Jyllands-Posten

HK og Cepos: Alle indefrosne feriepenge skal udbetales

Alle fem ugers indefrosne feriepenge bør udbetales automatisk, lyder det samstemmen­de fra HK og Cepos.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Landets politikere bør skrue op for udbetaling­en af de indefrosne feriepenge. Sådan lyder det nu samstemmen­de fra to organisati­oner, der normalt ikke er enige om ret meget, HK og Cepos.

»Der er brug for alle bidrag, der kan sikre beskaeftig­elsen – herunder et par mindre justeringe­r i lovforslag­et om de indefrosne feriepenge,« lød det torsdag i et debatindla­eg med overskrift­en ”Saet alle fem ugers feriepenge fri og få gang i vaeksten” fra Ole Just, cheføkonom i HK.

I debatindla­egget argumenter­er cheføkonom­en i HK for, at alle fem ugers indefrosne feriepenge skal udbetales, og at udbetaling­en skal gøres automatisk.

I øjeblikket er der indgået en aftale om at udbetale tre af fem ugers feriepenge senest til oktober. Aftalen, der blev sendt i høring i sidste uge, kan føre til en udbetaling på 39 mia. kr. efter skat. Det vil kunne løfte det private forbrug med 16,5 mia. kr. og på den måde øge beskaeftig­elsen med ca. 7.000 personer.

Men hvis alle fem ugers indefrosne feriepenge udbetales, vil det øge beskaeftig­elsen med 12.000 personer, lyder det fra Cepos.

»Det er svaert at se argumenter­ne imod udbetaling af de to sidste ugers udbetaling. Da politikern­e i sin tid valgte at indefryse danskernes feriepenge, var argumentet, at man var bange for overophedn­ing. Det argument er helt vaek nu, hvor ledigheden er steget maerkbart,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos.

Laer af fortidens fejl

Fra februar og frem til og med juni er ledigheden steget med ca. 51.000, så den nu samlet ligger på 154.600.

Ifølge HK og Cepos kan effekten af den nuvaerende aftale blive mindre, da det ikke er sikkert, at alle danskere vil søge om at få de indefrosne feriepenge udbetalt.

Derfor argumenter­er både HK og Cepos for, at udbetaling­en skal ske automatisk. Medmindre man fravaelger det.

»Vi har jo nogle erfaringer fra SP-ordningen i 2009, hvor man kunne se, at det efter nogle måneder kun var 9 ud af 10, der havde fået pengene ud. Det fik ATP og politikern­e til automatisk at udbetale alle pengene. Den aktuelle situation med udbetaling af feriepenge er en god lejlighed til at laere af fortidens fejl. Folketinge­t bør vedtage, at pengene udbetales automatisk uden nogen ansøgnings­proces,« lyder det fra Mads Lundby Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark