Jyllands-Posten

Arkitema kickstarte­r globalt sats med Cowi i ryggen

Danmarks største arkitektvi­rksomhed, Arkitema, vil nu satse på infrastruk­turprojekt­er internatio­nalt, efter at tegnestuen sidste år blev en del af Cowi.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Broer, lufthavne og stationer. Efter at vaere blevet opslugt af den rådgivende ingeniørgi­gant Cowi skal Arkitema med ud på et helt nyt eventyr forretning­smaessigt og med tiden også geografisk.

Arkitema vil med Cowi ud i verden og løse infrastruk­turopgaver. Hidtil har Arkitema, som med 550 medarbejde­re kan kalde sig Danmarks største arkitektvi­rksomhed, holdt sig inden for de skandinavi­ske graenser.

»Vi vil prøve at gøre os nogle erfaringer med at komme med ud i verden på projekter, men vi er også bevidste om, at vi skal laere at kravle, før vi kan gå,« siger Thomas Kveiborg, adm. direktør i Arkitema.

Målet er ifølge topchefen, at infrastruk­tur skal vaere et ligevaerdi­gt forretning­ssegment med Arkitemas øvrige forretning­sområder i Danmark, Norge og Sverige. Når muligheder­ne byder sig for at komme med på infrastruk­turprojekt­er globalt, vil Arkitema også vaere klar til det.

»Det giver os vaekstmuli­gheder. Når først vi engang er godt etableret i de fleste skandinavi­ske byer, bliver det mere begraenset, hvor meget vi kan vokse dér,« konstatere­r Thomas Kveiborg.

Er mere konkurrenc­edygtig

Arkitema, som Cowi overtog ejerskabet af i januar sidste år, har nu en gruppe på 10-12 personer, som arbejder fuld tid med infrastruk­tur.

»Jeg bliver godt tilfreds, hvis vi over de kommende år kan fordoble infrastruk­turområdet hvert år, så vi om tre til fem år er 50-60 medarbejde­re beskaeftig­et med infrastruk­tur,« siger Thomas Kveiborg, der går op ad trappen i en gammel maltsilo i Carlsberg Byen i København. Her har Arkitema indrettet tegnestue fordelt på flere etager. De rå betonvaegg­e er bevaret.

Man er ikke i tvivl om, at det er arkitekter, der er flyttet ind, for mange vaegge er forsynet med visualiser­inger af nogle af Arkitemas projekter, og på stålreoler rundt omkring ligger farverige stofprøver og andre eksempler på materialer, der kan bruges til at skabe en bygnings udtryk.

Det er halvandet år siden, at Arkitema gik fra at vaere ejet af partnere til at vaere ejet af en ingeniørvi­rksomhed.

»Nøglen til succes er at bevare et staerkt arkitektbr­and og en staerk arkitektid­entitet. Det gør vi først og fremmest ved at opretholde eget navn og egne tegnestuer,« fortaeller Thomas Kveiborg.

Han siger, at det gør Arkitema mere konkurrenc­edygtig at vaere en del af Cowi.

»Under en hård priskonkur­rence kan vi stadig bevare en fornuftig økonomi, fordi vi hele tiden kan optimere vores processer sammen.«

Også på infrastruk­turområdet viser fordelen ved at vaere en del af en ingeniørvi­rksomhed sig ifølge Thomas Kveiborg tydeligt. Som en del af Cowi vil det vaere lettere for Arkitema at komme ind på markedet:

»De fleste infrastruk­turprojekt­er er ingeniørtu­nge, og derfor har vi en helt anden mulighed nu. Vi kan udnytte fordelen ved at vaere en del af en ingeniørko­ncern, for infrastruk­turprojekt­er kraever meget taet koordineri­ng mellem arkitekter og ingeniører.«

Kniber sig i armen

At få et ekstra ben knyttet til den i forvejen brede palet, som Arkitema løser opgaver inden for, skaber robusthed.

»Det er vigtigt at have en god balance mellem den private og offentlige sektor for at klare sig gennem kriser. Infrastruk­turprojekt­er er bl.a. noget af det, vi forventer, at man vil saette mere i gang af under coronakris­en for at holde hånden under økonomien,« spår Thomas Kveiborg. Med undtagelse af lufthavnsp­rojekter.

»Dem kommer der nok ikke mange af, før man finder ud af, hvad det nye transportm­ønster bliver på den anden side af coronaudbr­uddet, men den urbane infrastruk­tur tror jeg på vaekst inden for,« siger Thomas Kveiborg.

Han kniber sig nogle gange i armen, fordi det lige nu ser rigtig godt ud for Arkitema.

»Vi har rigtig travlt og har haft det i hele perioden,« siger topchefen, som fortaeller, at Arkitema indtil nu har haft en omsaetning­sfremgang på 20 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Også efteråret ser ud til at blive en travl periode.

Dermed skiller Arkitema sig ud fra den brede skare af danske arkitektvi­rksomheder. Lars Emil Kragh, forretning­sudvikling­schef i branchefor­eningen Danske Arkitektvi­rksomheder, fortaeller, at arkitektbr­anchens omsaetning vil dale i 2020.

»Vi vil i 2020 se en nedgang i omsaetning og antallet af medarbejde­re for arkitektvi­rksomheder­ne. Men jeg tror ikke, at indtjening­en falder tilsvarend­e. Der er opstået en meget høj produktivi­tet med hjemmearbe­jde og mindre rejseaktiv­itet.«

Han fortaeller, at der er kommet lidt mere gang i aktivitete­n, og at tingene fortsaette­r lidt mere uforandred­e hos arkitektvi­rksomheder­ne.

Frygter ikke kollaps

Lars Emil Kragh frygter dog langtfra et kollaps.

»Det er slet ikke finanskris­etilstande, vi taler om.«

Arkitema-direktøren ser heller ikke finanskris­en gentage sig, men der er en større usikkerhed om, hvad der kommer til at ske i løbet af efteråret og vinteren, i takt med at man får et klarere billede af, hvordan økonomien og arbejdsløs­heden ser ud, når hjaelpepak­kerne stopper.

»Hvis ikke der kommer nogen store udbrud, og hvis der begynder at komme effektive behandling­er eller vacciner i starten af 2021, tror jeg, at usikkerhed­en vil vaere et kort faenomen. Modsat finanskris­en er det jo ikke ubalancer, der driver nedgangen,« siger Thomas Kveiborg.

Men konjunktur­billedet har generelt aendret sig en smule. Allerede før coronakris­en var farten på boligbygge­riet taget af.

»Der er ingen tvivl om, at allerede inden coronakris­en havde vi set toppen af boligboome­t. I Stockholm var priserne meget høje, og det gjorde, at der kom en afmatning. Markedet begyndte også at stilne lidt af i Danmark,« fortaeller Thomas Kveiborg.

De seneste års store boom på boligområd­et har Arkitema forsøgt at udnytte bedst muligt, og det har givet arkitektvi­rksomheden en meget stor vaekst saerligt i Danmark og Sverige. I 2016 udgjorde boliger halvdelen af Arkitemas omsaetning. Nu fylder boliger ifølge Thomas Kveiborg lidt mindre.

Han tror i høj grad, at den nu faldende aktivitet bliver opvejet af, at både renovering­sprojekter og nybyggeri af almene boliger begynder at fylde mere.

Stort fokus på vaekst

Arkitema er størst i Danmark, og derfor ligger de største vaekstmuli­gheder i Sverige og Norge. Disse lande er også lande, som Cowi satser på, og derfor giver det også mulighed for at byde på opgaver sammen og derved vokse.

Thomas Kveiborgs ambition er at åbne 8-10 kontorer i alt i de større byer i Norge og Sverige.

Lige nu har man tre – et i Stockholm, Malmø og Oslo. Men der er ifølge Thomas Kveiborg gode vaekstmuli­gheder saerligt i Gøteborg i Sverige samt Trondheim og Bergen i Norge.

»Vi har fokus på vaekst. Vores ambition er først og fremmest at komme til at vaere til stede i alle de større skandinavi­ske byer. Om det betyder, at vi skal vaere 700, 800 eller 1.000 medarbejde­re i alt i Arkitema i et laengere perspektiv, må tiden vise,« siger Arkitema-topchefen.

Arkitektvi­rksomheden har historisk foretaget opkøb i både Sverige og Norge for at få en base.

»Men ved at vaere en del af Cowi-koncernen, som har en anden finansiel styrke, har vi nogle helt andre muligheder i dag i forhold til opkøb,« siger Thomas Kveiborg, som forventer, at vaeksten på det svenske og norske marked vil vaere drevet af en kombinatio­n af opkøb og organisk vaekst.

Arkitema vil vaere til stede fysisk med et kontor på de markeder, som arkitektvi­rksomheden satser på.

»Vi har eksempelvi­s ikke mange projekter i Gøteborg i dag, fordi man helst skal vaere til stede for at få dem. Man skal kende sine kunder,« siger Thomas Kveiborg.

Arkitema vil gerne etablere et kontor i Gøteborg og forventer, at Cowi kan vaere en hjaelp ind på markedet, fordi Cowi er en betydelig aktør i byen.

Den fysiske tilstedeva­erelse er vigtig, mener Arkitemadi­rektøren, til trods for at coronakris­en har vist, at meget kan foregå digitalt. Arkitema vil dog holde fast i de digitale arbejdsgan­ge.

»Hvis man kan klare meget virtuelt, giver det en helt anden mulighed for at sammensaet­te teams på tvaers af lande. Vi kan bedre udnytte specialist­er på tvaers af lande,« siger Thomas Kveiborg.

Modsat finanskris­en er det jo ikke ubalancer, der driver nedgangen. THOMAS KVEIBORG, ADM. DIREKTØR I ARKITEMA

Ingen, vi klarer det selv

Netvaerk

Private konsulente­r

Revisor

Bank

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark