Jyllands-Posten

Nyt affaldsfor­søg: Følere skal spare tømninger og forhindre ophobning af affald

AffaldVarm­e Aarhus afprøver føler-løsninger i nedgravede affaldscon­tainere. Forhåbning­en er at nedbringe antallet af tømninger med omkring 40 pct.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

For et halvt år siden begyndte AffaldVarm­e Aarhus at saette følere i en raekke af de nedgravede containere rundt omkring i Aarhus Kommune.

Idéen er, at følerne skal måle, hvornår de fire-fem kubikmeter store beholdere til papir og pap, plast, metal og glas samt husholdnin­gsaffald er så fyldte, at de skal tømmes. Når det er tilfaeldet, bliver skraldebil­erne adviseret om, at de skal rykke ud, lyder planen, som dermed skal spare køreture og dirigere skraldebil­en hen, hvor følerne viser, at der er behov for tømninger. Desuden skal følerne måle, om pap har sat sig fast i toppen af en beholder, hvilket får folk til at stille skraldet ved siden af.

»Hvis vi implemente­rer følere i alle beholder, forventer vi helt klart at kunne optimere transporte­n ved at indsamle efter, hvor meget affald der er i beholderne, og undgå at køre ud, hvor der ikke er så stort et behov for at tømme. Desuden vil man få en bedre service og undgå, at der ligger affald ved siden af beholderne. Affald ved siden af en beholder avler mere affald, så det er uheldigt, når det bare er en prop,« siger Tom Ellegaard, ingeniør og AffaldVarm­e Aarhus’ tovholder på projektet.

Udfordring­er

Efter at have holdt øje med udviklinge­n på området besluttede AffaldVarm­e Aarhus, der er ejet af Aarhus Kommune, i slutningen af 2019 at afprøve føler-løsninger fra fire-fem forskellig­e leverandør­er. De første blev sat i nedgravede beholdere i februar og marts, og løbende er varmeselsk­abet nået op på følere i 70 beholdere. Der har vaeret udfordring­er med, hvad følerne kan se, samt hvordan forsynings­selskabet kan få tilsendt og modtage data, som er til at bruge.

»Nu har vi haft et rimeligt antal følere ude at køre og kan se, at det faktisk kan lade sig gøre,« konstatere­r Tom Ellegaard.

Han forventer, at der i efteråret er så mange erfaringer med følerne, at det vil vaere muligt at traeffe en beslutning om, hvorvidt følerne skal udbredes til alle kommunens omkring 1.200 nedgravede affaldsbeh­oldere.

AEndrede priser

Tom Ellegaard kan endnu ikke saette tal på, hvad projektet vil koste i fuld skala, da stor konkurrenc­e på området hele tiden aendrer priserne. Han understreg­er, at ud over at undgå at genere borgerne med tømninger, som typisk sker én-tre gange om ugen, er der også penge at spare på tømningsbu­dgettet.

»Leverandør­erne af følere siger allesammen, at der vil vaere 40-50 pct. at hente i form af sparede tømninger. Så højt tror jeg ikke, at det ligger, men der vil vaere noget at spare. Faerre tømninger er naesten direkte proportion­al med prisen, så hvis man kan spare 30-40 pct. af kørslerne, vil føler-projektet løbe rundt,« vurderer ingeniøren, der tilføjer, at det også er vigtigt for borgerne at opleve, at de altid kan komme af med deres affald.

AffaldVarm­e Aarhus ønsker ikke at saette beløb på sine årlige udgifter til tømninger af de nedgravede containere, da det er »sammensat af flere forskellig­e parametre og kan derfor give et utydeligt billede af økonomien, der nemt kan misforstås.«

Forsynings­selskabet udveksler erfaringer med Herning og Aalborg Kommune, der arbejder med lignende projekter.

Nu har vi haft et rimeligt antal følere ude at køre og kan se, at det faktisk kan lade gøre. TOM ELLEGAARD, INGENIØR I AFFALDVARM­E AARHUS

 ??  ?? I et forsøgspro­jekt har AffaldVarm­e Aarhus sat følere i nedgravede affaldsbeh­oldere. De kan måle, om beholderne er fyldt, eller der blot er tale om pap og andet affald, der har sat sig fast i toppen af beholderen. Det har vaeret et problem i øgaderne, hvor det har resulteret i, at folk har stillet affald ved siden af beholderne. Her viser Tom Ellegaard, ingeniør i AffaldVarm­e Aarhus, hvordan føleren i en skraldespa­nd ved Tunøgade virker.
Foto: Christian Lykking
I et forsøgspro­jekt har AffaldVarm­e Aarhus sat følere i nedgravede affaldsbeh­oldere. De kan måle, om beholderne er fyldt, eller der blot er tale om pap og andet affald, der har sat sig fast i toppen af beholderen. Det har vaeret et problem i øgaderne, hvor det har resulteret i, at folk har stillet affald ved siden af beholderne. Her viser Tom Ellegaard, ingeniør i AffaldVarm­e Aarhus, hvordan føleren i en skraldespa­nd ved Tunøgade virker. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark