Jyllands-Posten

Klassisk musik blev skiftet ud med en kamp for udsatte børn

Dorthe Foged skulle egentlig vaere klassisk musiker, men er i dag stifter og direktør for den sociale organisati­on Barndrømme­n.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Egentlig skulle Dorthe Foged have vaeret profession­el klassisk musiker. Musikken har altid vaeret en stor del af hendes liv, og som seksårig begyndte hun at spille klaver.

Hun tog en musiksprog­lig studentere­ksamen fra Ringkøbing Amtsgymnas­ium og fik samtidig privatunde­rvisning af laerere fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium i Aarhus.

Efter gymnasiet kom hun ind på konservato­riet og flyttede til Aarhus. Hun stod op kl. seks om morgenen for at øve på orgelet i Vor Frue Kirke, inden organisten kom kl. ni. Om formiddage­n tog hun sine timer på konservato­riet, og om eftermidda­gen øvede hun klaver, direktion og sang. Og så sloges hun med de andre studerende om at få tid til at øve i Vor Frue Kirke igen, når organisten var gået kl. 18.

Hun tog sin første organistek­samen i 1992, men da hun var 22 år og i gang med sin diplomlinj­e, fik hun en alvorlig tennisalbu­e, der satte en stopper for hendes planer.

»Jeg var nødt til at erkende, at jeg måtte skifte retning,« siger Dorthe Foged.

Orgelfesti­valler til Aarhus

Der gik et par måneder, hvor hun taenkte over fremtiden. Men det kom faktisk bag på hende, hvor hurtig hun var til at få nye idéer. Snart var hun i gang med at organisere store klassiske koncerter og festivaler i Aarhus.

»Når bare jeg har to minutter for mig selv, får jeg en ny idé. Udfordring­en er at vaelge, hvilke jeg skal gå videre med.«

Bevaebnet med finansieri­ng fra fonde og fra kommunen, som hun havde opnået ved at bide sig fast i haserne på kulturrådm­anden, fik Dorthe Foged i løbet af de naeste år nogle af de største orgelsolis­ter og kammermusi­kere fra Europa og Norden til sine festivaler i Aarhus. Det lykkedes også at få verdens bedste drengekor The Choir of Westminste­r Abbey til landet for første gang.

I 2006 blev hun som 36årig den hidtil yngste direktør for Det Danske Kulturinst­itut i Storbritan­nien.

Her arbejdede hun med at formidle dansk kunst og kultur i hele Storbritan­nien. Det var også her, hun fik den naeste store idé, der skulle praege hendes liv frem til nu.

Isaer to besøg ved sociale boligbygge­rier naer Glasgow og Birmingham gav hende skubbet til endnu et karrieresk­ift.

Børn uden drømme

»Jeg talte med børn, der løb rundt i alt for lidt tøj i forhold til årstiden. Det var børn, der kom hjem til tomme køleskabe, og hvis familier ikke havde penge til at betale gasregning­en,« siger Dorthe Foged.

Hun oplevede, at børnene ikke havde nogen drømme. Hvis man spurgte dem, hvad de ville vaere, når de blev voksne, så ville de bare gerne have et arbejde, så de kunne forsørge sig selv.

»Da jeg mødte de børn, kom jeg til at reflektere over, at jeg i mange år havde pleaset et publikum, der kunne vaelge og vrage i kulturtilb­ud. Jeg synes, at den skaevhed var vildt uretfaerdi­g, og det fik mig til at taenke, at jeg ville skifte spor.«

Så da hun kom hjem til Danmark, stiftede hun Barndrømme­n.

»Vores mål er at give alle børn mulighed for udvikling gennem de kunstneris­ke fagområder. Alle børn har potentiale til at blive til noget eller nogen. Men det kraever, at de kan blive inspireret i deres hverdag for at se disse muligheder,« siger Dorthe Foged.

Sidste år nåede Barndrømme­n 47.000 børn gennem programmet Go Creative, som tilbydes skoler og børnehaver. Derudover stod organisati­onen i samarbejde med Prins Charles’ organisati­on Children and The Arts bag det første internatio­nale børnekultu­rtopmøde i Danmark i 2016. Nu afvikles naeste topmøde til april, og derefter hvert år frem.

Til efteråret har Barndrømme­n 10-års jubilaeum. Dorthe Foged kalder det et »maratonarb­ejde« at opbygge en social organisati­on og fortaeller, at hun i lang tid måtte arbejde 80-100 timer om ugen.

Men årene har budt på masser af oplevelser, hvor hun maerker, at hendes tiltag gør en forskel for børnene. Det er hendes største motivation for at fortsaette.

Når bare jeg har to minutter for mig selv, får jeg en ny idé. Udfordring­en er at vaelge, hvilke jeg skal gå videre med. DORTHE FOGED, STIFTER AF BARNDRØMME­N

Dorthe Foged, projektled­er, stifter, Naerum

 ??  ?? Fremadrett­et kommer Dorthe Foged isaer til at fokusere på Barndrømme­ns børnekultu­rtopmøde. Foto: Privat
Fremadrett­et kommer Dorthe Foged isaer til at fokusere på Barndrømme­ns børnekultu­rtopmøde. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark