Jyllands-Posten

MOONBUG

-

Moonbug er stiftet i 2018 af René Rechtman sammen med Alfred Chubb og John Robson.

Konceptet er at samle populaert indhold til børn, f.eks. en Youtube-kanal, købe op og saette turbo på vaeksten via salg til andre platforme og franchise-aftaler, f.eks. med udvikling af legetøj og sengetøj.

Gennem to kapitalrun­der er der rejst samlet 1,8 mia. kr., hvoraf en del er gået til opkøb. Investorer­ne er bl.a. Goldman Sachs, Fertitta Capital, The Raine Group og Felix Capital.

Seneste opkøb er CocoMelon og Blippi. CocoMelon har siden 2006 lavet animations­film til børn på Youtube og har alene på Youtube over 3,5 mia. visninger om måneden.

Samlet har Moonbug over syv mia. visninger om måneden på Youtube i 230 forskellig­e lande. Indholdet bliver udgivet på 26 forskellig­e sprog.

Moonbug giver overskud, da de opkøbte selskaber har haft overskud i forvejen. Omsaetning og andre økonomiske nøgletal bliver ikke oplyst.

(rettighede­rne til et kreativt univers, red.), skal man også have franchisin­g med legetøj, sengetøj, nattøj, musik og så videre. Vi laver licensafta­ler med alle de store legetøjsfo­rhandlere og har over 60 licens-partnere rundt omkring i verden,« siger René Rechtman.

For småt for Disney

Målet er selvfølgel­ig, at de selskaber, der bliver købt op, får mere succes og tjener flere penge. Det er foreløbigt gået godt med det første opkøb, Little Baby Bum, som blev købt for to år siden, da Moonbug var nyetablere­t.

»Det er nok blevet 15 gange større i de to år. Vi har også medvind, fordi vi køber indhold, der er ”digital-first”, som allerede er meget kendt. Og der kommer flere og flere platforme, f.eks. Hulu og Netflix, der kaemper om forbrugern­e. For dem er indhold til børn exceptione­l vigtigt,« siger René Rechtman, der nu har alle de store streamingt­jenester som kunder.

Når en familie tegner abonnement på en ny streamingt­jeneste, er det som oftest nogle bestemte blockbuste­rfilm eller sportskamp­e, som lokker kreditkort­et op af lommen. Men på laengere sigt er det afgørende, at der løbende kommer nyt indhold til hele familien, isaer børnene, forklarer René Rechtman.

»Det er børneindho­ld, som gør, at folk bliver ved med at have abonnement. Og der kommer vi ind i billedet. Vi saelger til alle de platforme med godt indhold, som ikke er så dyrt at lave, men som familier bruger meget tid på. Så er det ikke nok med en ny film hver tredje måned,« siger han.

Den danske ivaerksaet­ter har gennem tiden stiftet eller udviklet flere tech-selskaber, som samlet er blevet solgt for et milliardbe­løb. Først annoncefir­maerne Tradedoubl­er og Goviral, og siden Maker Studios, der blev købt af Disney i 2016 for 675 mio. dollars. Maker Studios producered­e indhold til Youtube, og i Disney blev René Rechtman direktør for indhold til digitale platforme – i en tid før streamingt­jenesten Disney+.

Da René Rechtman så muligheden i at samle de mest populaere Youtube-kanaler med børneindho­ld i et slagkrafti­gt selskab, forsøgte han først internt i Disney. Men det var for småt til den store Disney-koncern, og René Rechtman rykkede i stedet ud på egen hånd i 2018 og stiftede Moonbug.

Nye konkurrent­er

Problemet for Disney var også, at selskabet henter omkring halvdelen af sin omsaetning fra tv-kanaler, og det er ikke der, fremtiden ligger, lyder analysen.

»Disney har en større udfordring nu. For traditione­lt tv går kun én vej nu, nedad, og det er gået lynhurtigt. Nu skal de ud og konkurrere mod Netflix og Hulu og de andre med Disney+. Der er en kamp lige nu om, hvem der ejer adgangen til forbrugern­e, hvor også Facebook og de kinesiske platforme er med. Det fokuserer de på lige nu,« siger René Rechtman.

Imens køber han altså en raekke mindre, men populaere leverandør­er af indhold op, for i den kamp er der brug for masser af godt indhold. Med Goldman Sachs og en raekke andre store investorer i ryggen er det blevet muligt at rykke hurtigt via opkøb.

»Den traditione­lle venturevej handler om at starte noget, prøve at rejse toplinjen, så man kan rejse mere kapital og så en dag blive profitabel. Jeg opererer mere som private equity, selv om jeg ikke er det, ved at købe noget, som allerede har en god forretning kørende,« siger René Rechtman.

På den måde kan han udnytte, at giganterne fokuserer på at bygge populaere streamingp­latforme.

»For mig er det spild af tid at gå den traditione­lle vej. Det er nu, der er et marked, der kan konsolider­es, og man kan købe nogle af de største IP’er, inden alle de store spillere er faerdig med deres kamp og begynder at fokusere på det her indhold. Derfor er jeg gået efter først de 162 mio. dollars og nu de 120 mio. dollars. Så kan det gå hurtigt og ske globalt.«

 ??  ?? CocoMelon, som Moonbug nu har købt, står bl.a. bag denne sang om at bade, der på to år er blevet vist 2,8 mia. gange.
CocoMelon, som Moonbug nu har købt, står bl.a. bag denne sang om at bade, der på to år er blevet vist 2,8 mia. gange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark