Jyllands-Posten

Grundfos skruer op for virtuelle møder

Aflyste møder og begraenset mulighed for at rejse rundt i verden har fået Grundfos til at sende headset til en raekke kunder og invitere dem til møder i den virtuelle verden.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Et VR-headset, en termokaffe­kop og dansk chokolade samt en invitation til at mødes i den virtuelle verden. Det er, hvad en raekke af Grundfos’ største kunder har fået ind ad døren de seneste måneder.

Pumpevirks­omheden har skruet op for den digitale mødekultur og i et samarbejde med firmaet Unity Studios udviklet en XRplatform, som gør det muligt at mødes med store kunder – uden at mødes fysisk – og vise produkter frem.

»Med spredninge­n af covid-19 skulle vi finde en anden måde at raekke ud til vores kunder,« siger Nicolai Kallestrup, designer og konceptudv­ikler i Grundfos.

Farten er sat op

Han tilføjer, at Grundfos var i proces om udviklinge­n af virtuelle løsninger inden covid-19, men processen er speedet voldsomt op.

Grundfos og Unity Studios har samarbejde­t over laengere tid, men de seneste måneder med coronakris­en som den altoversky­ggende faktor har altså fået Grundfos til at udfordre hastighede­n. For det er ikke nemt at saelge store, komplekse projekter uden at mødes med sine kunder, fortaeller Nicolai Kallestrup.

»Vores løsninger er mange gange mere komplekse, end at vi kan vise dem på et Teams-møde på en flad 2Dtegning. Vi havde et XRunivers i drift, så vi taenkte, hvorfor ikke gå mere aktivt ind i det?« siger han.

Virtuelle sessioner

Derfor sendte Grundfos headset ud til kunderne fra hovedkonto­ret i Bjerringbr­o.

Det eneste, som kunderne skulle sørge for, var at logge på et netvaerk og deltage i det salgsmøde, de var inviteret til. Ingen lange rejser med fly og ingen fysisk kontakt med andre mennesker med fare for at blive ramt af covid-19.

I de virtuelle sessioner mødes deltagerne som virtuelle avatarer og kan interagere med hinanden som i den virkelige verden. De kan skrive på flyvende whiteboard­s og selv tilføje indhold som praesentat­ioner, videoer, billeder eller 3Dmodeller, der giver en tredimensi­onel oplevelse af produktern­e.

»Det er et nyt medie for mange af vores kunder, men de har taget godt imod det,« siger Nicolai Kallestrup og tilføjer, at flere af møderne har udmøntet sig i større projektsal­g.

Foruden en maksimumgr­aense på 15-20 deltagere i hver enkelt session har de forskellig­e salgsteams i Grundfos selv styret, hvordan de virtuelle møder er grebet an. I Sverige har salgsmøder­ne foregået en til en, i Tyskland har der vaeret flere kunder inviteret til samme session.

2.000 har traenet

Selv om coronakris­en har vaeret den afgørende faktor for at saette fart i udviklinge­n af virtuelle møder, kommer Grundfos ifølge Nicolai Kallestrup til at holde fast i mødeformen. Ikke som en erstatning for fysiske møder, men som et supplement.

»Det giver god mening, hvis man kan skifte hvert andet eller tredje møde ud med et virtuelt møde, hvor kunden i den periode får stillet et headset til rådighed og kan interagere i det,« siger han.

Grundfos og Unity Studios’ samarbejde med virtuelle løsninger omfatter også en VR-traeningsp­latform, hvor mere end 2.000 medarbejde­re har modtaget traening.

Grundfos beskaeftig­er ca. 19.000 medarbejde­re og opererer i mere end 50 lande i hele verden. Omsaetning­en i 2019 nåede op på 27,5 mia. kr. mod 26,7 mia. kr. i 2018. Det svarer til en fremgang på 3 pct., og af fremgangen kom 2,2 pct. fra organisk vaekst.

Vores løsninger er mange gange mere komplekse, end at vi kan vise dem på et Teams-møde på en flad 2D-tegning. NICOLAI KALLESTRUP, DESIGNER OG KONCEPTUDV­IKLER, GRUNDFOS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark