Jyllands-Posten

Han var med til at sikre fred i Nordirland

John Hume fik sammen med David Trimble Nobels Fredspris for sin indsats for en fredsaftal­e i Nordirland.

-

Den nordirske republikan­er John Hume, som i 1998 modtog Nobels Fredspris sammen med David Trimble, er død, 83 år. Det oplyser irsk tv ifølge Reuters.

John Hume og David Trimble fik fredsprise­n for deres indsats for at finde en fredsaftal­e i Nordirland og for at standse de katolske og protestant­iske vaebnede gruppers voldelige aktioner.

Hume var en lang årraekke leder af Nordirland­s moderate romersk-katolske Socialdemo­kratiske Labour-parti (SDLP), mens Trimble repraesent­erede det probritisk­e Ulster Unionist Parti (UUP).

Katolikker og protestant­er havde gennem deres respektive undergrund­shaere og vaebnede militser udkaempet en lang og blodig borgerkrig i Nordirland. Konflikten kostede på 30 år flere end 3.600 mennesker livet.

Hume og Trimble var centrale personer i den aftale, der i 1998 førte til det, der kendes som Langfredag­saftalen. I årene op til aftalen havde protestant­en Trimble forhandlet med katolikken Hume, som var en moderat nationalis­t, der kunne afklare de forskellig­e punkter i aftalen med de mere yderliggåe­nde katolske nationalis­ter i Sinn Fein. Sinn Fein var politisk talerør for Den Irske Undergrund­shaer (IRA).

Hume var med til at bane vej for den epokegøren­de fredsaftal­e ved tidligt at føre forhandlin­ger med Gerry Adams fra Sinn Fein. Disse forhandlin­ger banede vej for et faelles britisk-irsk fredsudspi­l i 1993. Det førte til den egentlige fredsproce­s, som indbefatte­de en IRA-våbenhvile i 1994 og forhandlin­ger, som førte til underskriv­elsen af fredsaftal­en langfredag den 16. april i 1998.

 ??  ?? Arkivfoto: Paul McErlane/Ritzau Scanpix/Reuters
Arkivfoto: Paul McErlane/Ritzau Scanpix/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark