Jyllands-Posten

»Hvis han rykker op, er han sikret et livsvarigt job«

På pubben The Griffin er indehaver Claire Peleschka i aften et rystende nervevrag før den vigtigste kamp i Brentford FC’s historie.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Det bliver ikke en almindelig tirsdag for Claire Peleschka. Faktisk forudser hun, at mens Brentford FC kaemper om oprykning til Premier League, løber hun småpanisk rundt uden for sin pub, The Griffin, med en smøg i hånden.

Claire Peleschka er vokset op i Brentford og har bortset fra nogle års arbejde på et krydstogts­kib altid boet i det vestlige London. På skibet mødte hun østrigeren Gerhard, de blev gift, og i 2013, efter parret havde vaeret stamkunde i 15 år, erhvervede de pubben The Griffin på Brook Road, klos op ad Griffin Park, hjemsted for Brentford FC.

Tidligere hjemmebane, for når en ny saeson indledes i september, skal Brentford FC spille sine hjemmekamp­e på et helt nyt stadion 10 minutters gang øst for pubben.

Det store spørgsmål er, om Brentford FC’s kampe bliver i Premier League. Brentford FC møder tirsdag naboerne fra Fulham på Wembley i en kamp, der afgør, hvilken af de to klubber der skal rykke op, og som med sig i tasken kan tage øgede indtaegter på det, der svarer til naesten 1,4 mia. kr.

Pubben The Griffin er et af fire udskaenkni­ngssteder, der er placeret i de fire hjørner af det gamle stadion, der blev opført i 1904.

»Det er maerkeligt at vaere fan af en klub, som altid har spillet i de lavere divisioner, men som nu kan rykke op i den bedste liga. Vi har haft pubben i syv år, og da vi har haft travlt på kampdagene, har jeg ikke set dem spille på Griffin Park i den periode. Til gengaeld har jeg rejst med til nogle af udekampene, og jeg har set alle andre kampe på tv,« siger Claire Peleschka.

Schyy, sig det ikke

The Griffin er officielt lukket tirsdag aften på grund af de covid-19-restriktio­ner, der er i England, men Claire Peleschka forklarer, at nogle få stamkunder og venner nok kommer forbi og ser kampen på den lille hjørnepub. Men sig det ikke til nogen.

Hvad fremtiden bringer for fodboldklu­bben, ved hun sent tirsdag aften. Til gengaeld aner hun ikke, hvilken indflydels­e det får på omsaetning­en på pubben, når klubben flytter nogle kilometer østpå.

»Vores indtjening falder muligvis lidt, men Brentfords fans er vanemennes­ker, som har nagelfaste ritualer. De skal nok dukke op inden kampene for at varme op. Efter kampene har vi traditione­lt haft mange fodboldfan­s, der skulle have en øl eller to, men hvis de ikke kigger forbi i fremtiden, kan vi gøre mere ud af at servere en aftenmenu,« forklarer Claire Peleschka.

Bittersød fornemmels­e

Hun har for laengst – måske lidt naivt, erkender hun – sikret sig saesonkort til det nye stadion, hvor der bliver plads til 17.250 tilskuere.

»Så får vi se, hvor mange kampe jeg når ind til. Det er en lidt bittersød fornemmels­e, jeg har, for der er så meget historie forbundet med det gamle stadion,« bemaerker hun.

For to år siden spillede Brentford FC saesonens første kamp i Championsh­ip mod Rotherham på Griffin Park og vandt 5-1. For første gang, siden stadion blev bygget i 1904, var der ikke en eneste reporter til stede til at skrive om kampen i den naestbedst­e liga. Tirsdag aften bliver der spyttet linjer ud i laessevis, når Brentford FC på Wembley spiller om en plads i Premier League.

I august 2018 var danskeren Thomas Frank en del af traenersta­ben i klubben, ansat som assistent og bindeled mellem klubbens yngste spillere og førstehold­et. Få måneder efter 5-1sejren over Rotherham blev Thomas Frank forfremmet til cheftraene­r, da Dean Smith fik nyt job i Aston Villa.

Han indledte med kun én sejr i de 10 første kampe, og tilliden til den langhårede, tyggegummi­gnaskende dansker dalede drastisk i pubberne omkring Griffin Park, men stille og roligt faldt det meste i hak på banen. Brentford FC sluttede som nummer 11 i The Championsh­ip.

»Brentford havde problemer i defensiven i sidste saeson, men det har Thomas Frank og klubben analyseret og gjort noget ved, blandt andet ved at købe Pontus Jansson i Leeds,« forklarer Glen Riddershol­m, traener for Sønderjysk­es pokalvinde­re.

Han mødte Thomas Frank for første gang for snart 20 år siden, da de begge traenede i mindre klubber. Thomas Frank besøgte Ikast med sit Hvidovreho­ld, og siden har de vaeret taette venner, og de har arbejdet sammen på det danske U16-landshold.

I Brentford har Thomas Franks position i perioder vaeret truet, men klubben har holdt fast, ligesom han ikke selv har famlet eller afveget fra den retning, som han og klubben har stukket ud.

»Hvis han rykker op med Brentford FC, er han naermest sikret et livsvarigt job i fodboldver­denen. Det vil vaere et kaempestor­t gennembrud for danske traenere, og jeg er sikker på, at alle mine kolleger også hepper på ham,« siger Glen Riddershol­m.

Empatisk og engageret

Sønderjysk­etraeneren har i årenes løb ofte holdt ferie med Thomas Frank og hans familie.

»Thomas er et empatisk og engageret menneske, der er fagligt velfundere­t, og som har en stor nysgerrigh­ed og passion for fodbold,« lyder hans korte karakteris­tisk af vennen.

Den venlige dansker, eller hans mange landsmaend på holdet for den sags skyld, har ikke vaeret på besøg hos Claire Peleschka på The Griffin.

»De er jo profession­elle sportsfolk,« griner hun, »men hvis Thomas eller de andre danskere kommer forbi, står vi klar med en fadøl«.

Hvis Thomas eller de andre danskere kommer forbi efter kampen, står vi klar med en fadøl. CLAIRE PELESCHKA, INDEHAVER AF PUBBEN THE GRIFFIN

 ??  ?? Frem med taktiktavl­en: Thomas Frank benytter en vandpause i kampen mod Swansea til at friske taktikken op.
Foto: John Sibley/Reuters
Frem med taktiktavl­en: Thomas Frank benytter en vandpause i kampen mod Swansea til at friske taktikken op. Foto: John Sibley/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark