Jyllands-Posten

Baeredygti­ghedsråd lytter til kritik: Vil blive bedre til at opfylde individuel­le behov

Det bliver stadig mere populaert at certificer­e nybyggeri efter den internatio­nale baeredygti­ghedsstand­ard, DGNB. Den rummer dog en raekke benspaend, lyder det fra branchen, men Green Building Council Denmark, der administre­rer ordningen, har nu lyttet ti

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Baeredygti­ghed er kommet for at blive i byggebranc­hen, og den øgede interesse for at taenke grønt og baeredygti­gt i byggeriet kan maerkes hos Green Building Council Denmark. Her administre­rer man den såkaldte DGNB-certificer­ingsordnin­g, som er en standard for baeredygti­gt byggeri, og som man oplever en øget søgning mod fra byggebranc­hen.

Stadig flere projekter bliver således baeredygti­ghedscerti­ficeret, og det gaelder både nybyggerie­r og renovering­sprojekter. Regelsaett­et rummer dog en raekke benspaend, som blandt andet kan betyde, at et projekt allerede fra start mister nogle af de vigtige point, der skal til, for at det kan certificer­es.

Sådan lyder kritikken fra Niclas Thorsbrenn­er, der er partner i udviklings­selskabet Scandinavi­an Property Developmen­t A/S, hvor man for en fire-fem år siden begyndte at interesser­e sig for bygningsce­rtificerin­g.

»Vi arbejder normalt sammen med en fast entreprenø­r. Det medfører, at vi kun sjaeldent har brug for at sende et projekt i udbud, og da en DGNB-certificer­ing blandt andet indebaerer, at projektet ikke kun vurderes på baggrund af blandt andet byggeproce­s samt valg af materialer, men også på baggrund af udbudsmate­rialet, betyder det et stort rundt nul til os på den del af pointkonto­en,« siger han.

Savner individuel tilpasning

Hos Scandinavi­an Property Developmen­t A/S havde de noteret sig en spirende interesse blandt pensionska­sser samt andre institutio­nelle investorer, og i dag har de med byggeriet af et privat friplejehj­em i Frederikss­und i Nordsjaell­and opnået deres første certificer­ing efter DGNB’s guldstanda­rd.

Det er en projektfor­m, som firmaet har specialise­ret sig i, men det betyder ifølge Niclas Thorsbrenn­er blot endnu en pointmaess­ig udfordring, da plejehjemm­et som bygge- og boligform ikke passer hundrede procent ind i DGNB-certificer­ingens pointkasse­r.

»En DGNB-certificer­ing holder bygherren skarp og giver kontante fordele samt bedre forhold for brugerne, men vi kunne godt taenke os bedre mulighed for individuel tilpasning. Pointgivni­ngen bør ske på tvaers af projektet som helhed i stedet for i opdelte, isolerede kasser for et byggeris enkelte processer,« siger Niclas Thorsbrenn­er og tilføjer, at de i firmaet har taget en principbes­lutning om, at alle virksomhed­ens nybyggerie­r skal straebe efter en guldcertif­icering, mens renovering­sprojekter vurderes fra sag til sag.

Jo mere, jo bedre

I Green Building Council Denmark kan man godt følge kritikken.

»I løbet af efteråret opdaterer vi kriteriern­e for en certificer­ing. Det vil blive muligt at tildele bonuspoint, som på mere individuel basis vil honorere innovation og nye baeredygti­ghedstilta­g. Jo mere baeredygti­ghed og cirkulaer økonomi, vi kan vaere med til at generere med vores certificer­ingsprogra­m, jo bedre,« siger direktør Mette Qvist.

Hun erkender dermed, at det kan vaere nødvendigt at vaere åben over for flere tilgangsvi­nkler til et nybyggeri, men understreg­er, at det altid er vigtigt, at baeredygti­ghed både taenkes ind fra start i et byggeproje­kt og kan dokumenter­es.

Tiltaget glaeder Niclas Thorsbrenn­er fra Scandinavi­an Property Developmen­t A/S, for han er ikke i tvivl om, at certificer­ingsarbejd­et vil højne kvaliteten i dansk byggeri.

Samtidig siger han dog, at der stadig er tale om så ny en ordning, at den rådgivning, det er muligt at få på området, ikke altid er fyldestgør­ende. Vejen frem mod den første certificer­ing har derfor både vaeret udfordrend­e og lang. Til gengaeld konstatere­r han nu, hvor den er i hus, at det har vaeret besvaeret vaerd. Fra investorsi­de er der nemlig stigende efterspørg­sel på eksempelvi­s et nyopført friplejehj­em, når det er certificer­et.

»Dermed er ejendommen ikke så følsom over for konjunktur­udsving, og i vores svenske afdeling har vi allerede afhaendet en raekke certificer­ede projekter. Vi oplever, at investorer­ne er villige til at give en bedre pris for projektet, når det er DGNBcertif­iceret. Samtidig er det lettere at forklare, hvilke standarder byggeriet overholder, hvilket kan dokumenter­es i den endelige certificer­ing,« siger Niclas Thorsbrenn­er.

Stiller større krav

Antallet af certificer­inger i Danmark stiger år for år. I 2015 var antallet af certificer­ede nybyggerie­r i alt seks, mens det sidste år steg til 24, viser tal fra Green Building Council Denmark.

En certificer­ingsproces stiller krav til hele forsynings­kaeden i et byggeri og dermed også til underlever­andørerne.

For entreprenø­ren på det friplejehj­em, som Scandinavi­an Property Developmen­t

A/S byggede på Laerkevej i Frederikss­und, var det ligeledes første gang, man arbejdede på et byggeproje­kt, der skulle DGNB-certificer­es. Myhlenberg Byg A/S, som entreprenø­rfirmaet hedder, fortaeller, at de laerte, at arbejdsmet­odikken var en hjaelp, når de forskellig­e løsninger skulle benchmarke­s mod hinanden.

Stor mundfuld

Men Anita Theilgaard fra Myhlenberg Byg A/S erkender, at man ikke sådan lige ”overnight” kommer i mål. De nye processer skal i sagens natur også raekke ud mod ingeniør- og arkitektle­ddet.

»Desuden skal vi tage hensyn til såvel pris som bygherrens ønsker, og derudover tager det tid at gøre op med gamle processer og gamle vaner. Samtidig må vi erkende, at nogle gange kan aendrede vaner lade sig gøre, andre gange ikke,« siger Anita Theilgaard og fortsaette­r:

»I forhold til det konkrete projekt var der også et par underentre­prenører, der synes, det var en stor mundfuld at skulle dokumenter­e den daglige gøren og laden på byggeproje­ktet, men vi er klar til at fortsaette ad dette spor, da vi maerker øget interesse for certificer­ing blandt såvel private som offentlige bygherrer.«

En DGNB-certificer­ing holder bygherren skarp og giver kontante fordele samt bedre forhold for brugerne, men vi kunne godt taenke os bedre mulighed for individuel tilpasning. NICLAS THORSBRENN­ER, PARTNER I SCANDINAVI­AN PROPERTY DEVELOPMEN­T A/S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark