ophaevet i 1788, og ophaevelse­n trådte i kraft trinvis frem til år 1800, så det er lang tid siden. Vi er kommet videre. Vi har dog stort set alle sammen haft forfaedre, der i realiteten var slaver, inden for historisk set ret kort tid.

Så til dig, der påstår at vaere traumatise­ret, fordi din tipoldemor var slave: Velkommen i klubben af slaveefter­kommere. Da din tiptiptipo­ldemor måske plukkede sukkerrør i Vestindien, sad min tiptiptipo­ldefar måske på traehesten. Hvad med, at du kommer videre også? Der er nok af uretfaerdi­gheder i verden at tage fat på, hvis det skulle vaere det.

For aldrig nogensinde har der vaeret så mange slaver i verden som nu. Ikke mindst i Afrika og i de arabiske lande. Det er der ikke mange, der går op i eller demonstrer­er mod. Hvis sorte liv virkelig betyder noget for dem, der demonstrer­er under det motto, burde de se på, hvad Boko Haram og diverse afrikanske diktatorer har gang i. På, hvor mange kristne afrikanere der myrdes hver dag. På, hvor mange maend, kvinder og børn der lever som slaver.

Det er ikke sorte liv som sådan, det handler om. Det er tydeligt. Det handler om selvpromov­ering, om at skabe sig en interessan­t identitet og om, at der er valg i USA i år.

Derfor er jeg så traet af at høre om racisme her og der og alle vegne. Jeg orker bare ikke at se sorte popstjerne­r promenere i pressen med symbolske slavekaede­r om halsen. Sådan nogle stjerner er så rige, at de kunne købe og saelge mig og hele vores landsby for mindre end deres ugentlige lommepenge. Jeg orker heller ikke at se folk, der indtil i går kunne gå i almindelig­t tøj, begynde demonstrat­ivt at klaede sig i farverig afrikansk batik, for at vise “hvem de er”. Jeg går da heller ikke i folkedanse­rdragt, når jeg skal i Netto, vel?

Er jeg så racist? Sikkert. Jeg diskrimine­rer i hvert fald masser af mindretal. Jeg kunne aldrig blive ven med hverken en BLM-aktivist, en militant veganer, en rocker, en vanvidsbil­ist, en selskabstø­mmer, et bandemedle­m, en burkaklaed­t konvertit eller en Anima-aktivist for bare at naevne nogle få af ofrene for min diskrimine­ring.

Jeg diskrimine­rer nemlig på grund af holdninger – og nå ja, jeg indrømmer det: på grund af køn. Jeg er så glad for gamle hvide maend, at jeg er gift med en af dem. Et klart racemaessi­gt og sexistisk valg. Jeg er nok en håbløs sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark