Jyllands-Posten

Spillested­er og koncertarr­angører holder vejret

Koncertkal­enderen er propfuld, og spillested­erne Train, Voxhall og Fuglsøcent­ret afventer i den grad en melding om, hvorvidt de får lov at genåbne. Fuglsødire­ktør foreslår krav om mundbind.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

De holder vejret lige nu.

De tusindvis af koncertgae­ster, de hundredvis af musikere og de mange koncertarr­angører.

Ferien er forbi, og efterårets kalender er fuld af koncerter, men først venter en regeringsb­eslutning om genåbning eller ej.

Og den kan både lande i lys dur og mørk mol.

»Vi er fulde af forhåbning­er, men også frustrered­e og bekymrede. Jeg kan vaere nervøs for, at vi får en ny bølge af restriktio­ner, men vi håber på en lempelse af reglerne, så vi kan lukke flere mennesker ind. Ellers kan det ikke haenge sammen,« siger Carsten V. Nielsen, direktør for spillested­et Train.

Med de nuvaerende regler, som siger minimum 4 kvm pr. stående gaest, har Train kun plads til ca. 100 stående tilskuere mod normalt 1.000 gaester, og små, intime siddekonce­rter er ikke en mulighed.

»Vi kan ikke lave siddende koncerter, dertil er vores kapacitet alt for lille. Vi skal lave de større koncerter med stående publikum, hvor der også er omsaetning i barerne, som er en vigtig del af vores økonomi,« siger han.

For den rytmiske musik røg først det meste af foråret, så røg festivaler­ne, og en masse koncerter og turnéer blev flyttet til efteråret i tiltro til, at de kunne gennemføre­s der, men smittetryk­ket er stigende i øjeblikket, og det samme er usikkerhed­en.

»Man kan jo i vaerste fald frygte, at hele efteråret også ryger, og så rammer coronakris­en meget, meget hårdt, ikke mindst hos musikerne og produktion­sfolkene,« siger Carsten V. Nielsen, der i øvrigt kan notere et godt billetsalg til efterårets koncerter.

Frygt for genlukning

Hos Tom Fjederholt, manager og booker for Atlas og Voxhall, er grundtonen den samme:

»Vi har hørt fra vores branchefor­ening, at der kommer en udmelding i naeste uge, så indtil da forsøger vi at holde fanen højt og afventer i spaending. Vores forhåbning er naturligvi­s, at der kommer en form for normaliser­ing, men om det er realistisk, er jeg nok mere i tvivl om med den smitteudvi­kling, vi ser i øjeblikket rundt i Europa, som måske kan føre til en stramning fra regeringen­s side,« siger han og fortsaette­r:

»Jeg har ellers vaeret super optimistis­k, men man kan frygte en genlukning af samfundet. Hvis der ikke aendres på de nuvaerende restriktio­ner, kan vi ikke gennemføre vores koncerter i efteråret. Små, eksklusive koncerter eller siddende koncerter ser jeg ikke som en god mulighed for Voxhall, som er et koncertste­d primaert skabt for større koncerter med stående gaester,« siger Tom Fjederholt.

Med de nuvaerende regler kan Voxhall have ca. 70 gaester inde mod normalt ca. 700 gaester.

Peter Brinks, direktør for Fuglsøcent­ret i Knebel, der årligt arrangerer op mod 50 koncerter, efterlyser i den grad hurtige beslutning­er fra regering og Folketing.

»Vi står for første gang i 100 år i en pandemi, der kraever, at alle mand er ombord. Alligevel lukker Folketinge­t ned i tre måneder, og det er simpelthen uhørt,« siger han.

Swingere er åbne

Direktøren har skrevet et åbent brev til politikern­e i håb om en snarlig afklaring.

»Vi har lov til at tage op til 500 gaester, hvor vi saetter stole imellem folk, men i efteråret har jeg 25 koncerter, og til flere af dem er der solgt 950 billetter, men vi kan ikke få at vide fra politikern­e, om koncertern­e kan gennemføre­s,«

Man kan jo i vaerste fald frygte, at hele efteråret også ryger. CARSTEN V. NIELSEN, DIREKTØR FOR TRAIN

 ??  ?? Peter Brinks, direktør for Fuglsøcent­eret på Mols, frygter et efterår med store økonomiske tab, hvis der kun må holdes koncerter for 500 publikumme­r. En løsning kunne vaere obligatori­ske mundbind, forslår direktøren. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.
Peter Brinks, direktør for Fuglsøcent­eret på Mols, frygter et efterår med store økonomiske tab, hvis der kun må holdes koncerter for 500 publikumme­r. En løsning kunne vaere obligatori­ske mundbind, forslår direktøren. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark