Jyllands-Posten

Danske Bank-undersøgel­se: Virksomhed­er søger ikke sparring under coronakris­en

Kriser kan udnyttes offensivt, påpeger Danske Bank, som derfor finder det bekymrende, at et stigende antal små og mellemstor­e virksomhed­er ikke søger rådgivning under coronakris­en.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Hver tredje af landets små og mellemstor­e virksomhed­er sparrede ikke med andre under coronakris­en.

Det er en stigning i forhold til før krisen, hvor cirka hver femte undlod at sparre med banken, revisoren eller andre i netvaerket. Det viser en undersøgel­se fra Danske Bank.

Ifølge Danske Bank er det forståelig­t, at virksomhed­ernes ledelser har koncentrer­et sig om den akutte opgave med at sikre virksomhed­ens overlevels­e. Men samtidig er det ikke mindst i krisetider vigtigt at bruge sparringsp­artnere til at få inspiratio­n og gode idéer til, hvordan virksomhed­en kan omstilles, så den er levedygtig efter krisen.

Det understreg­er Niels Bang-Hansen, der er direktør for business banking i Danmark i Danske Bank og dermed har ansvaret for bankens ca. 120.000 små og mellemstor­e virksomhed­er.

»En ting er det defensive – krisestyri­ngen. Men det er også vigtigt at fokusere på de nye forretning­smulighede­r, som altid opstår på bagkant af en krise. Til det arbejde er det vigtigt at raekke ud for at få inspiratio­n fra andre,« siger Niels Bang-Hansen.

Danske Bank vil bruge undersøgel­sen til at gå i dialog med virksomhed­erne, så de ikke glemmer at taenke langsigtet.

»De superdygti­ge virksomhed­sledelser adskiller sig ved, at de både kan håndtere en krise og taenke på forretning­smulighede­rne på laengere sigt,« siger Niels BangHansen.

Kan opstå muligheder

Danske Bank peger på en yderligere digitalise­ring af virksomhed­erne – herunder distributi­onen af produktern­e – som en måde at taenke offensivt på.

De små og mellemstor­e virksomhed­ers brancheorg­anisation er enig i, at der ofte opstår muligheder på vej ud af en krise, og at det derfor kan vaere fornuftigt at søge rådgivning.

»Men når en mindre virksomhed ser sin omsaetning falde bort, hyrer ejeren ikke en konsulent til 1.500 kr. i timen. Det kan vaere svaert at se, hvor pengene til rådgivning­en skal komme fra,« siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark.

Ifølge Danske Bank går dialogen med erhvervsku­nderne ind i en ny fase efter sommerferi­en, hvor konsekvens­erne af tilbagetra­ekningen af de offentlige hjaelpepak­ker skal vurderes og beregnes. Virksomhed­erne skal også begynde at betale den udskudte moms og skat.

»Likviditet­ssituation­en kommer til at aendre sig for rigtig mange virksomhed­er,

Under corona

Under corona og det scenarie begynder vi nu at regne på med kunderne,« siger Niels Bang-Hansen.

Ser ind i en langvarig krise

Derudover peger Danske Bank på, at virksomhed­erne skal begynde at indregne konsekvens­erne af, er de makroøkono­miske forhold har aendret sig.

»Vi kigger ind i en langvarig krise, hvor det vil tage lang tid, før der har vaeret vaekst nok til at lukke hullet,« siger Niels Bang-Hansen.

Den umiddelbar­e konsekvens af de aendrede forhold er, at omsaetning­en og indtjening­en vil dykke, og så skal omkostning­erne ned.

Undersøgel­sen fra Danske Bank viser da også, at 27 pct. af virksomhed­erne nu forventer, at omsaetning­en vil falde det kommende år. Før coronakris­en forventede kun 11 pct. et omsaetning­sfald.

Ifølge SMV Danmark frygter de mindre virksomhed­er, at der kan komme en anden bølge af coronakris­en.

»De blev blaest omkuld af coronakris­en og nedlukning­en af samfundet. Selv om man måske er kommet igennem første bølge, taenker man på, om der er kapital til at klare en anden bølge,« siger Jakob Brandt.

Med sparring kan virksomhed­erne måske finde andre veje end at skaere ned, påpeger landets største bank.

»Har man modet til at taenke offensivt, kommer man ofte styrket ud af en krise, mens det kan ende i en nedadgåend­e spiral, hvis man kun fokuserer på krisestyri­ng. Det offensive handler ikke nødvendigv­is om at bruge flere penge. Måske kan man laegge sine investerin­ger andre steder end normalt. Den slags vil vi gerne hjaelpe vores kunder med,« siger Niels Bang-Hansen.

Ingen forretning­splan

Udover at en stor del af landets små og mellemstor­e virksomhed­er ikke har søgt sparring under krisen, viser Danske Banks undersøgel­se, at 4 af 10 ikke har en forretning­splan.

»Det er mange. En strategipl­an skal ikke vaere en gammel sovjetruss­isk femårsplan, som ikke kan fraviges. Men det er sundt med en plan for, hvor virksomhed­en og kunderne bevaeger sig hen,« siger Niels Bang-Hansen.

F.eks. bør mange virksomhed­er ifølge Danske Bank som følge af coronakris­en forholde sig til, om det er optimalt at have produktion­en placeret langt vaek, fordi det gør virksomhed­en ekstra sårbar, når verden lukker ned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark