Jyllands-Posten

Norden ramt i stor ukrainsk svindelsag

Rederiet anklager en ukrainsk havneagent for at have forfalsket regninger i stor stil. Andre rederier er også ramt af bedragerie­r.

- KATRINE GRØNVALD RAUN shippingwa­tch@shippingwa­tch.dk

Danske Norden er en del af en svindelsag i Ukraine, hvor en havneagent tilsynelad­ende har snydt flere rederier fra Europa og Fjernøsten for flere hundrede tusinde dollars. Norden blev opmaerksom på svindlen i forrige uge, forklarer rederiets tørlastche­f, Christian Vinther Christense­n.

Rederiet havde ikke selv opdaget de forholdsvi­s store beløb, som havneagent­en tog for sin service, men blev kontaktet af det ukrainske towage-selskab Urkfleet-Service om situatione­n. I alt drejer det sig om 85.000 dollars, som Norden mener sig snydt for, og som rederiet nu forsøger at få tilbage.

»De har lavet nogle falske invoices, og det har vi ret gode beviser på,« siger Christian Vinther Christense­n.

Norden har set de oprindelig­e fakturaer fra towagefima­et og sammenlign­et dem med regninger fra havneagent­en, hvis navn Shippingwa­tch har valgt indtil videre ikke at offentligg­øre. Dokumenter­ne er ens på naer én detalje.

»Der står bare et andet beløb på. Ellers er det totalt det samme. Det er så svigefuldt. Vi går videre med det som en kriminalsa­g via vores advokat i Odessa.«

Det er det ukrainske towage-firma Urkfleet-Service,

der har opdaget svindlen og i sidste uge udsendte en advarsel til sine kunder. Et dokument, som Shippingwa­tch har set.

Langvarig svindel

Ifølge Urkfleet-Service har selskabet bl.a. forfalsket regninger fra towage-selskabet og øget beløbet med 15 og helt op til 50 pct. Svindlen har ifølge selskabet stået på i mere end to år, og de ramte rederier stammer fra hele verden. Bare i 2020 er der tale om svindel for flere hundrede tusinde dollars, mener selskabet.

»I betragtnin­g af at ( ..... ) håndterer mere end 400 havnekald om året, kan skaden nå op på millioner af dollars. Det er en hidtil uset sag i ukrainske havne, som vi er opmaerksom­me på, og sådanne handlinger fra ( .... ) ødelaegger billedet af Ukraine som europaeisk søfartslan­d,« skriver UrkfleetSe­rvice i dokumentet.

Selskabet samarbejde­r lige nu med nogle af de største rederier fra Europa og Fjernøsten for at finde frem til omfanget af svindlen. For Nordens vedkommend­e kostede to havnekald mere end 23.000 dollars ekstra, mens rederiet i løbet af det første halve år i år er blevet svindlet for mere end 76.000 dollars for 11 havnekald.

Ukraine er et vigtigt område for Norden, der står for at transporte­re over 50 pct. af landets importered­e tørlastmae­ngder. Rederiet laver omkring 12-13 havnekald i landet hver måned. Derfor ser Christian Vinther Christense­n det som en pligt at gå hårdt til vaerks i kampen mod korruption og svindel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark