Jyllands-Posten

Coronaen viste det: Sundhedsva­esenet skal ikke gøre alle til generalist­er

I de senere år har der vaeret en udvikling i gang, hvor sygeplejer­sker skal kunne varetage så forskellig­artede opgaver som muligt. Det er mere fleksibelt, men også bekymrende, at der bliver faerre specialise­rede fagpersone­r.

- BERIT BYG sundhedspo­litisk konsulent i Muskelsvin­dfonden, anaestesis­ygeplejers­ke PREBEN BONNEN politisk faglig chef, Nordic Dialogue

Det danske sundhedsva­esens bedrifter kan ikke fremhaeves mere end under coronakris­en. For en stund var det, som om der ikke eksistered­e andre sygdomme laengere.

Laeger, sygeplejer­sker og andet sundhedsfa­gligt personale blev udstyret med håndsprit, et mundbind og superhelte­kraefter (i den første lange tid forholdsvi­s nemmere at fremskaffe end førnaevnte) og var dermed per definition blevet i stand til at redde hele verden fra det ene sekund til det andet.

Der har helt entydigt vaeret ydet en kaempe indsats fra sundhedspe­rsonalets side i dette forår, men det har heller ikke vaeret uden omkostning­er. Lad os derfor i det følgende komme med vores bud på, hvad der ledte op til dette, hvad der skete under sundhedskr­isen, og hvordan vi kommer videre, hvis vi også fremover skal kunne profitere af de fordele, der følger af et højt specialise­ret sundhedsva­esen.

I en ikke helt fjern fortid, hvor de fleste af os stadig gik rundt med en forestilli­ng om, at coronaviru­sser var noget, der kun angik mennesker i fjerne egne af kloden, var den politiske dagsorden allerede meget optaget af manglen på sygeplejer­sker og andet sundhedsfa­gligt personale. Både den demografis­ke udvikling, stigningen i behandling­smulighede­r og politiske prioriteri­nger i kombinatio­n med, at et frafald fra isaer plejefagen­e lagde et massivt pres på dem, der blev tilbage. Det nåede sit foreløbige højdepunkt tidligere på året, hvor der blev indgået aftale om at skaffe 1.000 ekstra sygeplejer­sker.

Når der er mangel på sygeplejer­sker, vil der i sagens natur også vaere mangel på specialudd­annede sygeplejer­sker. Dertil skal det påpeges, at der igennem de seneste mange år har fundet en konstant, men naesten umaerkelig opgaveglid­ning sted i sundhedsva­esenet. Måske knap så meget ud fra rekrutteri­ngsproblem­er inden for bestemte faggrupper, men nok så meget ud fra et administra­tivt og politisk ønske om at vende en langvarig og dybt forankret specialise­ringstende­ns til fordel for en højere grad af generalise­ring.

Jo flere forskellig­e funktioner, den enkelte medarbejde­r er i stand til at løse, desto faerre forskellig­e medarbejde­re er der brug for, og desto mere robust er hele systemet da også, hvis der skulle opstå vakancer af den ene eller anden årsag.

Tydeligt kan man iagttage faenomenet i forbindels­e med planerne for de såkaldte supersygeh­use. Såvel arkitekton­isk som strukturma­essigt er det planlagt, at medarbejde­rne skal kunne indsaettes i flere forskellig­e funktioner og afdelinger.

Det er forståelig­t, at det fra et arbejdsgiv­ersynspunk­t kan forekomme interessan­t gennem en større generalise­ringstende­ns at forsøge at imødegå nogle af de meget udskaeldte snitfladep­roblematik­ker, hvor de enkelte klinikker og sektorer lukker sig sammen om sig selv, så patientfor­løbene hverken bliver gnidningsl­øse eller overskueli­ge. Mindst af alt for det enkelte menneske, der har brug for sundhedsfa­glig hjaelp.

Det er dog vores opfattelse, at så laenge man hverken aendrer på organiseri­ngs- eller finansieri­ngsmodelle­rne af et samlet sundhedsva­esen, vil det ikke vaere befordrend­e for mere helhedsori­enterede patientfor­løb at bede den enkelte medarbejde­r på gulvet om at brede sit virke mere ud og ikke se så snaevert på eget speciale laengere.

Alle de skitserede problemsti­llinger blev meget tydelige, da coronapand­emien ramte os mere eller mindre uforberedt­e. Erfaringer­ne fra blandt andet Kina og Italien havde vist, hvor galt det kunne gå, når der var mangel på kvalificer­et personale. Fra starten af pandemien stod det klart, at hvis situatione­n havde udviklet sig med samme kritiske hastighed herhjemme, ville der hurtigt opstå mangel på personale – ikke mindst på intensivsy­geplejersk­er. Man var derfor hurtig til at lukke andre afdelinger og specialer helt eller delvis ned og omplacere personale, der dermed blev frigivet.

Når der opstår en helt ny sygdom som covid-19, vil der i sagens natur ikke vaere eksperter på forhånd. Ligesom de aggressive sygdomsfor­løb med hurtig smittespre­dning, som var kendt fra udlandet, nødvendigg­jorde, at man tog drastiske midler i brug og handlede hurtigt og resolut.

Imidlertid er vi nu et andet sted, end da pandemien ramte. Af samme årsag er det ovenud relevant og rimeligt at spørge, hvad der skal ske med vores sundhedsva­esen i tiden, der ligger foran os?

Der er ingen tvivl om, at erfaringer­ne fra covid-19 har fået mange i såvel den politiske som den administra­tive ledelse af sundhedsva­esenet til at vejre morgenluft – al den stund, at en vis grad af afspeciali­sering vil hjaelpe både på en presset økonomi og afbøde rekrutteri­ngsog fastholdel­sesproblem­erne, der har vaeret et tilbageven­dende punkt på dagsordene­n i mange år efterhånde­n. Jo faerre medarbejde­re, der er behov for, desto bedre. Det er samtidig ved flere lejlighede­r konstatere­t, at der i slipstrømm­en af pandemien er varslet varige strukturae­ndringer og omplacerin­ger af personale. Vel at maerke på trods af at både politikere og administra­torer har stået i kø for at rose den ekstraordi­naere indsats, der er blevet ydet under krisen, hvorfor man nu vil give ro til personalet for en stund.

Men er det ikke også rimeligt nok, og hvorfor er det overhovede­t vigtigt at bevare et højt specialise­ringsnivea­u, når nu det gik så godt under covid-19?

Selvfølgel­ig er det ønskeligt, at personalet på et hospital kan hjaelpe hinanden i en snaever håndevendi­ng. Der vil altid kunne opstå situatione­r, hvor man pludselig har brug for flere haender til at løse en given opgave her og nu. I sådan en situation er haender, der sidder på en sundhedsfa­glig person fra et andet arbejdsomr­åde, altid bedre end ingen eller for få haender.

Imidlertid vil det af mange blive opfattet som voldsomt angstprovo­kerende og graenseove­rskridende med få dages varsel og uden naevnevaer­dig oplaering at blive omplaceret til et arbejdsomr­åde og -sted, der ellers har kraevet som minimum flere måneders oplaering og måske ligefrem en flerårig specialudd­annelse.

Erfaringer­ne viser da også, at rigtig mange af de omplacered­e sygeplejer­sker i efterforlø­bet fik brug for krisebered­skaberne, som arbejdsgiv­erne stillede til rådighed, med typiske tegn på psykisk overbelast­ning. Hvis man derfor gør det til en varig tilstand eller en implemente­ret del af sin strategi for ledelsen af sundhedsva­esenet fremover, er der grund til at tro, at der kun vil ske yderligere frafald af kvalificer­et personale.

Usikre fremtidspe­rspektiver vil kun haemme den fremtidige rekrutteri­ngssituati­on. Dertil kommer, at et højt specialise­ret og veluddanne­t personale ikke kun vil garantere den højeste kvalitet i pleje og behandling, men også vil kunne bidrage konstrukti­vt til udviklinge­n af personalet­s fag og arbejdsomr­åde.

Specialise­ring vil blive stadig mere nødvendigt, men skal sundhedsva­esenet også fremadrett­et kunne indfri de mange krav og forventnin­ger, forudsaett­er det politisk vilje til ikke kun at skabe gode og stabile arbejdspla­dser med ansvarlige normeringe­r, men også til at investere massivt i uddannelse af personale.

Den naeste sundhedskr­ise vil ramme os før eller siden. Vi har derfor intet andet valg end at drage ved laere af de høstede erfaringer fra foråret 2020, hvis vi skal vaere bedre forberedt på fremtidens kriser, uanset om de hedder corona eller noget helt andet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark